Recept

på en härligt ny grönsak
LITE FAKTA OM SÖTPOTATIS
Räcker till
Det här behöver du:
Ordet "potatis" må finnas i namnet på denna grönsak som faktiskt inte alls har något att göra med hela kartoffelfamiljen.  Sötpotatis är inte heller samma som Yams, så som många tycks tro. Yams är stärkelserikare  och har mindre sötma än sötpotatis. Så, man kan undra vad är sötpotatis ? Sötpotatisen, som ser lite ut som en stor potatis, tillhör samma familj som Blomman-för-dagen och är en av de äldsta odlade grönsakerna. Det finns uppgifter om att den odlats i tusentals år. Sötpotatisens säsong sträcker sig från augusti till november. Skalens färg kan variera allt från brunt till orange  ( Beauregara) och purpurfärg ( Carolina Ruby) . Inuti skiftar sötpotisens färg från vitt till olika nyanser av orange.

En medelstor sötpotatis innehåller ca:

105 kcal
24 gram KH
4 g fiber
400% av vitamin A:s dagsdos
Massor av antioxidanter, beta-carotene
C vitamin
Potassium
Sötpotatis med mycket mörkt orange innanmäte innehåller rikligt av antioxidanten: Lycopene.
Lycopene förser grönsaker och frukt med den härliga färgen, och bidrar till att hålla våra celler  friska och starka mot de cellförstörande s.k. fria radikalerna. Även bra för synen. Andra lycopenerika grönsaker är pink grapefrukt, tomat, vattenmelon, aprikoser och guava.
Så här gör du:

Välj alltid hela oskadade potatisar. Kan lagras i kylen ca 4 veckor. Lagad sötpotatis håller sig i kylen ungefär en vecka. I frysen: upp till 9 månader. Sötpotatis kan tillagas och serveras på olika sätt.

MOSAD:Ett populärt sätt är att servera den mosad. Baka gärna sötpotatisen hel med skalen på tills de är mjuka istället för att koka den. Avlägsna det mesta av skalet när de kan "hanteras", lägg potatisen i en kastrull över låg värme med en klick smör, några matskedar grekisk yoghurt (crème fraîche, gräddfil)  och salt&peppar. Mosa. Enkelt & gott!

UGNEN: Ställ ugnen på 225C. Sänk värmen till 200 efter halva tiden. Skrubba 2 mellanstora sötpotatisar rena, skär dem i drygt 1 cm x 1 cm stavar eller jämnstora klyftor, rulla i 1 msk olja, salta och peppra med cayennepeppar. Pensla gärna med lite smält smör för extra smak och "bättre färg". Baka i ugnen 30-40 min eller tills gyllenbruna. Sväng stavarna en gång efter 20 min. samtidigt som ugnsvärmen skall sänkas.

345 kcal
Fett 10 g
KH 55 g
Protein 11
Kolesterol 0
Sodium 96
Fiber 9

ÅNGKOKA, SAUTÉRA, GRILLA,  UGNSSTEK sötpotatis
för att användas i soppa, sallad, pannkakor och andra bakverk. Många tycker om att kombinera sötpotatis med något annat, t.ex quinoa.

Många tycker om att kryddsätta sötpotatisen med en gnutta brunt socker och kanel, medan andra föredrar att kryddsätta med salt, limejuice, chipotle peppar och t.o.m kokos.
För riktiga gottegrisar kan föreslås: lite marshmallow-fluff från burk eller flytande honung.
 
SÖTPOTATISMOS med KOKOS
Räcker till 4
Det här behöver du:
3 mellanstora sötpotatisar
2 dl kokosmjölk
1-2 tsk riven ingefära
½ tsk salt

Så här gör du:

Pricka flera hål i potatisarna med gaffel.
 
Lägg i mikrovågsugn på High tills potatisen är mjuk, 10 - 15 min. Sväng potatisarna  efter halva tiden. Alternativt baka i 210C, ca 1 timme.

Skala och mosa potatisen med resten av ingredienserna. Hetta upp i ugn ca 10 min eller 1-2 min i mikro om så behövs.

SÖTPOTATIS & POTATIS I UGN
Räcker till
Det här behöver du:
500 g sötpotatis
1 kg vanlig potatis
½ tsk salt & peppar
1 msk färsk finklippt timjan
2 stora purjolökar
1 - 2 msk vatten


Så här gör du:

Tvätta purjon ordentligt i rinnande vatten och skiva tunt.
Fräs purjon ca 5 min i olja utan att bryna den. Salta & peppra och tillsätt 1-2 msk vatten vid behov.

Skala och skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor.

Smöra en form och lägg ett lager sötpotatis ( ½ mängden)
i botten, lägg på 1/3 av purjolöken, ½ av potatisen, salta& peppra, 1/3 av purjon, ½ sötpotatis , resten av purjon och till sist resten av potatisen. Täck formen ordentligt med folie och stoppa i ugnen för ca 45 min. eller tills rätten är genomstekt.

SÖTPOTATIS & SVARTA BÖNOR
Räcker till
Det här behöver du:
4 mellanstora sötpotatisar
1 burk konserverade svarta bönor eller motsvarande mängd kokta
2 mellastora tomater skurna i små tärningar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk malen kummin
1 tsk malen koriander
3/4 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 tsk cayennepeppar
3/4 dl gräddfil eller Crème Fraîche
3/4 dl klippt färsk koriander
riven ost
limejuice


Så här gör du:

Pricka potatisarna runt omkring med gaffel. Baka i mikro
på High tills de är helt mjuka, 12-15 min eller i ugn ca 1 timme i 210C.

Häll lite olja i en kastrull och fräs ihop lök och vitlök i en kastrull  utan att bryna. Tillsätt bönor, tomat, olja, kummin, koriander, salt, oregano och cayennepeppar. Hetta upp 2-3 min.

När potatisen är klar, halvera dem på längden. Pressa från sidorna så att lite av innanmätet kommer "ur sin plats" och gör en fördjupning,  som fylls med bönblandningen.

Toppa med en par msk riven ost,  (och värm i ugn eller mikro vid behov tills osten börjar bubbla) 1 msk gräddfil och några färska korianderblad.

TIPS! Vill man så går det bra att tillsätta majskorn i bön-
blandningen.
SÖTPOTATIS i LÖNNSIRAP
Räcker till
Det här behöver du:

drygt 2 kg sötpotatis
3/4 - 1 dl lönnsirap
30 gram smält smör
1 msk citronjuice
salt & peppar

Så här gör du:
Ugnen: 200C

Skala potatisen och skär i ca 2½ cm stora kuber. Lägg potatiskuberna i ett enkelt lager i en smord ugnspanna.

Blanda ihop lönnsirap med smält smör, citronjuice och salt&peppar. Häll blandningen över potatisen och vänd bitarna i sirapslösningen.

Täck formen med aluminiumfolie och ugnsbaka ca 30 min.

Ta bort folien, baka 15 min, vänd bitarna, baka ytterligare 15 min utan folie tills potatisen börjar brynas....klart! 

Gott till griskotletter, kassler osv... 

TIPS! Man kan göra samma sak med kålrot....

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan