 |
 |
|
 |
 |
3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 gr smör skuren i små kuber
50 gr riven parmesan
1 ägg
( ev. 1-2 tsk vatten)
Ugnen 200 C och 175C
Blanda ihop mandelmjöl, sesamfrön och fiberhusk. Tillsätt de övriga ingredienserna i degbunken och kör hastigt och lustigt tills allt bildats en stor mjuk degklump. Tillsätt några tsk vatten vid behov.
Lägg gärna en O bakplåtspapper i botten av formen = underlättar att få ut pajen.
Tryck ner degen jämnt i formen. Grädda 7-8 min i 200C eller tills skalet fått lite färg.
Blanda ihop din egen fyllning efter smak och tycke och fyll pajskalet. Grädda ytterligare i 175C ca 30 min.
3 dl vetemjöl 100 g smör - skuren i kuber 1 kokt kall potatis, riven ca 50 g riven ost, t.ex parmesan 2 - 3 tsk vatten
Snabbast grejar man ihop degen om man har en matberedare. Lägg alla ingredienser i en beredaren och blanda hastigt ihop till en deg. Tillsätt bara så mycket vatten att ingredienserna bildar en stor klump i matberedaren. Ta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt ligga svalt ca 30 min.
Kavla ut degen, tryck ut ca 10 cm stora cirklar, eller sporra ut fyrkanter, och lägg på önskad fyllning på den ena deghalvan. Vik över den andra halvan, så att en halvmåne eller triangel formas.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla bakverken med ägg, strö på flingsalt, kummin, riven ost, vallmo- eller sesamfrön. Grädda pirogerna 10 - 12 min.
|
|
 |