4 dl mjöl 3/4 dl potatismjöl 1 dl farinsocker 1 tsk bakpulver 2 tsk kanel 1 tsk kardemumma ½ tsk ingefära 1/4 tsk kryddnejlika 1/4 tsk kryddpeppar eller 4 tsk pepparkakskryddor 200 g smör lingon fast lingonssylt
vit choklad - riven
Ugn: 200C
1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål
2. Skär det kylskåpskalla smöret i små kuber, nyp ihop till deg - för hand eller använd mixer
3. Forma degen till några rullar, forma till kulor som läggs i småbrödsformarna i papper
4. Blanda ihop lite djupfryst lingon med fast eller väl avrunnen lingonsylt
5. Tryck en liten grop i degkulorna, lägg i en tsk lingon i varje grop
6. Grädda 10-12 min beroende på storleken
7. Strö den rivna chokladen över grottorna genast, så chokladen hinner smälta och fästa sig....
**När du tryckt ut degen i formarna, ställ dem i kallt ett tag innan de gräddas....
**Låt formarna stå och svalna innan kakorna knackas ut....
**Diska inte formarna med diskmedel, bara med hett vatten...

Fyllningar:
Lingongrädde: 1 dl vispgrädde vispas med 1 tsk socker. Rör ner ½ dl kesella och lite lingonsylt eller rårörda lingon. Kläm lite färdig kolasås i botten av kakorna innan de fylls med lingongrädden. Dekorera kakorna med djupfrysta lingon.
Ingefärsgrädde och päron: Vispa 1½ dl grädde, smaksätt den med 1 msk finhackad syltad ingefära. Skär 4 st saftiga eller konserverade (låt rinna av ordentligt!) päronhalvor i tunna skivor. kläm lite färdig chokladsås i botten av formarna innan du fyller formarna.
Nötgrädde och choklad: 1½ dl vispgrädde vispas och blandas med ½ - 1 dl Nutella-aktig chokladkräm. Bred ut lite apelsinmarmelad i botten av varje mussla innan fyllningen läggs på. Toppa med grovriven choklad.
Fruktfromage: Gör fromagen enligt anvisningarna på paketet. Låt stå svalt --> halvstelnad. Spritsa fromagen i formarna och garnera med färsk frukt eller färska bär.
3/4 dl oskalad mandel - mald 200g smör 1½ dl socker 1 ägg 1 tsk kardemumma 4 dl vetemjöl
TIPS! Byt ut kardemumman mot 2 rivna bittermandlar eller 2 tsk riven citronskal
Ugnen 175C Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägget. Rör ner mandel- och vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Svep degen i plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag.
Dela degen i ca 40 jämnstora klumpar. Pensla formarna med smält smör och tryck en degklump jämnt i formarna.
Gräddas mitt i ugnen ca 12 min. Låt musslorna svalna i formarna innan de knackas ut.
1 dl sötmandel - mixad, inte mald 2 rivna bittermandlar 1 dl socker 2 msk mörk kakao av god kvalitet 100 g smör 1 ägg 2 dl vetemjöl
Ugn: 200C Mixa mandeln i en mixer. Blanda mandel, socker, kakao och smör. Rör i ägg och mjöl och arbeta degen smidig.
Svep plastfolie och låt vila en halv timme.
Pensla formarna med smält smör. Tryck ut en klick deg i formarna, och ställ dem på en bakplåt.
Grädda musslorna i nedre delen av ugnen 8-12 min - beroende på hur mycket deg det lagts i formen.
Låt musslorna svalna innan de tas försiktigt ut.
100 g riven mandelmassa 1 riven bittermandel 100 g smör 1 äggula
2 dl mjöl
Rör mandelmassa, bittermandel samman med smöret till en jämn massa. Tillsätt äggulan och rör om. Blanda snabbt i mjölet överarbeta inte degen.
Svep degklumpen i en plastfolie och låt stå i kylen över natten.
Pensla formarna med smält smör.
Dela degen i 24 delar, som trycks ut i formarna.
Ställ formarna på bakplåt och grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Låt kallna i formarna innan de tas ut försiktigt.
|