Surdeg ger många fördelar
Idag är det genuina trendigt, råg- och surdegsbröd är exempel på detta. Surdeg ger brödet många fördelar, till exempel en mustig smak, att brödet inte smular och en länge hållbarhet. Surdegen hjälper även till att bryta ner salter (fytater) som finns i sädeskornets yttre skaldelar som gör det lättare för kroppen att ta upp nyttiga mineralämnen som finns i mjöl, till exempel järn och zink. En annan fördel är att surdegsbröd inte behöver lika mycket salt för smak och konsistens som andra bröd. Bröd kan annars vara en källa till mycket salt.
Ger en bra mättnadskänsla
Forskning har visat att råg har många bra hälsoeffekter, men det är svårt att baka bröd med en stor andel råg utan att volym och konsistens påverkas negativt. Tillsätts surdeg kan bakegenskaperna förbättras. Bröd med råg och surdeg ger en långsam blodsockerstegring som också ger en bra mättnadskänsla.
Hålkakor, 'reikäleipä' hör också till de mörka rågbrödens klan, liksom allas favorit 'Reissumies' samt tiotals andra mörka syrliga bröd som produceras i Finland.
Reissumies-bröd med fyllning.
De godaste hamburgarna jag nånsin ätit är faktiskt något som kallas McRuis (McRåg) hos Mc Donalds i Finland. En helt underbar burgare med ett knaprigt rostat Reissumies-bröd istället för det vanliga vita och smakfattiga brödet. Smakupplevelsen är himmelsk!
PE
Brödet passar jättebra med alla slags pålägg. När våra söner växte upp utomlands, stod Reissumies med kokt, skivad ägg och sill och Jansons frestelse, högst på listan av finsk gourmetmat. Vi hann knappast gå ombord på FINNJET, när den trafikerade mellan Travemunde och Helsingfors, innan sönerna ville gå till cafeterian där man kunde få Reissumies och Jansons frestelse. Inga läckerbitar i bufférestaurangen.
🤩
När du blir sugen på finskt rågbröd, kom ihåg att det tar tid att baka det. Det går inte i ett huj.
Forma din rågdeg hur du vill, här kommer några olika receptförslag: