½ dl torkade tranbär - gärna klippta i mindre bitar 1 dl torkade aprikoser eller katrinplommon - klippta i mindre bitar ½ dl valnöts- eller hasselnötshack 250 g nougat 200 g marsipan
100 g mörk choklad av god kvalitet 1 msk kokosfett eller smör
Rom eller Rom essens att stänka eller dränka frukterna i
Blanda de rom(essens)indränkta bären & frukterna med de hackade nötterna.
Smält nougaten, blanda i frukthacket.
Kavla marsipanen tunt till en rektangel. Bred ut nougatmassan över marsipanplattan, rulla upp som en rulltårta.
Smält chokladen, tillsätt fettet. Pensla chokladen över marsipanrullen. Låt stelna. Vira rullen i folie när chokladen stelnat. Skär i ca ½ cm tjocka skivor.
200 g mörk choklad av god kvalitet 200 g mjölkchoklad av god kvalitet 25 g smör 1 brk sötad kondenserad mjölk 2 tsk vaniljessens eller 4 tsk äkta vaniljsocker 1 mindre påse mini marshmallows eller ½ större påse 2 - 3 dl hackade valnötter (1 dl flagad kokosnöt - gärna rostade) 1½-2 dl syltade röda körsbär/russin/korinter/torkade tranbär/ eller samma mängd gelégodis - ev. klippta i mindre bitar
Använd små individuella pappersformar ca 2½ i diameter, eller en form med löstagbar kant eller klä en fyrkantig form med aluminiumfolie.
Lägg chokladbitar, mjölk, smör och vanilj i en tjockbottnad kastrull och smält på låg värme. Rör om tills blandningen är jämn och fin.
Låt blandningen svalna något innan du lägger i marshmallows, torkad frukt/gelégodisbitarna, nötter
Klicka ut smeten i pappersformarna eller bred ut den jämnt i formen. Låt stelna i kylen.
400 g vit choklad av god kvalitet 2 dl torkade aprikoser klippta i mindre bitar 2 dl grovthackade hasselnötter - gärna rostade 2 dl Rice Crispies
TIPS! Byt ut hasselnötterna mot flagad mandel. Byt ut de torkade aprikoserna mot torkade tranbär.
1. Smält chokladen försiktigt i kastrull eller i mikron.
2. Rör ner hasselnötterna, aprikosbitarna och Rice Crispies.
3. Bred ut smeten i en liten fyrkantig form som fodrats med bakplåtspapper, aluminiumfolie eller tjock plast. Eller klicka ut smeten direkt på bakplåtspapper eller i små individuella pappersformar, ca 2½ cm i diameter. Låt stelna.
|