Recept

Mina recept
CORNELL BBQ SAUCE
Räcker till
Det här behöver du:

Dethär receptet har jag också fått av Suzanne Franklin, som bodde i Hong Kong i huset brevid oss ... Det lite annorlunda receptet skapades 1av Robert Baker, 1950, på Cornell University och är enligt många det ultimata receptet för BBQ kyckling. Bäst blir det om kycklingen marineras över natten, men 2-4 tim går också.

1 1/4 dl olja
1 ägg
2½ dl vinäger
2 msk salt
1½ tsk kycklingkrydda
½ tsk vitpeppar
Så här gör du:


Oljan och ägget vispas ihop. Resten tillsätts och blandas väl. Marinera bitar av kyckling marinaden, som också skall penslas på under grillningen.

 

MRS FRANKLINs BBQ-sås 1
Räcker till ca 15 dl
Det här behöver du:
bbq1 Jag fick receptet i Hong Kong av vår granne, Mrs Franklin från Kentucky....

1 msk chilipulver
1 msk salt
1 msk Worchestershiresås
2½ dl finhackad lök
2½ dl vinäger
2½ dl socker
1 burk tomatpuré
1 liter tomatjuice
1 flaska tomatketchup - ca 400 g
Så här gör du:
Koka alla ingredienser ungefär 30 minuter, tills löken mjuknat helt.

TIPS! Smaksätt den färdiga såsen med några tsk el. msk "Liquid smoke", som borde finnas i vilken större supermarket som helst. Prova dej fram....
KIKKOMANS APELSINMARINAD FÖR SPARERIBS
Räcker till
Det här behöver du:

2 dl Kikkomans sojasås
2 dl apelsinmarmelad
3/4 dl apelsinjuice eller outspädd apelsinsaft
½ dl Balsamico
1 krossad vitlöksklyfta
1 valnötsstor bit färsk ingefära - riven
peppar efter smak
Så här gör du:

Koka alla ingredienserna i en kastrull tills såsen reducerats en aning, och blivit tjockare.

Marinera köttet ( revbenen) minst en par timmar i marinaden. Stek revbenen i ugnen i 175C  10  min.  Pensla med marinaden - täck och stek vidare 1 ½ timme. Pensla med marinad ofta....
HELT VANLIG PESTO
Räcker till 3 dl
Det här behöver du:

5 dl basilikablad
80 gram rostade pinjenötter
2 pressade vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja - smaksatt eller vanlig
3/4 dl riven parmesanost av god kvalitet

Så här gör du:

Mixa basilika, pinjenötter och vitlök i en matberedare  eller med stavmixer tills allt är finhackat. Häll oljan i en tunn stråle i blandningen. Tillsätt osten och mixa tills peston är jämn och fin.
PERSILJEPESTO med MANDEL
Räcker till
Det här behöver du:
I brist på bröd, äter man limpa. Gör en pesto med mandel och persilja istället för basilika och pinjenötter! Ta-daa! PE

3 - 4 dl hackad persilja
½ dl olivolja ( gärna smaksatt) eller rapsolja
1 pressad vitlkösklyfta
50 g mandel ( mald, skållad eller flagad)
1 dl parmesanost av god kvalitet
salt & svartpeppar 
Så här gör du:

Finhacka ingredienserna jättefint eller kör allt i en mixer till en slät sås. Kolla smaken och salta och peppra efter behag. Prego!
PIRJOs PESTO
Räcker till 4 - 8 portioner
Det här behöver du:
Fick receptet av en arbetskamrat i Stockholm. PE

1 kruka basilika
1 knippe persilja
1 dl pinje- eller valnötter
3 vitlöksklyftor
1 strimla färsk röd chili
1½ dl jungfruolja
3 msk parmesan
½ - 3/4 tsk salt
4 soltorkade tomater i olja
Så här gör du:
1. Plocka av basilika- och persiljebladen, skär dem grovt och lägg dem i en mixer tillsammans med nötter, skivad vitlök + chili.
2. Tillsätt oljan i en tunn  stråle.
3. Smaksätt med parmesan och salt.
4. Finhacka och blanda ner tomaten.
PESTODRESSING
Räcker till
Det här behöver du:

Snabb, jättegod dressing som passar till det ena och det andra. PE

1 del rosevins- eller vitvinsvinäger eller 
saften från 1-2 citroner
2 delar raps- eller olivolja
( 1 msk mycket finhackad schalottenlök)
sötningsmedel av något slag, Splenda, socker eller honung
1-2 msk färdiglagad grön Pesto
 
Så här gör du:


Blanda ihop en vinaigrette med ovanstående ingredienser eller utgå ifrån ditt eget recept. Tillsätt 1-2 msk grön pesto, beronde på hur mycket vinäger/citronsaft + olje-blandning du har. Prova dej fram. Blanda ordentligt.
VARM PESTOSÅS
Räcker till 4 dl
Det här behöver du:

Pestosåsen passar bra att serveras till pasta, kött och kyckling

2½ dl basilikablad
2 pressade vitlöksklyftor
80 g rostade pinjenötter eller rostad flagad mandel
1 msk olivolja
3/4 dl riven parmesanost av god kvalitet
2½ dl grädde

Så här gör du:

Finfördela de 5 första ingredienserna i en mixer. Häll grädden i en kastrull och tillsätt basilikablandningen. Låt sjuda 3 min.
TOMATPESTO
Räcker till ca 5 dl
Det här behöver du:

Såsen passar bra till pastarätter och "vitt kött"

1 1/4 dl rostade pinjenötter
2 ½ dl basilikablad
1 ½ dl klippt dill
1½ dl klippt gräslök
3 pressade vitlöksklyftor
2 - 3 soltorkade tomater
2 dl parmesanost av god kvalitet
1 msk tomatpuré på tub
1 1/4 dl olivolja, smaksatt eller vanlig
½ dl vatten

Så här gör du:

Mixa alla ingredienser utom olja och vatten i en matberedare eller med stavmixer tills allt är finfördelat. Häll oljan i en tunn stråle och tillsätt en aning vatten om peston behöver tunnas ut.
PESTO med VALNÖTTER & KORIANDER
Räcker till 2 ½ dl
Det här behöver du:

Peston passar att serveras med pasta,kyckling, lamm och fisk.

1½ dl hackad koriander, hela plantan: rötter, stjälkar och blad - Köp koriander f
rån asiatisk butik för bästa resultat
1 dl basilikablad
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rostade pinjenötter
1½ dl rostade valnötter eller flagad mandel
2 msk parmesanosta av god kvalitet
1 1/4 dl olivolja - smaksatt eller vanlig

Så här gör du:

Mixa allt utom oljan i en mixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle, och mixa tills allt har blandats väl.
TAPENADE med SOLTORKADE TOMATER
Räcker till 1½ dl
Det här behöver du:

4 msk finhackade soltorkade tomater
1½ dl kärnfria svarta oliver
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färska timjanblad
3 msk olivolja






Så här gör du:

Mixa allt i en mixer till en jämn blandning.
TAPENADE #2
Räcker till
Det här behöver du:
http://www.youtube.com/watch?v=G6eQlBxMAYw

Tapenade är en härlig och omtyckt olivpasta som härstammar från trakterna kring Medelhavet. Namnet tapenade kommer från det provensalska ordet för kapris, så detta är en av de icke förhandlingsbara ingredienserna, de andra är vitlök, oliver och ansjovis. Glöm tapenades, som inte innehåller dessa ingredienser på butikshyllorna. Det är busenkelt att laga sin egen Tapenade och går på max 5 minuter om du har en mixer:

ALTERNATIV 1:
  • 20 urkärnade Kalamata-oliver, hackade 
  • 1 msk sköljda och hackade kapris 
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 msk olivolja 
  • 2 ansjovis- eller sardellfiléer 
  • färsk svartpeppar från kvarn

ALTERNATIV 2:

2½ dl urkärnade Kalamata-oliver
2 msk kapris - utan spad
1 msk skånsk senap
6 sardellfiléer i olja
4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk färska hackade örter, helst timjam
(salvia,persilja el. mejram går också)
2 msk citronjuice
färsk svartpeppar från kvarnen
4 msk olivolja av god kvalitet 

Så här gör du:

Snabba varianten:
Släng allt i en mixer, pulsera några gånger, tillsätt mera olja om det behövs. Tapenaden får gärna verka lite grovhackad. Färdigt!

Lite långsammare varianten:
Finfördela alla ingredienser för hand. Blanda. Färdigt!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Monica | Svar 24.11.2011 13.39

Alltså dräglet bara droppar ner i bordet ;)

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan