Recept

på riktiga kolhydratbomber men, ack så goda sådana...., här närmast dock några lite annorlunda sådana...LCHF!
LCHF/ KOLHYDRATFATTIGA PLÄTTAR #1
Räcker till 8 portioner
Det här behöver du:
Dehär plättarna är sååååå goda! Stek små plättar, stek större plättar för att användas som crepes. Servera med vispgrädde och skivade eller mosade jordgubbar. Mosa gärna med lite outspädd Funlight i lämplig smak.
2½ dl Keso/Cottage cheese/grynost
6 ägg
3 msk sojamjöl
2 msk mandelmjöl
5 msk smält smör
½ dl vispgrädde
sötningsmedel som motsvarar 1 msk socker
1 tsk vaniljextrakt

att steka i:
3 msk rapsolja 
3 msk smör
Så här gör du:

Mixa ihop keso, ägg, soja- och mandelmjöl, smält smör, vispgrädde, vaniljextrakt och socker till en jämn och slät smet. Stek så tunna plättar som möjligt i en blandning av smör+olja.

Servera som de är, eller med en klick vispgrädde som smaksatts med sötningsmedel och några  hallon/blåbär/skivade jordgubbar eller med:

Zabaglione

3 dl vispgrädde
3 ägg - separerade
sötningsmedel som motsvarar 2 msk socker
½ dl sherry eller t.ex outspädd flädersaft


LCHF SUPERGODA KOLHYDRATFATTIGA PLÄTTAR # 2
Räcker till 4 - 6 portioner
Det här behöver du:
Av smeten kan man också steka lite större plättar, att vira runt stekt svamp, köttfärs, bacon, skinka osv... lägg i smörad ugnsform och toppa med riven ost.  Grädda i ugnen tills osten smälter och bubblar, vackert brun.... jättegott och ganska ofarligt om man vill äta enligt nya mönster. PE

2½ - 3 dl keso/ Cottage cheese/ grynost
6 ägg
3 - 4 msk sojamjöl
5 msk smält smör
 
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer tills smeten är jämn och fin. Stek plättarna vackert bruna på vardera sidan i en smör&oljeblandning.
LCHF/KOLHYDRATFATTIGA PLÄTTAR # 3 & 4
Räcker till 2 portioner
Det här behöver du:

Sött alternativ:

250 g keso
2 ägg från lyckliga höns
2-3 msk kokosflingor el. mandel- el. hasselnötsmjöl
några saltkorn
sötningsmedel efter smak och tycke
kanel och kardemumma


Salt alternativt:

250g keso
2 ägg från lyckliga höns
2 msk riven parmesan
1 msk sesamfrön
några saltkorn
lite cayennepeppar
hackad vårlök/gräslök/persilja ....

Så här gör du:

Blanda ingredienserna och låt kokosflingorna svälla en stund. Smält ganska generöst med smör i en stekpanna och stek på medelvärme. Plättarna behöver rätt lång tid på första sidan innan de håller för vändning. Ha inte för bråttom, utan låt det ta tid. Smält nytt smör i pannan mellan varje omgång.

TIPS! Servera några blåbär eller skivade jordgubbar och en par klickar vispgrädde till de söta plättarna för extra poäng!
 

LCHF-KALAS MED KÖTTFÄRSPLÄTTAR & SVAMPSÅS
Räcker till 2 portioner
Det här behöver du:
250 g köttfärs
3 äggulor - uppvispade
1 tsk citronsaft
1 msk finhackad lök
1 tsk Dijon senap
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk svartpeppar
½ tsk salt
3 äggvitor

smör & olja att steka i
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser väl, utom de 2 sistnämnda.

Vispa äggvitorna till hårt skum

Lyft äggviteskummet försiktigt i köttsmeten. Stek plättarna gyllenbruna på vardera sidan i smör & olja.

Smakar med eller utan följande svampsås:
(4-6 portioner)

2 ½ dl majonnäs
1 1/4 dl vatten
1 1/ 4 dl vispgrädde

2 - 4 msk smör
1 ask champinjoner
2 tsk finhackad lök
½ tsk torkad dragon
salt & peppar

Blanda de tre första ingredienserna i en liten kastrull. Hetta upp försiktigt och rör om tills såsen är jämn och fin.

Bryn champinjonerna i smör tillsammans med lökhack och dragon. Salta och peppra efter smak.

Rör ner champisarna i såsen och låt puttra några minuter. Kontrollera smaken.
CHOKLADPLÄTTAR x 2
Räcker till
Det här behöver du:


Alternativ 1
100 g mörk choklad av god kvalitet - hackad
100 g smör - i kuber
4 stora äggulor eller 5 st normalstora
2 äggvitor
2 msk farinsocker
2 msk socker
½ tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
3/4 dl mjöl

extra smör till stekning

Alternativ 2:
2 stora ägg
2½ dl mjölk
½ dl rapsolja
2½ - 3½ dl mjöl
½ dl mörk kakao
1 msk bakpulver
½ tsk salt
1 - 1½ dl choklad - finhackad

extra smör till stekning

Så här gör du:
Alternativ 1:
1. Smält smöret, rör ner chokladbitarna och låt dem smälta. Rör blandningen jämn.
2. Vispa ihop äggulorrna,-vitorna tillsammans med båda sockersorterna. Rör ner chokladblandningen.
3. Blanda mjölet med kryddorna och sikta detta i chokladsmeten. Blanda smeten jämn och fin.
4. Stek små plättar på låg värme.

Servera med körsbär & körsbärssås och kanske lite vipsgrädde.... eller ?

Alternativ 2:
1. Vispa äggen, tillsätt mjölk och olja.
2. Blanda de torra ingredienserna och häll i äggblandningen.
3. Rör ner chokladbitarna.
4. Häll i stekpannan ungefär 3/4 dl smet per plätt.
5. Stek 1½ - 2 min på första sidan, sväng, stek ytterligare 45 sek.

Servera med chokladsås, skivade bananer och vispsgrädde
till ( en kalori- och kolhydratssnål? Nope1?) frukost. En kula vaniljglass kanske, istället för grädde? Och chokladsås för den som är chocoholic.
BLÅBÄRSPANNKAKOR från USA
Räcker till 4
Det här behöver du:


knappt 2 dl bovetemjöl
knappt 2 d fullkornsvetemjöl eller rågsikt
1½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2½ dl filmjölk
1 3/4 dl vanlig mjölk
1 msk honung
3 ägg
2 - 3 msk olja
½ liter blåbär ( spara några till serveringen )

Så här gör du:

1. Kombinera de 4 första ingredienserna i en stor skål

2. Blanda de 5 följande ingredienserna tillsammans i en mindre skål. Häll blandningen i den större skålen. Rör om bara så mycket att ingredienserna blandas ihop.

3. Blanda försiktigt  ( lyft ner ) blåbären i smeten. Använd gärna färska blåbär. Om du har djupfrysta bär, rör ner dem otinade, om de verkar torra och fina. Har de tinat upp, häll bort ev. vätska som bildats.

4. Använd ca 3 msk pannkakssmet per pannkaka, stek i smör ca 1½ minut per sida. Servera med blåbärs-, hallon- eller jordgubbssylt och några extra blåbär. Lite vispgrädde? Eller med lönnsirap och smör på amerikanskt sätt.
3 x PANNKAKOR från USA # 2
Räcker till
Det här behöver du:
Alternativ A

knappt 2 dl vetemjöl
knappt 2 dl fullkornsmjöl eller rågsikt
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 tsk äkta vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 ägg från lyckliga höns
2½ dl filmjölk
1 1/4 dl mjölk
1 msk honung

Alternativ B

3 dl vetemjöl
2-3 msk socker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 tsk äkta vaniljsocker
½ tsk kardemumma
½ tsk salt
3 - 3½ dl filmjölk
½ dl smält smör eller olja
2 ägg, separerade

Alternativ C

2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3½ - 4 dl mjölk eller filmjölk
2 ägg
½ dl smält smör
1 burk majskorn / utan spad
½ finhackad röd eller grön paprika


Smör för stekning
Smör och lönnsirap till servering

Så här gör du:
Alt A.

1. Kombinera de torra ingredienserna i en stor skål.

2. Blanda resten av ingredienserna tillsammans i en mindre skål. Häll blandningen i den större skålen. Rör om bara så mycket att ingredienserna blandas ihop.

3. Använd  ca 3/4 dl pannkakssmet per pannkaka, stek i smör ca 1½ minut per sida.

Gyllene pannkaksregler: Sväng när det bildats bubblor på ytan. Tänk på att inte ha pannan för varm.

Servera med blåbärs-, hallon- eller jordgubbssylt. Lite vispgrädde? Eller med lönnsirap och smör på amerikanskt sätt.


Alt B

1. Kombinera de torra ingredienserna i en stor skål.

2. Blanda resten av ingredienserna tillsammans i en mindre skål. Häll blandningen i den större skålen.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Lyft skummet försiktigt i smeten.

4. Använd  ca 3/4 dl pannkakssmet per pannkaka, stek i smör ca 1½ minut per sida.

Gyllene pannkaksregler: Sväng när det bildats bubblor på ytan. Tänk på att inte ha pannan för varm.

Alt C

Gör som ovan. Tillätt finhackad paprika och majskorn i smeten.



UGNSPANNKAKA med KARDEMUMMA
Räcker till
Det här behöver du:

Många barn växte upp "förr i världen" med ärtsoppa och pannkaka. Istället för ugnspannkaka blev det ibland stora plättar, ibland små. Jag tyckte att jordbubbssylt eller "vipsgrädde" med färska jordgubbar var godast till... PE

8 dl mjölk
5 dl mjöl
1-2 tsk bakpulver
1 dl socker
4 ägg
1 tsk salt
2½ tsk kardemumma
smör till formen
Så här gör du:

Ugnen: 225C
Blanda de torra och de våta ingredienserna för sig. Kombinera allt i en större skål och vispa tillsblandningen är jämn och fin. Låt stå minst 30 min.
Häll blandningen i en smord ugnspanna och grädda i ugnen tills pannkakan är vackert brun.
UGNSPANNKAKA
Räcker till 4-6 portioner
Det här behöver du:

Ugnspannkakor kan göras med mjölk, grädde, surmjölk, filmjölk, kvark/kesella. I degen kan man tillsätta kokt mosad potatis, mannagrynsgröt, risgrynsgröt..

Alternativ 1:
3½ dl mjöl
2 tsk socker
½ tsk salt
2 ägg
1/4 liter mjölk
smör till formen


Alternativ 2:
4 dl vatten + 3/4 dl mjölkpulver
1 ägg
1 msk socker
½ tsk salt
drygt 2 dl mjöl
Så här gör du:


Alternativ 1:

Ugnen: 250C
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och mjölk tillsammans i en skål. Rör ner mjölkblandningen litet i sänder. Vispa smeten smidig. Låt den gärna få svälla en timme. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda ca 20 min.

Alternativ 2:

Ugnen: 225C
Blanda vatten och mjölkpulver, tillsätt ägg, kryddor och slutligen mjölet. Vispa blandningen jämn. Häll i en välsmord ugnsform och grädda ca 30 min eller tills kakn är vackert brun. Dubblera receptet för stor ugnsform. 

FINSKA FATTIGA RIDDARE
Räcker till 4
Det här behöver du:
Fattiga riddare är en typisk "restanvändningsrätt", som kanske var populärare "förr i världen" än den är nu. Det var ett bra sätt att fräscha upp torra skivor bulla eller vitt formbröd, de doppades i äggmjölk ( äggstanning) och stektes gyllenbruna i smör. Görs de med färska vetebrödsskivor blir resultatet ännu bättre. Jättegott - med jordgubbssylt och en klick vispgrädde! Annan sylt går förstås lika bra.
I  USA är en liknande rätt under namnet "French Toast" en omtyckt frukosträtt istället för Pancakes. I jultider doppas brödskivorna gärna i Eggnog. PE

1 ägg
2 dl mjölk
8 vetebrödsskivor 
1 tsk kardemumma eller kanel


Alternativ 2:
2 dl mjölk
1 tsk mjöl
1 ägg
1 msk socker
2 tsk äkta vaniljsocker
½ tsk salt
Så här gör du:

Vispa ihop ägg och mjölk. Smaksätt med kardemumma eller kanel. Lägg vetebrödsskivorna i smeten tills de är fuktiga. Stek skivorna i smör tills de är härligt bruna på båda sidorna. Servera med sockrade & mosade bär eller sylt.
FRANSKA FATTIGA RIDDARE - French Toast
Räcker till
Det här behöver du:

Det finns många olika recept för French Toast. Man kan använda vanlig vit toast , men heller tjocka skivor av vetebröd ( tänk: kanellängd eller med kardemumma !!)  för mycket godare resultat. Här några förslag:

ALTERNATIV 1:
2½ dl mjölk
4 stora ägg
2 msk brunt socker
½ tsk kanel
1 tsk äkta vaniljsocker
12 skivor vitt bröd, eller vetebröd -
gärna 2 cm tjocka skivor

ALTERNATIV 2:
5 dl mjölk
2 ägg
3 msk socker
1 tsk äkta vaniljsocker
1/4 tsk riven muskot
1/4 tsk kanel

EGGNOG-ALTERNATIV 3:
3 ägg
50 g socker
1 tsk äkta vaniljsocker
½ tsk riven muskot
½ liter mjölk
3 dl grädde
( lite rom-essans för äktare eggnog-stuk)
Så här gör du:

Doppa brödskivorna i mjölk&äggblandningen så de blir riktigt fuktiga. Stek 1 eller 2 skivor i gången i rikligt med smör, ungefär 3 min på vardera sidan eller tills de är vackert gyllenbruna. Håll "riddarna" varma i ugnen i ca 100C värme.

Servera med lönnsirap eller sylt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan