Recept
GODBITAR - INTE BARA TILL GLÖGGBORDET...

CHOKLADIGA & KARAMELLISERADE POPCORN
Räcker till
Det här behöver du:

2 ½ dl opoppade majskorn att poppa

2½ dl + 2 msk socker
1 1/4 dl + 2 msk vit sirap
½ dl vatten
200 - 400 g choklad

Man kan välja vilken choklad man vill, mörk, mjölk eller vit eller en blandning av dessa.

Så här gör du:


1. Poppa majskornen i popcornmaskin eller på gammalt hederligt sätt i en kastrull med olja ovanpå spisen. Avlägsna de opoppade kornen.

2. Lägg socker, sirap och vatten i en större tjockbottnad kastrull som sedan också rymmer de poppade majskornen.

3. Koka på medelvärme tills sockerlösningen börjar bli ljust gyllenbrun. Häll i de poppade majskornen.
Blanda med träslev ordentligt så popcornen blir jämnt karamelliserade.

4. Häll över på bakpapperbeklädd plåt för att svalna, bryt sedan upp de större klumparna .

4. Smält chokladen, häll över popcornen, blanda med slev. Låt popconen ligga på plåten tills chokladen stelnat.

KARAMELLISERADE POPCORN MED LÖNNSIRAP
Räcker till
Det här behöver du:


ca 2 liter poppade majskorn
2½ dl pecannötter - rostade och i mindre bitar
100 g smör
3 3/4 dl lönnsirap
½ tsk salt

Så här gör du:

1. Blanda ihop popcorn och pecannötter i en stor metall- eller glasskål.
2. Beklä en ugnspanna med folie. Olja folien samt en träslev lätt.
3. Smält smöret i en 1 - 1½ liters tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt sirap och salt och låt koka utan att röra om, 15-20 min eller tills en karamelltermometer visar ca 150C.
4. Häll karamellen över popcorn+pecannötter, blanda hastigt med träsleven och häll över på bakplåten. Låt svalna på plåten, bryt sedan upp i mindre bitar.
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du:
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du:
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du:
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du:
Lasagne
Räcker till 4
Det här behöver du:
Så här gör du:
NÖTBLANDNING med INDISK TOUCH
Räcker till
Det här behöver du:


50 g smör
3/4 dl honung
200 g mandlar
200 g rostade hasselnötter
250 g rostade, gärna osaltade, jordnötter
3 tsk malen koriander
2 tsk malen kummin
1 tsk garam masala
1/4 tsk chilipulver

Så här gör du:
Ugnen 175C
1. Hetta upp smör och honung i en kastrull, tillsätt kryddorna och nötterna. Blanda om tills smöret täcker nötterna.

2. Häll blandningen över i en ugnspanna som beklätts med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 15 min. Låt svalna i pannan.
KRYDDIGA NÖTTER 2
Räcker till 600 gram
Det här behöver du:

200 gram blancherade mandlar
200 gram hasselnötter
200 gram cashewnötter
3 msk sesamolja
3 msk sesamfrö - gärna svarta
1 msk paprika
salt
Så här gör du:

1. Blanchera mandel och rosta hasselnötter i ugnen eller i en wok. Gnid av skalet. Ställ åt sidan.
2. Hetta upp sesamoljan i woken. Börja med att rosta mandlarna, tillsätt övriga nötter samt kryddor. Rosta några minuter.  Salta till sist.
KRYDDIGA NÖTTER 3
Räcker till 6 dl
Det här behöver du:

6 dl osaltade nötter
2 msk smör
2 tsk malen kummin
2 tsk chilipulver
salt
Så här gör du:

1 Lägg smöret med kryddorna i en stekpanna på svag värme.

2 Tillsätt nötterna. Rör runt ett par varv tills nötterna är täckta av smör+kryddblandningen.

3 Lägg nötterna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och rosta dem 5-10 min  i 175C.

4. Förvaras i tät burk .       
KANELNÖTTER
Räcker till
Det här behöver du:

2½ dl socker
1 tsk kanel
1/8 tsk creme of tartar ( vinsten på svenska)
http://www.recepthjalpen.se/vinsten.html
½ dl + 1 msk kokande vatten
ca 3 ½ dl valnötter
½ tsk vanijessens
Så här gör du:

1. Lägg de 4 första ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
Koka tills karamelltermometern visar ca 120C.
2. Tillsätt valnötter och vaniljessens. Blanda hastigt. Häll ut på bakplåtspapper och separera så gott det går med 2 skedar eller gafflar.

TIPS! Istället för valnötter kan man ta torkade tranbär och andra nötter.
KRYDDADE KARAMELLNÖTTER 1
Räcker till
Det här behöver du:

1, 25 dl socker
1, 25 dl vatten
½ tsk kanel
1/4 tsk malen kryddpeppar
2,5 dl blancherade mandlar
2,5 dl cashewnötter
3,5 dl pecan- eller valnötter
Så här gör du:


1. Kombinera de 4 första ingredienserna i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka och reducera tills det återstår ungefär 1½ dl i kastrullen.

2. Blanda in nötterna  HASTIGT! Massan stelnar snabbt när den kallnar. Bred ut nötterna på bakplåtspapper och separera nötterna när karamellmassan svalnat. 

KARAMELLNÖTTER 2
Räcker till
Det här behöver du:

3 3/4 dl socker
1 1/4 dl gräddfil
1 ½ tsk vaniljessens
7 ½ dl mandlar, hassel- och valnötter, pecans....

Så här gör du:

1. Kombinera socker och gräddfil i en liten kastrull, koka över medelhög temperatur under omrörning tills sockret smultit
2. Lägg i karamelltermometern och fortsätt att koka utan att röra om, tills termometern visar ca 125C. Var försiktig, efter 110C stiger temperaturen mycket hastigt.
3. Häll nötterna i en lasagneform som beklätts med bakpapper. Häll över den heta kolamassan, blanda hastigt med två gafflar eller skedar. Separera bnötterna när massan kallnat.
LÄTTLAGADE SMÖRKARAMELLPECANS 1
Räcker till
Det här behöver du:

250 g smör - har du inte smör, välj ett annat recept!
2½ dl vitt socker
3-4 dl pecans
Så här gör du:

Lägg smör och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka under omrörning tills karamelltermometaren visar ungefär 290C.
Ta pannan från värmen. Blanda i nötterna. Arbeta snabbt! Bred ut nötterna i ett lager på bakplåtspapper,separera när nötterna har svalnat.
KANDERADE & PEPPRIGA PECANS 2
Räcker till
Det här behöver du:

3-4 dl pecannötter
3 msk sirap
1 ½ msk socker
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Så här gör du:

Ugnen 175C

1. Blanda alla ingredienser utom nötterna i en kastrull. Låt puttra under omrörning en par minuter
2. Blanda i pecannötterna.
3. Täck en ugnsplåt med bakpapper och häll nötblandningen på plåten. Baka i mitten av ugnen ca 15 min. Vänd lite efter halva tiden.
4. Häll nötterna på en annat bakplåtspapper för att svalna.

Kuriosa:
 

Landmark research published in the Journal of Agriculture and Food Chemistry (June 2004) found that pecans rank highest among all nuts and are among the top category of foods to contain the highest antioxidant capacity, meaning pecans may decrease the risk of cancer, coronary heart disease, and neurological diseases such as Alzheimer’s. 

Pecans should not be overlooked when someone decides to lead a healthy lifestyle and stick to a healthy diet, medical experts advise.
A recent study conducted by scientists at the Loma Linda University (LLU) shows that pecans contain very potent antioxidant compounds which inhibit harmful oxidation of blood lipids and reduce the risk for heart disorders.
The high-in-vitamin E content of pecans mostly accounts for the beneficial effects they have upon human health, noted the team.


DADLAR MED BACON
Räcker till 2 dussin
Det här behöver du:

Dom här är jättegoda med en härlig smak av sött&salt! Passar bra på glöggbordet.PE

24 mjuka färska dadlar
12 baconskivor
olivolja
2 vitlöksklyftor
24 tandpetare
Så här gör du:

Kärna ur dadlarna. Dela baconskivorna och vira ½ skiva runt varje dadel. Stick in en tandpetare. Värm lite olja i stekpanna och pressa ner vitlöken. Akta att olkaj inte blir för varm, annars bränns vitlöken. Bryn dadlaran långsamt i oljan tills baconet är knaprigt. Kan hållas varma i ugnen i låg temperatur  tills de skall serveras.
ROSTADE PUMPAFRÖN
Räcker till
Det här behöver du:

Passa på att göra det här när det finns pumpor i butiken...

Frön från 1 pumpa
1 pressad vitlöksklyfta
½ curry
1/4 tsk cayenne
½ tsk spiskummin
lite gurkmeja
lite paprika
salt efter smak
1-2 msk flytande honung
Så här gör du:

1. Tvätta fröna - de är kladdiga -  och torka dem med
hushållspapper eller ren handduk.
2. Hetta upp olivoljan med vitlök  och kryddor
3. Lägg i fröna i pannan och rör om. Låt dem steka 1 min på hög värme under omrörning, sänk därefter ner värmen. Ringla över honung. Fortsätt att steka fröna ca 5 min under omrörning tills de ser läckra ut och har blivit lite mjuka
4. Salta efter tycke.
OSTNÖTTER
Räcker till 2-3 dussin
Det här behöver du:

ca 50 gram hela hasselnötter
100 g smör
1 ½ dl mjöl
2 msk potatismjöl
1 dl finriven lagrad ost
½ tsk salt
½ tsk cayennepeppar
Så här gör du:

ugn: 200C
1. Rosta nötterna - om du vill - i torr och het stekpanna
2. Gnugga dem mellan hushållspapper så, att skalet lossar
3. Hacka nötterna grovt.
4. Arbeta allt till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 1 timme.
5. Rulla små nötter av degen och grädda ca 10 min
VÄSTERBOTTENOLIVER
Räcker till 2 dussin oliver
Det här behöver du:
Perfekt till glöggbordet om man vill ha något "salt" ! PE

2 dussin pimientofyllda oliver utan spad
2 ½ riven stark ost
2 msk smör
1 ½ dl vetemjöl
2 msk vatten
½ tsk cayennepeppar
Så här gör du:

Lägg oliverna på hushållspapper så de blir torra.
Rör ihop de övriga ingredienserna hastigt till en deg. Dela degen i 24 bitar. Platta till bitarna som du lägger på varje oliv. Förslut degen runt oliverna: Med lite fuktade fingertoppar får du degen att fästa bättre. Grädda på mellersta falsen ca 15 min eller tills de fått fin färg.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan