KVARKPIROG PÅ VETEDEG 2
Räcker till
Det här behöver du:
Kvarkpirog är härligt gott! Degen för botten skall inte vara för "bullig", kavla den tunn. Hellre deg till kanter och "gallret" ovanpå.PE
3 dl mjölk
½ dl socker
1 tsk salt
25 g jäst
1 ägg
100 g smör
2 tsk kardemumma
10 dl, 600 g, vetemjöl
Fyllningen:
10 dl kvark
3 ägg
2 dl socker
2 dl russin
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde
Ägg till pensling
Så här gör du:
Ugnen: 200C
1. Värm mjölken till 37C. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken, och blanda i socker, salt, kardemumma och smält smör
2. Blanda i några dl vetemjöl och rör till en jämn smet. Rör ner ägget och resten av mjölet lite åt gången
3. Låt jäsa ca 30 min
4. Om kvarken är mycket blöt, låt den rinna av i en sil. Tillsätt russin, socker, vanilj och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen blir grötaktig
5. Ta lite deg åt sidan för ett "gallerverk" att lägga ovanpå.
Kavla ut resten, så den täcker en långpanna ( med bakplåtspapper) Vik upp kanterna och fyll pirogen med kvarkblandningen. Kavle den reserverade degen till en avlång rektangel och sporra ut längder som läggs på pirogen som ett "galler". Alternativ: Baka ut portionspiroger. Rulla släta, runda bullar som plattas ner. Tryck med botten av ett dricksglas en grop i bullen, som fylls med kvarkfyllning. Se bilden.
6. Låt jäsa 20 min. Pensla med ägg och grädda pirogen tills vetedegen fått fin färg och kvarken har "stelnat"