Recept

TORTILLASKÅLAR för SALLAD
Räcker till
Det här behöver du:
En ätbar tortillaskål som kan fyllas som man önskar eller enligt receptet nedan. PE

ett tortillabröd för varje skål
lite olja
en ugnsäker skål
Så här gör du:
Ställ ugnen mellan 175 och 200C

Olja den ugnssäkra skålen lätt, dutta lite olja på tortillans båda sidor. Ställ en tortilla över skålen på "fint sätt", som du vill att skålen skall se ut när den är färdig. Grädda 6 - 8 min i ugnen eller tills den "torkat" och blivit krispig och håller formen när den lyfts bort. Låt skålen svalna innan den lyfts upp.
Gör samma med varje tortilla. Man kan naturligtvis grädda 2 skålar på samma gång.
Lycka till!
TEX-MEX SALLAD PÅ FRITERAD TORTILLA
Räcker till
Det här behöver du:
Denhär imponerande rätten fick jag första gången i Hong Kong, faktiskt!  Den är fantastiskt enkel och super dekorativ och gör att man känner sig som en mästerkock när rätten slås på bordet! Det svåraste är att fritera bröden utan att bränna dem, och det lättaste är, att man kan göra det på förhand.PE

vetetortillabröd - de måste rymmas i din största stekpanna
ca 3cm olja i stekpannan att fritera i

Till serveringen:
strimlad isbergssallat
3 - 400 g köttfärs
1 tsk malen kummin+salt+chili/cayennepeppar+mörk kakao, eller
1 påse tacokrydda
1 knippe  vårlök - skuren i tunna ringar
1 - 1 ½ dl naturligt svarta kärnfria  oliver
1 burk tomatsalsa av valfri styrka
3 dl gräddfil
2 - 3 dl riven ost
jalapeno-peppar
färsk koriander
- helst från asiatisk butik



Så här gör du:

 1. Fritera ett bröd i taget i het olja. Var på din vakt hela tiden, att den inte bränns.  Tortillan puffar upp, sväng den så den blir vackert brun på båda sidorna. Lägg sedan varje tortilla för sig på hushållspapper fram till servering
2. Bryn köttfärsen smulig och krydda med egen kryddblandning  eller färdig tacokrydda  
3. Lägg en näve strimlad isbergssallat på varje tortilla
4. Toppa med några msk köttfärs, strimlad vårlök och oliver 
3. Klicka lite salsa över lök & oliver.
4. Klicka gräddfilen över tomatsåsen och till sist strös den rivna osten.


NACHOS EN EL HORNO
Räcker till
Det här behöver du:
1 stor påse  nachochips
3 - 400 g köttfärs
1 tsk malen kummin+salt+chili/cayennepeppar+mörk kakao
eller
1 påse tacokrydda
1 knippe  vårlök
1 - 1 ½ dl naturligt svarta kärnfria  oliver
1 burk tomatsalsa av valfri styrka
1 burk krossade tomater
3 dl gräddfil
2 - 3 dl riven ost
jalapeno-peppar
färsk koriander
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175C
2. Lägg nachochipsarna i en smord ugnsform 
3. Bryn köttfärsen smulig och krydda med kryddblandning  eller färdig tacokrydda. Fördela köttfärsen över chipsarna.
2. Strimla vårlöken, strimla oliverna som fördelas över köttfärsen.
3. Blanda salsan med de krossade tomaterna. Fördela såsen jämnt över lök & oliver.
4. Klicka gräddfilen över tomatsåsen och strö till sist på den rivna osten.
5. Grädda mitt i ugnen tills osten bubblar

Strö över hackad koriander. 
Servera med guacamole, jalapenos, extra gräddfil, eventuellt strimlad paprika i olika färger samt en krispig grön sallad.

TIPS!
Koriander kallas ofta på engelska cilantro eller kinesisk persilja och är en krydda som man endera älskar eller hatar. Den koriander, som säljs på kruka i vanliga grösaksdiskar är som en avlägsen släkting. Köp helst färsk koriander från de asiatiska butikerna, bara den doftar och smakar, som koriandern ska. Man hittar den i kylen, inpackad i plastpåsar, med rot och allt. Köp mera på en gång, klipp upp hela plantan med sax och lägg i frysen. - Om du sköljer koriandern, vänta tills den torkat innan den klipps och läggs i frysen. - Smaken och doften förblir oförändrad.
MUSTIG TACO-GRYTA
Räcker till ett helt gäng!
Det här behöver du:
Dethär är en underbar rätt för alla som älskar tex-mex mat! Man kan variera grytan, blötlägga och ta de bönor man har, man kan späda ut grytan med tomatjuice så den blir som en soppa. Inga vatten, inga buljongtärningar. Jag serverar den helst som en tjock, mustig och färggrann gryta, lite som jag själv är, haha! Överbliven gryta smakar ännu godare följande dag! PE


500 g strimlat kött eller köttfärs
1 lök - finhackat
1 paket taco-mix pulver eller annan motsvarande mexikansk kryddblandning
1 burk majskorn
1 burk röda bönor
1 burk vita bönor
1 burk svarta bönor
2-3 burkar krossade tomater
tomatjuice

Till servering:
krossade nachochips
hela nachochips
riven ost
gräddfil

färsk asiatisk koriander - inte svensk-odlad från matbutiken
jalapeno peppar - om man vill
svarta oliver - om man vill
färsk tomat i små kuber - om man vill

Så här gör du:

1. Bryn köttet, tillsätt hackad lök och kryddmix.
2.Tillsätt burkarnas innehåll.
3. Låt småputtra 20-30 min. Kolla smaken och justera den enligt smak och tycke.
4. Lägg krossade nachocips i djupa tallrikar, sleva en eller 2 slevar tacogryta ovanpå, dekorera med en klick gräddfil, riven ost,  svarta oliver och några ringar jalapeno-peppar och kanske en korianderkvist.  Lägg några hela nachochips överst runt tallrikens kant. Tenga, por favor!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan