Recept

...., så vet du vad du får...
4 x HEMGJORD "BUTTERMILK" - surmjölk
Räcker till 4
Det här behöver du:

Många amerikanska och finska recept innehåller "piimä" eller "buttermilk".  Buttermilk eller piimä = surmjölk, vilket inte är lika med gammal mjölk som surnat. Surmjölk är lite syrligare och tunnare i konsistensen än filmjölk . Fixa din egen surmjölk lätt med följande ingredienser:

2½ dl vanlig röd mjölk

+ 1 msk vinäger eller

+ 1 msk citronjuice eller

+ 1 3/4 msk cream of tartar

eller

2 dl vanlig joghurt
½ - 3/4 dl vanlig röd mjölk
Så här gör du:

Kombinera mjölken med något av de 3 förstnämnda alternativen. Låt ligga i rumstemperatur 15 min.

Kombinera joghurten med mjölk, så får du snabbt en surmjölksaktig produkt.
HEMGJORD "RICOTTA" 1
Räcker till ca 125 g ost
Det här behöver du:
Ricotta, en italiensk färskost som tillverkas av vasslan från andra ostar, tex tillverkningen av mozzarella. Osten är ganska "smaklös" i sig, men är idealisk som ingrediens i en massa kakor, desserter, pajer och för fyllning av cannelloni. Den tillverkas av  får-, ko-, och getmjölk. Nuförtiden finns Ricotta, som betyder "kokt igen", i de flesta matbutiker, men det är ganska enkelt att göra den själv. Här några olika recept för att ge inspiration.... PE

1 liter färsk helmjölk
1 msk vinäger
½ tsk gärna havssalt
Så här gör du:

1. Häll ingredienserna i en kastrull. Lägg kastrullen på spisen. Hetta upp mjölken på låg-medelvärme, men det är viktigt, att du inte rör om. Rör inte om!!

2. När du ser att det börjar bildas små klumpar i kastrullen, flyttar du den från plattan och låter vila 10-15 min.

3. Nu kan du blanda om försiktigt och lyfta ostmassan med en hålslev i ett durkslag, som täckts med en ren kökshandduk eller silduk. Har du ingen hålslev, häll blandningen över silduken. Låt ostmassan ligga kvar i durkslaget tills den nått den konsistens du vill ha. Ju längre, desto torrare och "hårdare" blir ricottan.


TIPS!
Ta till vara vasslan och använd den som degspad, om du gillar att baka..
RICOTTA 2
Räcker till 400 gram ost
Det här behöver du:

3 liter standardmjölk
2 tsk havssalt
½ dl vitvinsvinäger
Så här gör du:

1. Lägg mjölken och saltet i en rostfri kastrull, hetta upp långsamt till kokpunkten.
2. När mjölken nått kokpunkten tillsätts vinägern.Rör inte om.
3. Låt sjuda på låg värme tills mjölken skurit sig.
4. Sila massan genom en ren kökshandduk i ett durkslag.
5. Vira handukens hörn mot varandra och pressa ut så mycket vassle som möjligt. Man kan också binda ihop duken och hänga upp osten, så att vasslan kan rinna av.

RICOTTA LYX 3
Räcker till
Det här behöver du:

4 liter helmjölk, helst direkt från bondgården
½ liter getmjölk
½ liter vispgrädde
5 msk färsk citronsaft
Så här gör du:

Hetta upp mjölken långsamt, på mycket låg värme till kokpunkten. ( det kan ta tid) Rör inte om.
Lyft ostmassan med hålslev i ett durkslag med ren kökshandduk när mjölken börjar skära sig. Höj temperaturen till mellanvärme efter ca 10 min. Fortsätt att "skumma" av vasslan, tills all ostmassa är avlägsnad. Fortsätt som i de föregående recepten.
HEMGJORD "CRÈME FRAîCHE"
Räcker till
Det här behöver du:


Crème Fraîche är egentligen grädde som syrats.  Påminner lite om den svenska gräddfilen, som kan användas som ersättning i många recept. Den svensktillverkade Crème Fraîchen påminner dock mera om gräddfil än den ursprungliga franska produkten, vars smak påminner mera om yoghurt. Äkta Crème Fraîche tål upphettning utan att skära sig och kan vispas. Har inte provat om man kan göra det med dessa hemgjorda varianter. PE

1.
1- 2 msk filmjölk
½ liter pastöriserad grädde

eller

2.
2 ½ dl vispgrädde
2 msk gräddfil

Så här gör du:

1. Blanda ihop de två ingredienserna. Låt stå i rumstemperatur 8 - 24 timmar. Färdig produkt kan förvaras i kyl upp till 7 dagar.
SJÄLVJÄSANDE VETEMJÖL ( Self Raising Flour)
Räcker till
Det här behöver du:
Har du stött på ett recept som innehåller SELF RAISING FLOUR?
Det är en mjölblandning som kan vara svår att hitta i Sverige. Många amerikanska och framför allt brittiska recept innehåller mjöl av denna typ. Man kan ersätta SELF RAISING FLOUR ( självjäsande mjöl) med denna hemgjorda variant.PE




Så här gör du:

Sikta ett flertal gånger före användning: 
2 ½ dl vetemjöl med 2 jämna tsk bakpulver
  
eller
5 gram bakpulver per 100 gram mjöl
eller
1 tsk bakpulver per 1 ½ dl mjöl


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

David | Svar 31.07.2012 23.51

Tack så mycket! nu kan jag äntligen göra min 5minuters chokladtårta :D

janine | Svar 30.08.2010 08.12

2½ dl vanlig röd mjölk + 1 msk vinäger eller
+ 1 msk citronjuice eller + 1 3/4 msk cream of tartar
Kombin & låt ligga i rumstemperatur 15 min? Är det rätt?

Paula Engström 30.08.2010 12.34

Hej Janine,

Ja-a, det är nog rätt! Det blir ju utseendemässigt inte som köpt
"buttermilk", men kör samma sak.

Lycka till!!

Paula

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan