 |
 |
|
 |
 |
UTSÖKTA HÄRLIGHETER MED CREME CHEESE
CITRUS CHEESECAKE utan ugn 1
Räcker till
8 - 10 pers
Det här behöver du:
Dethär är en lättlagad cheesecake som inte alls behöver gräddas i ugn. PE
ca 3 dl krossade ljusa "sandiga" mördegskakor eller en blandning av Digestive-kex och ljusa småkakor eller kakor med citronkrämsfyllning 50-75 g smält smör 1 tsk rivet citronskal (½ dl vitt socker)
rivet skal från ½ -1 apelsin 1 dl Lemon curd * 2 paket färskost av Philadelphia-typ - rumstempererad 3/4 dl socker eller annan sötning - mängd efter smak 1½ dl vispgrädde 3 gelatinblad 2 msk citronjuice
1 - 2 burkar konserverade mandariner
* recept på Lemon Curd finns bland Trifle recepten under "Ljuvliga Desserter"
Så här gör du:
1. Rör smulorna med smör, citronskal och socker. Pressa blandningen i botten av en form med löstagbar kant. Spänn gärna ett bakplåtspapper i botten av formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen fixas.
2. Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Lös upp gelatinet i den uppvärmda citronjuicen.
3. Blanda de 4 första ingredienserna väl. Tillsätt gelatinet. Vispa grädden till hårt skum. Blanda ihop allting.
4. Fyll formen med ostmassan, ställ i frysen för 1-2 timmar. Därefter i kylen tills kakan skall serveras.
5. Rada konserverade mandarinbitar ovanpå strax före servering.
BLÅBÄRSCHEESECAKE 2
Räcker till
10-12 port
Det här behöver du:
För variation: Byt ut blåbären mot färska hallon eller jordgubbar. Vanliga Digestive-kex eller Bondkakor går också bra. PE
50 g smält smör 3 dl krossade Strawberry Digestive-kex
400 g färskost av Philadephia-typ - rumstempererad 2 dl Kesella vanilj - rumstempererad 4 ägg 1 dl socker, eller efter smak 2 tsk äkta vaniljsocker ca 2 dl färska blåbär
ovanpå: 1½ dl Kesella vanilj - rumstempererad ca 1 dl färska blåbär
Så här gör du:
Ugnen 150C 1. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret
2. Täck botten av en 24 cm form med löstagbart botten med en bit bakplåtspapper i samma storlek.
3. Bred kexsmulorna i botten av formen och 2- 3 cm upp längs med kanterna ( inte viktigt att kanten blir mycket jämn). Lägg formen i kyl/frys medan fyllningen fixas.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen - utom blåbären - till en jämn massa. Mosa hälften av blåbären lätt med gaffel och tillsätt bären i ostmassan utan att blanda om allt för mycket.
5. Bred ut fyllningen i kakformen. Grädda i mitten av ugnen 1 timme. Stäng av ugnen. Låt kakan svalna i ugnen.
6. Rör kesellan smidig och bred den på den kalla kakan. Strö resten av blåbären ovanpå.
CHOKLADMARMORERAD CHEESECAKE 3
Räcker till
10 - 12 port
Det här behöver du:
.....Oh, cheese
cake.. jag är så glad, att det finns tiotals olika recept att prova.. här är ett för dem som också gillar choklad. PE
ca 200 gram enkla eller fyllda chokladkex av valfri sort, fint smulade 2 msk kakaopulver 1 tsk rivet apelsinskal 50-75 gram smält smör
500 gram färskost av Philadelphiatyp - rumstempererad 1 3/4 dl socker 3 ägg 3 tsk äkta vaniljsocker 1½ dl gräddfil 200 g mörk choklad av god kvalitet, hackad 1 msk rivet apelsinskal
Så här gör du:
Ugnen: ca 160C
1. Blanda kaksmulorna med kakao, apelsinskal och så mycket smält smör att blandningen fortfarande ser ut som torra kaksmulor
2. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar botten som beklätts med bakplåtspapper. Ställ formen i kylen tills det är dags att fylla den
3. Smält chokladen. Tillsätt apelsinskalet.
4. Rör om färskosten, vispa ner socker, ägg och gräddfil. Ta ungefär 1/3 av ostblandningen i en annan skål. Kombinera den med apelsinchokladen och rör om till en jämn smet. Blanda ner vaniljsockret i den vita ostblandningen
5. Häll den vita smeten i formen, därefter försiktigt den bruna. Rör om försiktigt med kniv för att marmorera fyllningen.
6. Ställ kakan i ugnen och grädda i 35-40 min tills kakans mitt ännu verkar lite mjuk. Stäng av värmen, men lämna kakan en timme kvar i eftervärmen. Ställ den i kylen att den kallnar ordentligt före servering.
CHEESECAKE GALORE 4
Räcker till
minst 12 port
Det här behöver du:
Dethär är en väldigt mångsidig cheesecake, som gott kan förberedas fram till punkt 6 upp till 3 dagar på förhand. Skapa variation med olika sorters småkakor till botten och prova att istället ta blåbär och blåbärssylt, hallon och hallonsylt, björnbär och björnbärssylt, aprikoser och aprikossylt osv. - låt fantasin flyga! PE
Botten: 250 g havre- eller mandelkakor 50 g smör
4-5 paket färskost av Philadelphia typ - rumstempererad 3 dl socker 1 msk Maizena el potatismjöl 4 stora ägg - rumstempererade 2½ dl gräddfil eller Creme Fraiche 1½ msk vaniljsocker ½ tsk bittermandelolja ca 2½ dl slät jordgubbssylt 1 liter färska jordgubbar
Så här gör du:
1. Ställ ugnen på lite över 150C. Smörj en form med löstagbart botten, 22-23 cm i diameter
2. Krossa småkakorna endera i en matberedare eller på annat sätt, tillsätt det mjuka smöret och blanda tills det ser ut som fina kaksmulor. Pressa smulorna i botten av formen. Ställ formen i frysen tills den skall fyllas
3. Lägg färskosten, sockret och Maizenan i en stor bunke och vispa tills massan är jämn. Tillsätt ett ägg i taget, gräddfilen, vaniljsockret, bittermandeloljan. Vispa bara så mycket att allt har blandats
4. Häll 1/3 av ostmassan i formen, droppa här och där ½ dl av sylten. Häll hälften av ostmassan i formen och ½ dl av sylten i klickar. Häll resten av ostmassan jämnt ovanpå.
5. Lägg formen i ugnen och baka ca 45 min, tills kakans kanter puffar upp en aning och mitten av kakan känns ännu lite mjuk. Stäng av ugnen. Låt kakan vila i ugnen med sluten ugnslucka ytterligare 45 min - 1 timme
6. För en tunn kniv runt kakans kanter, för att lösgöra den från formen. Låt ringen sitta kvar! Låt svalna på galler.Täck den kalla kakan och ställ den i kylen för minst 4 timmar.
7. Före servering: Ställ hela jordgubbar upprätt over hela kakan. Värm upp restrerande jordgubbssylt och skeda sylten över bären. Se bilden. Ställ konstverket i kylen, att sylten hinner stelna något innan den serveras.
CHEESECAKE UTAN ÄGG 5
Räcker till
minst 10 portioner
Det här behöver du:
Dethär receptet är hur tacksamt som helst, då det går att variera i det oändliga. För totalt äggfritt recept, välj kakor som inte innehåller vanliga ägg, eller bred en blandning av malda nötter i botten ell inget botten alls. PE
ca 3 dl krossade chokladkakor, t.ex Choklad Hobnobs eller Choklad Digestive eller kakor med krämfyllning 50-75 g smält smör (½ dl vitt socker)
2 paket färskost a la Philadelphia - rumstepererad 2 burkar Kesella vanilj - rumstempererad 1 liten eller ½ stor påse (mini) marshmallows 170 g vit choklad av god kvalitet ( vanlig /med nötter/bitar av blåbär el jordgubbe) 1 dl outspädd flädersaft
Glaze: 2 dl outspädd hallonsaft 2 blad gelatin Dekoration: hallon
Så här gör du:
1. Rör smulorna med smör och socker. Pressa blandningen i botten av en form med löstagbar kant, även upp längs formens kanter. Spänn gärna ett bakplåtspapper i botten av formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen fixas.
2. Värm upp den outspädda saften. Bryt chokladen i små bitar och lägg dem i saften tillsammans med marshmallowsen för att smälta under omrörning. Häll i en bunke att svalna, men inte stelna.
3. Blanda ihop färskostarna och rör om tills massan är mjuk och smidig. Rör i chokladblandningen när den svalnat.Häll massan i formen och ställ den i kylen för att stelna.
4. Värm upp saften för glaze'n och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Låt svalna något innan den hälls ovanpå kakan. Ställ kakan igen i kylen för att stelna.
5. Servera med färska hallon.
OREO CHEESECAKE utan ugn 6
Räcker till
8 - 12 portioner
Det här behöver du:
Med Oreo cookies får man också ett av världens härligaste shake, blanda krossade kakor och god vaniljglass och fortsätt på sedvanligt sätt. Shaken skall vara tjock och vit med massor av tydliga bruna prickar. Ja, och i dethär receptet används kakorna på följande sätt:
3 dl krossade Oreo cookies ell liknande mörka krämfyllda chokladkakor 50- 75 g smält smör ( ½ dl socker eller annat sötmedel)
2 paket färskost av Philadelphia-typ - rumstempererad 1 Kesella vanilj - rumstempererad 1 dl socker eller annat sötmedel - mängd efter smak 2 dl vispgrädde 1-1½ dl krossade Oreo cookies 2 tsk vaniljsocker 4 gelatinblad
Dekoration: 1 paket mini Oreo cookies ( ca 2 cm stora)
OBS! Dessa Oreo cookies är normalstora, det blir mycket snyggare med kakor i ministorlek.
Så här gör du:
1. Rör smulorna med smör och socker. Pressa blandningen i botten av en form med löstagbar kant, även upp längs formens kanter. Spänn gärna ett bakplåtspapper i botten av formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen fixas.
2. Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Lös upp gelatinet i en gnutta uppvärmd grädde.
3. Blanda de 3 första ingredienserna väl. Tillsätt gelatinet. Vispa grädden till hårt skum. Blanda ihop allting. Kontrollera smaken, tillsätt socker vid behov.
4. Fyll formen med ostmassan, ställ i frysen för 1-2 timmar. Pressa ner de små Oreo kakorna upprätt, längsmed kakans yttre kant. Ställ därefter kakan i kylen tills den skall serveras.
PEPPARKAKSCHEESECAKE med LINGON 7
Räcker till
10 - 12 portioner
Det här behöver du:
30 pepparkakor 50 - 75 smält smör 1 tsk rivet apelsinskal
3 askar färskost av Philadelphia-typ - rumstempererad 2 burkar Kesella vanilj - rumstempererad 1½ dl socker, eller efter smak 2 tsk äkta vaniljsocker 2 dl vispgrädde 4 gelatinblad + några msk apelsinjuice ca 1½ dl frysta lingon
Ovanpå: färdig kolasås ½ dl frysta lingon
Så här gör du:
1. Rör smulorna med smör och socker. Pressa blandningen i botten av en form med löstagbar kant, även upp längs formens kanter. Spänn gärna ett bakplåtspapper i botten av formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen fixas.
2. Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. Lös upp gelatinet i några msk upphettad apelsinjuice.
3. Blanda de 4 första ingredienserna väl. Tillsätt gelatinet. Vispa grädden till hårt skum. Blanda ihop allting. Kontrollera smaken, tillsätt socker vid behov.
4. Häll blandningen i formen. Ställ formen i frysen för 1-2 tim, därefter i kylen tills kakan skall serveras. Före servering: Dekorera kakan med kolasås och lingon
TIPS! Lagar du din egen kolasås, servera såsen gärna ljummen med iskalla lingon.
MISSISSIPPI MUD CHEESECAKE 8
Räcker till
10-12 port
Det här behöver du:
Här ett recept för den som älskar Mississippi Mud Pie och Cheesecake! Trots namnet, Mississippi Mud = Leran i floden Mississippi, är det fråga om en härlig VÄLDIGT chokladig kaka som i detta recept gift sig med en annan favorit, en mjuk och len Cheesecake. Något att prova? PE
Botten: 3 dl krossade mörka chokladkex av Oreo-typ 1½ dl farinsocker (3 tsk instantkaffepulver) 75 g smält smör Fyllning: 1½ dl farinsocker 1½ dl vitt socker 3/4 dl mörkt kakaopulver ( 2 tsk instantkaffepulver) 3 msk Maizena 3 tsk äkta vaniljsocker 3 paket färskost av Philadelphia-typ 1 burk Kesella Vanilj 4 ägg 1 ½ dl hackade nötter - gärna pecan
Topping:
1 dl hackad mörk choklad 2 msk mjölk ell grädde 1½ dl Marshmallow Fluff * ½ dl hackade nötter - gärna pecan
* Marshmallow fluff finns att köpa i många vanliga affärer, som har en hylla för utländska specialiteter. Marshmallow Fluff är bredbart och kommer på burk.
Så här gör du:
Ugnen: 15 min 175C 2 timmar knappt 100C
1. Rör smulorna med smör (kaffe) och socker. Pressa blandningen i botten av en form med löstagbar kant, även upp längs formens kanter. Spänn gärna ett bakplåtspapper i botten av formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen fixas.
3. Blanda färskost, Kesella, med de förstnämda 5 (6) ingredienserna i en stor bunke och vispa tills massan är jämn. Tillsätt ett ägg i taget. Vispa bara så mycket att allt har blandats. Rör i nöthacket.
4. Häll blandningen i formen. Grädda kakan i 15 min. Sänk ugnstemparaturen och fortsätt att grädda i 2 timmar. Staäng därefter av ugnen, men låt kakan ligga kvarff i ugnen 2 timmar utan att öppna ugnsluckan. Låt kakan svalna därefter i rumstemperatur.
5. Smält chokladen i grädde/mjölk. Bred fluffet över kakans topp. Ringla chokladen över fluffet och strö nöthacket över som kronan på verket. Låt kakan kallna helt och hållet i kylen.
PUMPKIN WALNUT CHEESECAKE 9
Räcker till
10 - 12 port
Det här behöver du:
Pumpa, kanderade valnötter, pepparkaka samsas i en härligt god cheesecake. Kan ätas året om och inte bara runt Halloween.😉 Denhär kakan bakas i vattenbad, vilket skall hindra kakan från att spricka under gräddningen. Man kan naturligtvis baka alla ostkakor på detta sätt. PE
3 dl krossade pepparkakor
(bra sätt att bli av med trasiga kakor)
3 msk brunt socker 50 - 75 g smält smör
3 askar färskost av Philaldelphia-typ - rumstempererad 1 burk Kesella Vanilj- rumstempererad 1 1/4 dl vitt socker 1 1/4 dl brunt socker 2½ tsk pepparkakskrydda eller 1 tsk kanel ½ tsk ingefära ½ tsk riven muskot ½ tsk kryddpeppar 1/4 tsk kryddnejlika 4 ägg 3/4 dl vispgrädde topping: 50 g smör 2 dl valnötter 2 dl brunt socker
Så här gör du:
Ugnen: 175C 1. Rör smulorna med smör och socker. Pressa blandningen i botten av en form med löstagbar kant, även upp längs formens kanter. Spänn gärna ett bakplåtspapper i botten av formen. Ställ formen i kylen medan fyllningen fixas.
2. Blanda ihop båda sockersorter och kryddor. Vispa osten med Kesella och socker tills det är fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör till sist in grädde.
3. Häll blandningen i formen. Ställ formen i ugnen innanför en större ugnspanna fylld med vatten. Grädda ca 60 min.
4. Blanda socker + smör, rör i valnötsbitarna.
5. När kakan har gräddats 1 timme, lyft kakformen ur ugnspannan och lägg strösslet ovanpå kakan. Lägg formen igen i ugnen och fortsätt gräddningen i ytterligare 30 minuter.
6. Låt kakan svalna i rumstemperatur innan den ställs i kylen över natten.
HALLOWEEN CHEESECAKE
Räcker till
Det här behöver du:
2½ - 3 dl pepparkakssmulor ½ dl brunt socker 1 stor äggvita eller 50-75 g smält smör
2 pkt färskost av Philadelphia-typ 1 dl socker 1 dl brunt socker ca 400 g konserverad eller kokt pumpa 3 stora ägg 1 msk vaniljsocker 3 tsk rivet apelsinskal 1 riven syltad ingefära 2 msk apelsinsaftskoncentrat
1½ dl apelsinsaftskoncentrat 2-3 gelatinblad - läs instruktionerna på paketet
Så här gör du:
Ugn: 175C
1. Blanda de tre första ingredienserna till kakbotten, bred ut i en form, gärna med löstagbar kant. Grädda ca 8 min i mitten av ugnen.
2. Sänk temperaturen till 150C
3. Blanda alla ingredienserna till fyllningen tills massan är jämn o fin. Provsmaka och justera vid behov.
4. Häll i kakformen. Gräddas "långsamt" 1 ½ tim eller tills fyllningen verkar ha stelnat. Stäng av ugnen. Låt kakformen bli kvar i ugnen ca 1 tim, med luckan ½ öppen. Lägg något mellan luckan så den står lite på glänt. Låt svalna helt i rumstemp. Lägg spindlar och andra obehagliga kräk i plast eller gummi ovanpå kakan.
5. Lös upp gelatinet i lite uppvärmd saft, låt blandningen bli som äggvita innan den breds jämnt ut på kakan. Kräken blir under gelatinlagret. Ställ i kylen att stelna helt och hållet.
Happy Halloween! 🤩
OCKSÅ EN CHEESECAKE MED PUMPA
Räcker till
4
Det här behöver du:
Använd konserverad pumpa eller ugnsrostad/bakad pumpa för recept som detta. Det ger ett "fastare" resultat. Kokas pumpan, se till att den är så torr som möjligt innan den mosas. Den mosade pumpan skall alltså inte vara lös och vattnig.
2 dl malda hasselnötter eller finhackade pecan- eller valnötter 1 ½ dl brunt socker 2 dl pepparkaks- eller Digestive-smulor 2 msk mjukt smör
Fyllning: 3 - 4 dl pumpapuré 1½ dl brunt socker 2 ägg 2 tsk pepparkakskryddor eller 1/4 tsk var av kardemumma, kanel, ingefära och riven muskot ½ tsk salt 750 g Cream cheese av Philadelphia-typ 2-3 msk gräddfil
Topping: 2½ dl gräddfil 1 msk socker
Så här gör du:
Ugnen: 175C för botten 150C för kakan
|
|
 |
|
|
|