Recept

...som jag fått av släkt och vänner
INGRIDs GÅS
Räcker till
Det här behöver du:

1 gås ur frysen

Så här gör du:


Tag gåsen ur frysen
och ställ den i kylen
gnid sedan dess kropp
med salt, då den tinat opp
med äppel o plommon fyller du buken
åt såsen det krosset, gör susen.

Grädda den sen på fals No 1
cirka 2-3 timmar i streck.
Då gåsen är brynt slå vatten i pannan
och ös då och då, så blir smaken en annan
på såsen du tömmer i kannan.

Picka med sticka för en kontroll
att blodfärgad saft är lika med noll
då är gåsen som tysken säger: Geschmackvoll.
Ein Wunschen von: Ett Masabytroll
26.12.1995

JÄGARFRUNS GRYTA a la INGRID
Räcker till
Det här behöver du:

" Man skjuter en älg, styckar den och skär den i bitar."
Så här gör du:


Stekes som biffar, överförs i gryta
1 gul lök hackas och brynes "slås på" i grytan
Kryddor: 5-6 enbär, ett kryddmått vit + ett
kryddmått svartpeppar, salt.
Vispa ur stekpannan med 1 - 2 dl vatten
som slås över biffarna och får puttra i grytan
 tills de känns färdiga. ( tillsätt vatten vid behov)
Därefter 2 msk tomatpuré, 1 - 2 dl Creme Fraiche
och sist 10 små färdigtbrynta lökar och 2 tsk senap.
(vanlig grädde går också bra)
Servera skalad kokt potatis till
PS
Små lökar skalas bäst då de har fått ett rejält uppkok,
kallnade går dom lätt att skala och brynes sedan lätt då de är s.g.s. mjuka efter kokningen

FINSK MAKARONILÅDA
Räcker till 4 portioner
Det här behöver du:


Definitivt ingen nationalrätt, men en klassiker och en av finländarnas absoluta favoriter på husmanskostsidan. Med ketchup eller inlagda rödbetor...
Rätten heter på finska Kött-makaronilåda och görs traditionellt med köttfärs + vanliga korta makaroner + äggstanning + kanske lite lök.
Man kan naturligtvis göra rätten enbart med makaroner eller ta quorn eller skinka istället. Och med eller utan ost, det är smaksak. Gör gärna en större sats på en gång, den går bra att värma upp och håller en par dagar i kylen hur bra som helst.PE

Alternativ 1:
2 ägg
3 dl mjölk
150 g makaroner
200 g köttfärs
1 liten lök, hackad
salt & peppar & paprikapulver & cayenne
riven ost - om man vill

Alternativ 2:
400 g köttfärs
1 stor lök - hackad
1 påse makaroner
1-2 tsk
1/4 tsk vitpeppar
1 tsk paprika
3 ägg
7 dl mjölk - 1 liter om makaronerna är okokta
1 ask smältost

Så här gör du:

Ugnen: 200C
1. Koka makaronerna högst al dente, absolut inte för mycket.

2. Stek löken i smör, tillsätt kryddor och köttfärs. Fräs tills köttet har brynts och löken är mjuk.

3. Blanda ägg och mjölk i en bunke. Häll allt i samma bunke och rör om. Kolla salthalten. (om saltlöst smakar rätten "ingenting")

4. Smörj en låg ugnsform med 5-8cm höga kanter, helst i glas,( lättare att se när rätten är klar) och häll kött-makaroniblandningen i formen. Strö över lagrad, riven ost .
Gräddas på nedre falsen 30-45 min beroende på formens storlek. Rätten är klar när äggstanningen stelnat helt. 


Alternativ 2:

1. Gör som i punkterna 1 och 2.

2. Hetta upp hälften av mjölken på svag värme, tillsätt en ask smältost, låt smältosten "smälta" i mjölken. Tillsätt resten av mjölken, äggen och 1 + 2.

3. Gör som i punkt 4. Gräddas ca 1 timme. Har man använt okokt makaroni, behövs mera mjölk och rätten behöver röras om efter 20 min i ugnen.

ZITI AL FORNO
Räcker till
Det här behöver du:

En klassisk italiensk pastarätt, som kanske är lite okänd....? PE 

350 g Penne makaroner
1 lök - hackad
400 g köttfärs
8 dl tomatsås - hemlagad eller på burk
eller
2 burkar krossade tomater
150 g ost i skivor
3 dl gräddfil eller Crème Fraîche eller Bechamelsås
150 g riven mozzarella
4 msk parmesanost
Så här gör du:

Ugnen 175C
1. Koka pastan al dente.

2. Bryn lök och köttfärs i smör, tillsätt den färdiga tomatsåsen eller 2 burkar krossade tomater. Krydda så såsen smakar som du vill. Låt puttra på 15 - 30 min. Blanda sås och pasta.

3. Smörj en ugnsform.  Häll hälften av pastan i formen, lägg ostskivorna ovanpå. Häll i resten av pastan. Blanda den vita såsen med riven mozzarella och parmesan. Bred detta över pastan. Gräddas i ugnen 35-40 min eller tills ytan bubblar och är vackert brun.  

Vegetariska alternativ:

Lämna bort köttet helt och hållet. Lägg pastan underst i formen, toppa med tomatsås sedan den vita såsen och strö på riven mozzarella och parmesan.

TIPS! Istället för köttfärs kan du ta quorn, champinjoner eller riven zucchini.
CANDY's ITALIENSKA KÖTTBULLAR
Räcker till
Det här behöver du:
Receptet är från min gamla skolkompis Tana. Köttbullarna får gärna rullas lite större, som en golfboll. Hemligheten ligger i såsen, som innehåller en skvätt kryddnejlika istället för vitlök, eftersom Candys mamma inte gillade vitlök, så som andra italienare. Det finns inga exakta mått för såsen, så prova dej fram. Utgå t.ex från 3-4 msk tomatpuré per ½ liter vatten. Tillsätt mera tomatpuré, vatten och kryddor, så du får en lämplig mängd sås. PE

såsen:
olivolja
tomatpuré
vatten
salt & peppar
1 tsk socker
en skvätt kryddnejlika
röd, gul eller grön paprika

köttbullarna:
½ kg köttfärs
4 skivor bröd
1 ägg
salt & peppar
torkad persilja
                  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Så här gör du:

Häll olja i en tjockbottnad kastrull. Fräs tomatpuré i oljan en stund, späd på med vatten. Dela paprikorna i mindre bitar och lägg i såsen. Salta & peppra samt dofta över med mald kryddnejlika.

För köttbullarna: Rosta brödskivorna. Doppa dem i vatten, och finfördela skivorna.

Blanda, gärna för hand, brödskivorna med köttet. Tillsätt ägg, kryddor och torkad persilja.

Forma av smeten bollar, stora som en golfboll. Köttbullarna kan stekas i smör eller läggas direkt i den puttrande såsen. ( OBS! Då måste det finnas ganska mycket "spad"/vätska i såsen ) Låt köttbullarna puttra i såsen före servering.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan