ANNIKAS SILLBULLAR m KORINTSÅS
Räcker till
Det här behöver du:
Jag har två vänner som blir alldeles lyriska när denna rätt omnämns. Själv har jag aldrig ens sett denna anrättning, och lyckas inte ens föreställa mig hur den smakar. Men, jättegott lär det skall vara..... PE
400 g sillfilé
2 st lökar - finhackade
2 msk smör
2-3 st kokta potatisar - rivna
2-3 dl rester av köttfärs/stek etc
1 ägg
½ dl grädde
salt (vid behov) & peppar
vetemjöl/ ströbröd för panering
smör att steka i
Korintsås:
½ dl korinter
5 dl buljong
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
1-2 msk sirap
2 msk ättika
salt & peppar
Så här gör du:
1. Vattna ur sillfiléerna
2. Smörstek de hackade lökarna
3. Blanda allt väl i matberedare
4. Provstek gärna en sillbulle innan färsen formas till bullar som plattas till lite, paneras och stekes i smör
5. Blötlägg gärna korinterna ett tag i buljongen
6. Fräs vetemjöl i smöret, späd på med buljongen som korinterna legat i
7. Koka upp och låt småputtra 5-10 min
8. Smaksätt med sirap och ättika, koka upp, tillsätt korinterna
Tips: Såsen lär ska även passa ihop med andra fiskrätter.