Recept

Njutning på hög nivå för chokladälskare.Choklad ger fullt påslag av både opiater och serotonin samt ett underbart välbefinnande...njut långsamt!
VITCHOKLADGLASYR
Räcker till
Det här behöver du:


1 ½ dl vispgrädde
150 gram vit choklad av god kvalitet
150 gram Mascarpone eller ost av Philadelphia-typ

Så här gör du:

Ge vispgrädden ett hastigt uppkok och ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen i små bitar och rör om till en krämig jämn massa. Låt glasyren svalna. Blanda smeten med osten till en jämn glasyr/kräm. Bred på kakan.

TIPS!
Om du vill lyxa till det ytterligare, hyvla vit choklad över glasyren med en potatisskalare och/eller osthyvel.
RENATAS VITA CHOKLADTÅRTA
Räcker till
Det här behöver du:

250 gram vit choklad av god kvalitet
200 gram smör
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl

Ovanpå:
1 - 1½ dl fast hallonsylt
150 gram vit choklad av god kvalitet
½ dl vispgrädde
1 ask färska eller ½ förpackning frysta hallon
florsocker

Servering:
2 ½ dl vispgrädde
florsocker efter smak
några droppar citronjuice
en aning kardemumma



Så här gör du:


Ugnen: 175C
1. Hacka chokladen. Smält smöret, ta kastrullen från spisen, lägg i chokladen, rör tills det smälter

2. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner chokladsmöret och mjölet

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min

4. Låt kakan svalna. Bred ett tunt lager hallonsylt över hela kakan

5. Smält chokladen i grädden. Bred ut glasyren över kakan. Dekorera med vackra, hela hallon och servera med mjukt vispad grädde som smaksatts med florsocker, en gnutta kardemumma och en skvätt citronjuice

RENATAS AFTER-8-KAKA
Räcker till
Det här behöver du:
Den här härligt tunna och sega kakan blir godare för varje dag. Låt stå någon dag innan den skall serveras. Eller göm den... att inte godisråttorna äter upp den.

100 g smör
100 g After Eight
2 ägg
2 dl brunt socker
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ msk kakao av god kvalitet
1 ½ tsk bakpulver

Ovanpå:
150 g After Eight
Så här gör du:

Ugn:175C
1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant

2. Smält smöret på låg värme i kastrull. Dra kastrullen från värmen och bryt ner After Eight- bitarna. Låt smälta och blanda till jämn smet.

3. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt chokladblandningen. Rör om väl.

4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ner blandningen i smeten. Häll smeten i formen och grädda ca 18 min.

5. Ta kakan ut ur ugnen och toppa med After Eight-bitar. Grädda ytterligare några minuter, så chokladen smälter. Bred ut så det täcker hela kakan. Låt kakan svalna och ta bort kanten. Servera.
RENATAS NÖTIGA CHOKLADBITAR
Räcker till 25 st
Det här behöver du:

250 gram hassel- och valnötter och pistaschmandel
1 dl vetemjöl
1½ dl ljus sirap
1½ dl brunt socker
100 g grovhackad choklad
2 msk vispgrädde
Så här gör du:

Ugnen 150C

1. Blanda nötblandningen med mjölet.

2. Rör samman sirap och socker i en kastrull, koka sakta upp och låt blandningen puttra kraftigt ca 1 min.

3. Ta kastrullen från värmen och vänd ner chokladhacket. Låt stå tills chokladen smält. Rör om och tillsätt nötterna.

4. Beklä en liten form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper, häll smeten i formen och grädda i 20-30 min.

5. Låt svalna, ställ kallt och skär i rutor, 4 x 4 cm
KLADDKAKSTRIFLE
Räcker till
Det här behöver du:
Trifle är en väldigt brittisk, väldigt traditionell och en väldigt god och delikat dessert, som kan varieras i det oändliga. Man tar vad man har i kakväg, och varvar kaka med annat gott och ibland onyttigt, gärna i en genomskinlig glasskål - så man ser alla layers - och toppar med grädde och så vidare. Dethär receptet hittade jag AoM 12/09, har ändrat det litet för att passa min egen stil bättre... Den tar lite tid att göra, så planera!  Den kan gott stå i kylen tills den skall serveras, och håller bra i 2-3 dagar om det blir något över. PE

100 g smör
3 dl socker
1½ dl mjöl
½ dl  mörk kakao
2 tsk vaniljsocker

chokladtryffel:
200 g mörk choklad av god kvalitet
1½ dl vispgrädde
2 msk farinsocker

½ liter körsbär eller frysta/färska hallon
1 dl outspädd hallonsaft eller spad om man använder konserverade körsbär - körsbärsvin eller -likör för den som föredrar detta!
3 - 4 dl vispgrädde

färska körsbär eller fina stora hallon
Så här gör du:

Ugnen: 175C

1. Smält smöret, låt svalna. Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ägg och socker. Rör ner smöret och mjölblandningen.

2. Häll smeten i en låg smord kakform, grädda högst 25 min. Kakan är klar när den börjar släppa kanterna en aning. Ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna en par timmar.

3. Koka upp grädde och farinsocker i en kastrull. Bryt ner chokladen och låt smälta. Rör tills blandningen är jämn och fin. Låt svalna i rumstemperatur, ca 2 timmar.

4. Kärna ur körsbären.

5. Lägg undan ca ½ dl av chokladtryffeln. Vispa grädden. Kombinera hälften av grädden med resten av chokladtryffeln.

6. Ta fram skålen. Bryt kladdkakan i ca 2½ cm stora bitar. Lägg en tredjedel av bitarna i botten av formen. Sprätta över 1/3 av vätskan. Lägg hälften av bären och klickar av chokladmousse och vispgrädde.

7. Bred hälften av kakbitarna i skålen och hälften av chokladmoussen och grädden samt resten av bären.

8. Lägg resten av kladdkaksbitarna i skålen med resten av vätska, mousse och grädde. Toppa med hela körsbär eller fina hallon. Ringla chokladtryffeln överst som kronan på verket.
UGNSBAKAD CHOKLADMOUSSE
Räcker till 12 portioner
Det här behöver du:

225 g smör
ca 350 gr choklad av valfri sort, i mindre bitar
5 ägg
210 g socker
1 dl vatten

Så här gör du:

Ugnen: 120C, varmluftsugn 100C

1.  Olja en ugnsform med ca 25 cm diameter. Lägg ett bakplåtspapper i botten av formen. Lägg en kökshandduk i botten av en ugnsplåt.

2. Smält chokladbitar och smör i en kastrull över vattenbad eller långsamt på spisen.

3. Visa äggen med 1/3 av sockret till ljust och poröst skum

4. Smält resten av sockret + 1 dl vatten i en tjockbottnad kastrull till kokpunkten. Rör om hela tiden tills blandningen blir lite sirapsaktig ( får inte bli tjock!)

5. Blanda sirapslösningen med chokladblandningen. Låt svalna något.

6. Lyft in äggsmeten i nr 4 och rör försiktigt tills blandningen är jämn och fin.

7. Häll massan i formen. Ställ formen på handduken i ugnsplåten. Fyll plåten till 3/4 med vatten.

8. Grädda i ugn ca 50 min. Låt moussen svalna i ugnsformen innan den slås över på ett serveringsfat. Servera med vispgrädde/glass och bär,
KLADDKAKSSNICKERS 1
Räcker till
Det här behöver du:


2 ägg
1 dl socker
100 g smält smör
100 g mörk choklad av god kvalitet
1 1/3 dl vetemjöl
1 dl salta jordnötter
- krossade

Serveringen:
färdig kolasås
extra saltnötter
vaniljglass eller lättvispad grädde
 

Så här gör du:

1. Vispa socker och ägg ljust och fluffigt

2. Smält chokladen i smöret

3. Blanda ihop allt. Häll i smord form. Fördela jordnötterna över kakan. Grädda i 10-15 min.Kakan skall ha lossnat lite från formens kanter, men kan fortfarande vara verka mjuk i mitten.

4. Låt kakan stå i kylen över natten

5. Servera med en skvätt kolasås, några krossade salta nötter och vaniljglass eller lättvispad grädde   
KLADDKAKSMUFFINS med JORDNÖTTER & NOUGAT
Räcker till 1 dussin
Det här behöver du:

3 ägg
150 gram smält avsvalnat smör
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ msk kakaopulver av god kvalitet
1 ½ paket Marabou's Dubbelnougat á 85 g
100 gram mörk choklad av god kvalitet
2 dl jordnötter
3/4 dl mjölk

Ovanpå:
½ paket Dubbelnougat
50 gram mörk choklad av god kvalitet
Så här gör du:


Ugnen: 200C
1. Hacka den mörka chokladen. Skär nougaten i små bitar. Blanda detta ihop med jornötterna.

2. Vispa ägg och socker till ljust skum. Tillsätt smöret, rör om med sked.

3. Förena mjöl, bakpulver och kakaopulver. Vänd ner i äggblandningen tillsammans med chokladnötterna med stor metallsked. Rör om bara tills allt blandats.

4. Fördela smeten i lite större muffinsformar och grädda ca 15 min. Låt bakverken. Smält den mörka chokladen, bryt ner resten av nougaten. Klicka på varje muffins + några salta jordnötter. Ställ i kylen tills de skall server
as.


 

CHOKLAD & BANANKAKA 1
Räcker till
Det här behöver du:

2 ½ dl socker
150 g smör
2 ägg
2 tsk vaniljessens eller 4 tsk vaniljsocker
3 mogna bananer
5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1½ tsk pepparkakskrydda
½ tsk salt
2 ½ dl grovthackad choklad, blanda gärna ljus och mörk

Så här gör du:

Ugn: 175C

1. Sätt på ugnen. Rör ihop smör och socker tills ljust och poröst

2. Tillsätt ägg,vanilj och de mosade bananerna

3. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner
i nr 1+2, men bara så mycket att det just och just blandats ihop

4. Tillsätt chokladen till sist

5. Häll i smord och bröad avlång form, grädda 60-70 min tills provstickan känns torr. Låt svalna i formen 10 min innan kakan stjälps upp på galler. 
CHOKLADIG BANANKAKA 2
Räcker till
Det här behöver du:

½ dl farinsocker
1 dl kokosflingor
100 g grovthackad mörk choklad
200 g Creme Fraiche
1 tsk bikarbonat
100 g smält smör
2 ½ dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 stora mogna bananer
Så här gör du:

UGN 175C
1. Sätt på ugnen. Blanda farinsocker och kokos

2. Blanda ihop bikarbonat och creme fraiche, låt stå 5 min

3. Tillsätt smält smör. socker och äggen i nr 2

4. Blanda ihop de  torra ingredienserna och sikta ner i nr 2+3

5. Mosa bananerna, förena nr 1 och nr 5 med nr 2-4

6. Häll i smord & bröad form, grädda 1 - 1½ timme, tills provstickan är torr.


banana bread 1

 

TRIPPELKLADDIS
Räcker till 1 kaka
Det här behöver du:

100 g smält smör
100 - 200 g mjölk- eller mörk choklad av hög kvalitet
2 st ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
2 tsk äkta vaniljsocker
1/4 tsk salt
5 msk mörk kakao
1 - 2 dl chokladrussin, chokladnötter, Kinapuffar
Så här gör du:

Ugn: 175C

1. Smält smöret och låt den hackade chokladen smälta däri

2. Blanda ner ett ägg i taget och resten av de torra ingredienserna

3. Vänd ner puffarna till sist

4. Häll smeten  i ca 24 cm stor kakform med bakplåtspapper i botten av formen. Grädda ca 20 min. Ska fortfarande se lite kladdig ut i mitten men ha stelnat på sidorna.

5. Slå in kakan i alufolie elller plast och ställ den i kylen tills den serveras med en klick vaniljglass eller vispad grädde

ISCHOKLAD MED STING
Räcker till
Det här behöver du:

100 gram kokosfett
200 gram mörk/ ljus choklad
1 ägg
1 apelsin - rivet skal
2 msk syltad, finhackad ingefära
 - inte färsk! 
Så här gör du:


Smält kokosfett och choklad. Vispa ägget poröst. Blanda allt. Häll i små aluminiumformar och låt stelna. Förvaras torrt och svalt.

coconut.jpg image by jhenzy_photos

LÄTTGJORDA CHOKLADGODIS
Räcker till ca 35 st
Det här behöver du:

200 gram vit eller mörk (block)choklad
50 g flagad mandel eller hackade hasselnötter
50 - 100 g tranbär - hackad

Så här gör du:


Smält chokladen, blanda allt. Klicka på bakplåtspapper eller i aluminiumformar, för elegantare resultat och låt stelna.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan