Recept

PIROG- & KAKRECEPT MED VIT FYLLNING
RABARBER/ÄPPELPIROG MED KESELLA VANILLA
Räcker till
Det här behöver du:

Ett härligt "saftigt" recept av finskt ursprung....

1 ägg
1½ dl socker
75 g smält smör
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk ingefära eller kardemumma eller kanel
2 tsk bakpulver

600-700 g rabarber eller 4-6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel
250 g Kesella Vanilj
1 dl grädde
1 ägg
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

Ugn: 175C
1. Skiva rabarbern eller äpplena i tunna skivor. Lägg i en mikrougnssäker skål ( eller i  kastrull på spisen) och kör på full effekt 5-6 min, tills frukten mjuknat något. Häll bort ev, vätska som bildats.

2. Blanda ägg, socker och smält smör.

3. Tillsätt mjölk, mjöl+kardemumma+bakpulver och arbeta hastigt till en deg. Tryck ut degen i en smord och bröad 29cm pajform. 

4.  Blanda socker och kanel med frukten.

5.  Blanda ihop Kesella, grädde, ägg, socker och vaniljsocker.

6.  Häll frukten i pajskalet, bred Kesellan över och grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.

KESELLAPIROG MED BÄR 1
Räcker till en ugnspanna
Det här behöver du:

Det verkar som om jag lätt fastnar för det som är vitt. Jag gillar förutom vita blommor och vita blommors doft, majonnäs, vitlök, pannacotta, creme brulée, vaniljvisp, pasha, cheesecakes, och finska bakverk med kvarkfyllning. Bakverk som kallas piroger i Finland.
Traditionellt bakas kvarkpirogen på vetedeg och fyllningen är då oftast 'naturell' med eller utan russin. Pirogerna som bakas på "kakdeg" får ofta sällskap av inhemska bär ( lingon, blåbär, hallon, jordgubbar osv ) eller frukt ( rabarber, äppel, plommon , t.o.m den mera exotiska frukten persika, aprikos, ananas ). Variationsmöjligheterna är enorma, låt fantasin flyga igen och njut!  Fyllningen gör att pirogen är saftig och god i flera dagar! PE

2 dl mjölk
2 dl socker
2 dl smält smör
2 ägg
3 3/4 dl mjöl
3 ½ tsk bakpulver
2 tsk kardemumma

Fyllningen:
500 g kvarg
2 ägg
2 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl grädde
½ - 1 liter gärna färska lingon ( blåbär, hallon, etc. )

Så här gör du:

1. Ställ ugnen på 225C och lägg bakplåtspapper på ugnspannan

2. Gör kvarkfyllningen genom att blanda allt utom lingon till en jämn massa. Ställ i kylen.

3. Blanda alla ingredienser till pirogbotten till en jämn smet. Bred ut smeten i ugnspannan, toppa mad kvarkfyllningen, strö bären ovanpå.

4. Lägg plåten i ugnen för ca 25 min, eller tills pirogen fått en aning färg och känns genomgräddad.
KVARKPIROG PÅ VETEDEG 2
Räcker till
Det här behöver du:
Kvarkpirog är härligt gott! Degen för botten skall inte vara för "bullig", kavla den tunn. Hellre deg till kanter och "gallret" ovanpå.PE
 
3 dl mjölk
½ dl socker
1 tsk salt
25 g jäst
1 ägg
100 g smör
2 tsk kardemumma
10 dl, 600 g, vetemjöl

Fyllningen:
10 dl kvark
3 ägg
2 dl socker
2 dl russin
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde

Ägg till pensling
Så här gör du:
Ugnen: 200C
1. Värm mjölken till 37C. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken, och blanda i socker, salt, kardemumma och  smält smör

2. Blanda i några dl vetemjöl och rör till en jämn smet. Rör ner ägget och resten av mjölet lite åt gången

3. Låt jäsa ca 30 min

4. Om kvarken är mycket blöt, låt den rinna av i en sil. Tillsätt russin, socker, vanilj och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen blir grötaktig

5. Ta lite deg åt sidan för ett "gallerverk" att lägga ovanpå.
Kavla ut resten, så den täcker en långpanna ( med bakplåtspapper) Vik upp kanterna och fyll pirogen med kvarkblandningen. Kavle den reserverade degen till en avlång rektangel och sporra ut längder som läggs på pirogen som ett "galler". Alternativ: Baka ut portionspiroger. Rulla släta, runda bullar som plattas ner. Tryck med botten av ett dricksglas en grop i bullen, som fylls med kvarkfyllning. Se bilden.

6. Låt jäsa 20  min. Pensla med ägg och grädda pirogen tills vetedegen fått fin färg och kvarken har "stelnat"

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan