LITE FAKTA OM SÖTPOTATIS
Räcker till
Det här behöver du:
Ordet "potatis" må finnas i namnet på denna grönsak som faktiskt inte alls har något att göra med hela kartoffelfamiljen. Sötpotatis är inte heller samma som Yams, så som många tycks tro. Yams är stärkelserikare och har mindre sötma än sötpotatis. Så, man kan undra vad är sötpotatis ? Sötpotatisen, som ser lite ut som en stor potatis, tillhör samma familj som Blomman-för-dagen och är en av de äldsta odlade grönsakerna. Det finns uppgifter om att den odlats i tusentals år. Sötpotatisens säsong sträcker sig från augusti till november. Skalens färg kan variera allt från brunt till orange ( Beauregara) och purpurfärg ( Carolina Ruby) . Inuti skiftar sötpotisens färg från vitt till olika nyanser av orange.
En medelstor sötpotatis innehåller ca:
105 kcal
24 gram KH
4 g fiber
400% av vitamin A:s dagsdos
Massor av antioxidanter, beta-carotene
C vitamin
Potassium
Sötpotatis med mycket mörkt orange innanmäte innehåller rikligt av antioxidanten: Lycopene.
Lycopene förser grönsaker och frukt med den härliga färgen, och bidrar till att hålla våra celler friska och starka mot de cellförstörande s.k. fria radikalerna. Även bra för synen. Andra lycopenerika grönsaker är pink grapefrukt, tomat, vattenmelon, aprikoser och guava.
Så här gör du:
Välj alltid hela oskadade potatisar. Kan lagras i kylen ca 4 veckor. Lagad sötpotatis håller sig i kylen ungefär en vecka. I frysen: upp till 9 månader. Sötpotatis kan tillagas och serveras på olika sätt.
MOSAD:Ett populärt sätt är att servera den mosad. Baka gärna sötpotatisen hel med skalen på tills de är mjuka istället för att koka den. Avlägsna det mesta av skalet när de kan "hanteras", lägg potatisen i en kastrull över låg värme med en klick smör, några matskedar grekisk yoghurt (crème fraîche, gräddfil) och salt&peppar. Mosa. Enkelt & gott!
UGNEN: Ställ ugnen på 225C. Sänk värmen till 200 efter halva tiden. Skrubba 2 mellanstora sötpotatisar rena, skär dem i drygt 1 cm x 1 cm stavar eller jämnstora klyftor, rulla i 1 msk olja, salta och peppra med cayennepeppar. Pensla gärna med lite smält smör för extra smak och "bättre färg". Baka i ugnen 30-40 min eller tills gyllenbruna. Sväng stavarna en gång efter 20 min. samtidigt som ugnsvärmen skall sänkas.
345 kcal
Fett 10 g
KH 55 g
Protein 11
Kolesterol 0
Sodium 96
Fiber 9
ÅNGKOKA, SAUTÉRA, GRILLA, UGNSSTEK sötpotatis
för att användas i soppa, sallad, pannkakor och andra bakverk. Många tycker om att kombinera sötpotatis med något annat, t.ex quinoa.
Många tycker om att kryddsätta sötpotatisen med en gnutta brunt socker och kanel, medan andra föredrar att kryddsätta med salt, limejuice, chipotle peppar och t.o.m kokos.
För riktiga gottegrisar kan föreslås: lite marshmallow-fluff från burk eller flytande honung.