Recept

NIC & JAS' BÄSTA BAGUETTE
Räcker till
Det här behöver du:


I denhär jätteläckra baguetten kombineras  härliga smaker från Italien och Grekland i en knaprig baguette från Frankrike. Det kan verka som om man behöver ha en massa ingredienser, det stämmer, men dom räcker till många, många sandwiches... Tillagas precis innan den skall ätas. En hel måltid i samma paket! PE

1 - 2 färska knapriga Baguette-bröd -
helst den som är ca 5 cm tjock
1 burk Tapenade
1 burk soltorkade tomater i olja
strimlad Romaine eller isbergssallat
1 grillad, skinn- och benfri kyckling
1 paket fetaost i olja
Remouladesås - helst dansk


Så här gör du:


1. Bena ur kycklingen, strimla den i lagom stora bitar.

2. Skär brödet i lämpliga portionsbitar, ca 13 cm, som delas på längden, inte tvärs igenom.

3. Bred ett lager Tapenade underst. Strimla 1 - 2 soltorkade tomater per portion. Toppa Tapenaden med strimlorna. Låt gärna något av oljan följa med.

4. Lägg på en handfull strimlade sallatsblad.

5. Lägg en handfull strimlad kyckling ovanpå.

6. Lägg några msk fetaostbitar ovanpå.

7. Om du vill kan du "binda ihop" allt med ( dansk ) remouladesås eller majonnäs. Vik locket över. Pressa ihop lite grann och njut av härligheten! Smakar otroooligt gott!

TIPS!

Variera:
1.  Lämna kycklingen bort för vegetariskt alternativ,
2. Byt ut kyckling och fetaost mot tunnskivad salami, tomat, eventuellt lite pesto och mozzarella. Eller grillad zucchini/aubergine. Till det passar skivad mozzarella och... och... oj, det blir för många tips!



 

SKÖRDETIDENS GRÖNSAKSPIRÅG
Räcker till en stor ugnsplåt eller 2 mindre
Det här behöver du:

Dethär är ett underbart gott och färggrannt bakverk, något mellan pizza och paj. Smakar varm och kall. PE

deg:
3 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl olja
ca 7 dl mjöl 
( blanda gärna, t.ex ½ vetemjöl och ½ rågsikt
eller 2 dl havreflingor och ca 6 dl vetemjöl )

fyllning:
1 - 2 rödlökar
1 purjolök eller 4-5 vårlökar
4 - 6 grovt rivna morötter
1 bit grovt riven selleri eller
2 - 4 sellerstjälkar i tunna skivor
2 - 4 paprikor i valfri färg/färger
2 askar ( vanlig storlek, eller 1 stor ask) smältost av valfri sort
2 ägg
½ tsk salt
½ tsk peppar
½ tsk rosmarin ( krossa den mellan fingrarna)
4 vitlöksklyftor
2 dl hackad persilja

topping:
4 dl riven ost

pensling:
uppvispat ägg

Så här gör du:

Ugnen: 225C 1. Värm vattnet och till 37 grader.

2. Smula jästen,  häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i olja och salt. Häll i mjölet lite i sänder och arbeta degen smidig, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt. Kavla ut degen mycket tunt, den skall täcka en stor långpanna + 3 cm upp längs kanterna. Se till att degen är hel, utan hål annars rinner fyllning under pirogbotten. Bekläd gärna pannan med bakplåtspapper.

4. Riv alla grönsaker grovt eller skiva tunt. Lägg dem i en stekpanna i olja och låt dem bli mjuka på svag värme. Tillsätt den hackade persiljan. Kontrollera smaken.

5. Blanda ägg med mjukost till en tjock grötaktig smet. Bred ut smeten på degplattan. Häll grönsakerna ovanpå och bred utända till kanterna . Vik ner kanterna runtom. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

5. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö den rivna osten ovanpå. Grädda  ca 15 min eller tills degen fått fin färg. Kolla att den är genomgräddad.  Låt svalna i formen.
GUBBRÖRA
Räcker till
Det här behöver du:
Superenkelt, snabbt och framför allt jättegott till t.ex bakad potatis eller Marthalimpa ( recept finns!) eller knäckebröd.. PE

½ rödlök - hackad - från lökens mittparti
½ rödlök - i tunna ringar från ändorna av löken
2 - 3 hackade hårdkokta ägg
½ msk finklippt dill
½ msk finklippt gräslök
3 - 4 anjovisfileér finhackad
eller
motsvarande mängd sill

Ovanpå:
gräddfil
några dillvippor
lite klippt gräslök


Så här gör du:
1. Kombinera allt utom lökringarna.

2. Servera med en klick gräddfil och  dekorera med lite klippt gräslök och dillvippor.
POTIS SOLÖGA
Räcker till 4 eller 1
Det här behöver du:

Solöga - vilket härligt namn på en härligt lättlagad liten rätt! Den råa äggulan lyser upp hela härligheten, som smakar jättegott tillsammans med knäckebröd eller en skiva Marthalimpa ( recept finns!). Man kan servera rätten så att var och en får sin egen portion på en assiett eller att hela rätten serveras från ett stort serveringsfat = ett stort solöga bestående av flere äggulor. Vi fick rätten serverad på det sättet hos Poti och Östen uppe i Nyka.  PE 

12 - 16 ansjovisfiléer
1 liten burk kapris
1 ½ dl ättiksgurka i små-små tärningar - om man vill
1 - 2 rödlökar i små-små tärningar
3 dl inlagda rödbetor i små-små tärningar
1 knippe finhacakad persilja
4 st råa äggulor

Beräkna per portion:
3 - 4 ansjovisfiléer
1 msk kapris
1 msk ättiksgurka
1 - 2 msk lökhack
2 - 3 msk rödbetshack
2 msk persilja
1 rå äggula
Så här gör du:
1. Hacka alla ingredienser var för sig.

2. Lägg ansjovis i en ring i mitten av serveringsfatet.

3. Sedan en ring kapris, ättiksgurka, lök, rödbeta och allra ytterst en ring av hackad persilja. Droppa gärna lite citronsaft över persiljan.

4. Lägg äggulan/gulorna i mitten innanför anjovisringen.

5. Servera med rostat bröd, knäckebröd eller Marthalimpa ( recept finns!) och valfri dryck!
SILLTÅRTA x 3
Räcker till
Det här behöver du:

275 g löksill - i små bitar
1 äpple - grovt riven eller skulren i små tärningar
1 rödlök - finhackad
1 brk Creme Fraiche
1 brk Kesella
½ dl majonnäs
4 gelatinblad

5 -6 skivor kavring eller danskt rågbröd
50 g smör - smält

garnering:

rädisor
gräslök



Så här gör du:


1. Häll spadet av sillen och låt pepparkornen ligga kvar, om du vill.

2. Lägg gelatinet i blöt.

3. Rör mjölkprodukterna med majonnäs till en jämn smet. Rör ner sill och lök i små bitar.

4. Smält gelatinet och blanda med majonnäsmassan när det avsvalnat.

5. Riv eller smula brödet och mixa med smör till en smulig massa. Tryck ner smulorna i en form beklädd med bakplåtspapper i botten. Häll sillmassan ovanpå, lägg i kylen för att stelna.

6. Skär rädisorna i tunna skivor, och lägg dem bredvid varandra lite i omlott, runt tårtans yttersta kant. Strö gräslökshack i mitten av tårtan... Färdigt!




Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan