Mina recept
 PEPPARKAKSGROTTOR
Räcker till
4 dl mjöl
3/4 dl potatismjöl
1 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk ingefära
1/4 tsk kryddnejlika
1/4 tsk kryddpeppar
eller
4 tsk pepparkakskryddor
200 g smör
lingon
fast lingonssylt

vit choklad - riven

Ugn: 200C

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål

2. Skär det kylskåpskalla smöret i små kuber,  nyp
ihop till deg - för hand eller använd mixer

3. Forma degen till några rullar, forma till kulor som läggs i småbrödsformarna i papper

4. Blanda ihop lite djupfryst lingon med fast eller väl avrunnen lingonsylt

5. Tryck en liten grop i degkulorna, lägg i en tsk lingon i varje grop

6. Grädda 10-12 min beroende på storleken

7. Strö den rivna chokladen över grottorna genast, så chokladen hinner smälta och fästa sig....


 MUSSELTIPS & -FYLLNINGAR
Räcker till 10 ST

**När du tryckt ut degen i formarna, ställ dem i kallt ett tag innan de gräddas....

**Låt formarna stå och svalna innan kakorna knackas ut....

**Diska inte formarna med diskmedel, bara med hett vatten...

 

 

Fyllningar:

Lingongrädde:
1 dl vispgrädde vispas med 1 tsk socker. Rör ner ½ dl kesella och lite lingonsylt eller rårörda lingon. Kläm lite färdig kolasås i botten av kakorna innan de fylls med lingongrädden. Dekorera kakorna med djupfrysta lingon.

Ingefärsgrädde och päron: Vispa 1½ dl grädde, smaksätt den med 1 msk finhackad syltad ingefära. Skär 4 st saftiga eller konserverade (låt rinna av ordentligt!) päronhalvor i tunna skivor. kläm lite färdig chokladsås i botten av formarna innan du fyller formarna.

Nötgrädde och choklad: 1½ dl vispgrädde vispas och blandas med ½ - 1 dl Nutella-aktig chokladkräm. Bred ut lite apelsinmarmelad i botten av varje mussla innan fyllningen läggs på. Toppa med grovriven choklad.

Fruktfromage: Gör fromagen enligt anvisningarna på paketet. Låt stå svalt --> halvstelnad. Spritsa fromagen i formarna och garnera med färsk frukt eller färska bär. 
 

  KARDEMUMMAMUSSLOR
Räcker till 40 st
3/4 dl oskalad mandel - mald
200g smör
1½ dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma
4 dl vetemjöl


TIPS! Byt ut kardemumman mot 2 rivna bittermandlar eller 2 tsk riven citronskal

Ugnen 175C
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägget. Rör ner mandel- och vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Svep degen i plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag.

Dela degen i ca 40 jämnstora klumpar. Pensla formarna med smält smör och tryck en degklump jämnt i formarna.

Gräddas mitt i ugnen ca 12 min. Låt musslorna svalna i formarna innan de knackas ut.
 MAKALÖSA CHOKLADMUSSLOR
Räcker till ca 35 ST

1 dl sötmandel - mixad, inte mald
2 rivna bittermandlar
1 dl socker
2 msk mörk kakao av god kvalitet
100 g smör
1 ägg
2 dl vetemjöl


Ugn: 200C
Mixa mandeln i en mixer. Blanda mandel, socker, kakao och smör. Rör i ägg och mjöl och arbeta degen smidig.

Svep plastfolie och låt vila en halv timme.

Pensla formarna med smält smör. Tryck ut en klick deg i formarna, och ställ dem på en bakplåt.

Grädda musslorna i nedre delen av ugnen 8-12 min - beroende på hur mycket deg det lagts i formen.

Låt musslorna svalna innan de tas försiktigt ut.

 MUSSLOR med MANDELMASSA
Räcker till 2 dussin

100 g riven mandelmassa
1 riven bittermandel
100 g smör
1 äggula
2 dl mjöl


Rör mandelmassa, bittermandel samman med smöret till en jämn massa. Tillsätt äggulan och rör om. Blanda snabbt i mjölet  överarbeta inte degen.

Svep degklumpen i en plastfolie och låt stå i kylen över natten.

Pensla formarna med smält smör.

Dela degen i 24 delar, som trycks ut i formarna.

Ställ  formarna på bakplåt och grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Låt kallna i formarna innan de tas ut försiktigt.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan