På ny restaurang kollar jag alltid först dessertmenyn. Hur gör du? Mina egna favoriter hittas bland klassikerna...prova!
IRCCUS FÖRTROLLANDE LÄTTA HALLONDESSERT
Räcker till
Receptet har jag fått av min gamla skolkompis, Irccu. Desserten är lite finurlig att laga, men är jätte god. Den går inte att trolla fram i ett huj, men sköter sig bra i frysen på egen hand, säger hon.

400 g hallon
2,5 dl socker
1 äggvita
2,5 dl vatten


Blanda 1 dl socker med hallonen. Låt stå och safta sig.
Passera hallonen, ta vara på kärnorna. Koka kärnorna i 2,5 dl. vatten en stund. Spara saften, kasta bort kärnorna.

Sätt den passerade hallonmassan + resten av sockret (1,5 dl) + saften i en 2 l skål. Sätt skålen i frysen och låt frysa
3-4 timmar.

Ta ut skålen ur frysen och blanda i den uppvispade äggvitan. Fortsätt att blanda tills massan är slät. Sätt skålen tillbaka i frysen igen på ca 3-4 timmar.

Ta ut skålen och vispa massan tills den blir ljus och seg. Mängden fördubblas. Häll nu massan i en parfaitform och frys ner den. Låt stå i frysen till följande dag.

Garnera t.ex. med vispgrädde och citronmeliss. Ett litet glas Madeira passar bra till.
TIRAMISÙ
Räcker till

Tiramisù - fantastiskt och syndigt gott! Om den är välgjord, förstås! Det finns säkert hur många olika recept som helst, och eftersom jag inte har något eget favoritrecept, lägger jag inte heller något recept här i samlingen.

Tìramisù är en klassisk italiensk efterrätt med krämig Mascarpone, en italiensk färskost med mjuk gräddsmak, Savoiardikex som är torra avlånga kex . Tiramisù är inte svårt att göra, men vill man göra den på äkta italienskt, behöver man kanske köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns det  massor av alternativa receptvarianter med lite vanligare ingredienser, som man kanske har hemma eller i närbutiken.

TIPS! En uppfinningsrik kock vågar byta ut ingredienser mot sådant som passar en bättre. Mascarponen kan exempelvis bytas ut mot annan färskost, som sedan i sin tur kan blandas med marshmallow fluff, enligt ett visst recept. Det går också bra att byta ut kaffet och/eller likören mot andra vätskor+arom som passar ihop, om man så önskar. Många anser att man inte kan byta ut Savoiardibröden mot något annat, men det går i "nödfall". Ta vanlig sockerkaka eller LU Bastogne kex. I Finland finns härliga, tjocka Wilhelmina kex som också kan användas, om man nu råkar ha sådana på lut.Låt fantasin flyga!

Grejen är att varva bakverk med gräddigt krämig ostmassa.... och annat och ovanpå strö ett lager riven choklad eller kakao. Vill man blanda i lite kanel, ska det väl också gå. Punkt slut! PE

Ett recept lägger jag i allafall:

3 ägg - separerade
250 g mascarponeost 
2½ dl kaffe eller annan vätska
en skvätt rom essens utspätt i apelsinsaft
200g Savoiardikex
fint riven mörk choklad av god kvalitet

1. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum.

2. Vispa äggulorna med sockret till mycket vitt och tjockt skum. Blanda detta försiktigt med Mascarponen och äggviteskummet

3. Blanda vätskorna och doppa varje kex i vätskan innan de läggs sida vid sid i botten av formen. Bred ut hälften av ostmassan på kexlagret, toppa med resten av kexen och överst resten av ostmassan.   

4. Ställ i kylen över natten.

5. Före servering: Strö fint riven choklad över hela kakan.

TIPS!
1. Krossa några små biskvier, amarettokex eller mandelsmåbröd mellan varven
2. Strö riven mörk choklad av god kvalitet mellan varven
3. Ändra kakan genom att använda helt andra ingredienser:
Byt ut kaffet mot stark kakao eller varför inte söt jordgubbssaft, lägg i såfall jordgubbar och riven choklad mellan varven.....

4.
CRÈME BRûLÉ
Räcker till 4

Crème brûlée är
inte besläktat med 60-talets hårkräm som hette Brylcreme. Jag och min bror använde samma lärobok i huslig ekonomi i våra skolor. Vid receptet för Creme Brulée skrev han = Brylkräm??
Crème brûlée en gammal, förnäm fransk klassiker, som är populär världen över och som finns på varje "finare" restaurangs meny.  Den silkigt krämiga vaniljblandningen toppat med ett härligt knäckigt lager av karamelliserat socker. En underbar dessert som imponerar, och som faktiskt inte alls är jobbig att göra. Det finns otaliga recept, och den traditionella klassikern kan tillagas och smaksättas på många olika sätt, trots att vanilj och ugnsbakning ofta spelar huvudrollen. 

ALTERNATIV 1:

1 liter vispgrädde
8 äggulor
1 1/4 dl socker
1 msk vaniljextrakt eller fröna från en mjuk vaniljstång
8 msk socker - extra

ALTERNATIV 2:

6 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl socker
12 äggulor
2 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
8 msk råsocker


Kolla gärna videon på:
http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-5838853936019495074&hl=sv&fs=true


ALTERNATIV 1:

1. Sätt ugnen på 150C.Lägg socker och grädde i en kastrull, rör om tills blandningen når kokpunkten, 4-5min.

2. Kombinera äggulor och vaniljextrakt eller vaniljfrön och vispa tills gulorna bllivit ljust gula i färgen. Häll den heta gräddblandningen i en stråle över äggulorna.Vispa ordentligt och sila blandningen om den verkar ojämn.

3. Fördela krämen mellan 8 ramekins, ställ formarna i en ugnspanna, fyll med hett vatten halvvägs upp längs formarnas kant.

4. Baka i ugn,40-45 min, tills krämen stelnat, men fortfarande är mjuk i mitten.Ta ut ur ugnen och låt svalna.Ställ i kylen över natten.

5. Strax före servering: Strö 1 msk socker på varje ramekin och karamellisera sockret endera med en gasolbrännare ( se bilden) eller under ugnsgrillen i ca 3 min. När sockret blivit gyllenbrunt är det klart. Servera med mango, persika eller färska bär.

ALTERNATIV 2:

1 Värm upp grädde, mjölk och socker med vaniljfrön och -stång (om du använder det) till kokpunkten. Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner gräddmjölken. Tillsätt vaniljsocker ( om du använder det) och kardemumma.

2. Ställ ugnen på 100C. Häll krämen i 8 ramekins eller andra ugns-fasta portionsformar. Lägg formarna i en ugnspanna fyllt med kok-hett vatten upp till hälften av ramekinformens kant. Baka i 1 tim. Krämen skall vara fast, men lite mjuk i mitten.

3. Lägg i kylen för att svalna över natten.

4. För serveringen: Sätt ugnen på grill och full värme. Strö rörsockret i ett jämnt lager i formarna och ställ in i ugnen under grillelementet. Grilla tills sockret börjar karamelliseras. Alternativt bränn av med gasolbrännare som på bilden. Sockret skall vara brunt men inte bränt. Servera genast, gärna med t.ex jordgubbar
CRÈME BRûLÉ med VIT CHOKLAD
Räcker till 4

 

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 150 g vit choklad, hackad
  • 6 äggulor
  • 1 dl farinsocker


1. Skär vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i grädden och skålla grädden, dvs värm sakta upp till kokpunkten. Låt svalna något. Bryt och smält chokladen i vattenbad. Rör ner äggulorna i chokladen, blanda väl och rör i den varma grädden.

2. Häll smeten i en kastrull, värm på låg värme under omrörning tills smeten fäster på baksidan av en sked. Ta av från spisen och ta upp vaniljstången. Fördela smeten i 6 ramekin-eller portionsformar och ställ i kylskåpet tills de har stelnat. Det kan ta några timmar.  

3. Fördela sockret som ett täcke över puddingarna. Karamellisera sockret med en blåslampa eller under ugnens grill. Ställ formarna nära grillelementet  tills sockret blivit gyllenbrunt och nästan flytande. Låt svalna. Servera kalla som de är eller med färska bär. Otroligt gott! 

 
CRÈME BRûLÉ med MÖRK CHOKLAD OCH BANAN
Räcker till 8 ramekins

"Mayan Chocolate" Creme Brulee by Melisa Taylor.

  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mellangrädde
  • 250 g mörk eller mjölkchoklad - hackad  
  • 8 stora äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 1 stor banan skuren i tunna skivor
  • 8 msk socker

 


1. Ställ ugnen på knappt 150C.

2. Värm i stor kastrull visp- och mellangrädde till kokpunkten. Sänk temperaturen. Tillsätt chokladen, blanda till den smultit. Ta bort kastrullen från värmen.

3. Vispa ihop äggulor och socker tills ljust och fluffigt. Vispa in den varma chokladblandningen. Om du vill kan massan silas i detta skede.

4. Dela blandningen mellan 8 ramekin eller andra ugnsfasta portionsformar.Placera formarna i en ugnspanna. Fyll med hett vatten upp till halva formens kant. Grädda i ugnen ca 45 min, tills krämen knappt stelnat. Den skall ännu kännas mjuk i mitten.

5. Placera i kylen över natten.

6. Före servering:Sätt ugnen på grill och täck
crème brûléen med bananskivorna. Strö 1 msk socker i varje ramekin ovanpå bananskivor-na. Lägg formarna under ugnsgrillen för ungefär 3 min.tills sockret karamelliseras och blir gyllenbrunt. Vakta att det det inte brinner.Du kan också använda en gasolbrännare. Klart!
TRIFLE med HALLON och LEMON CURD
Räcker till 6 - 8
Dethär är en drömdessert! Imponerar alltid med sitt proffsiga utseende, lätt att laga, men inte för den som har bråttom! Vill du greja din egen lemon curd, busenkelt att göra, så får du receptet av mig! PE

2 förpackningar djupfrysta hallon
½ - 1 dl socker, efter smak
½ dl outspädd hallon- eller apelsinsaft
½ liter vispgrädde
ca 3 dl hemgjord eller 1 burk köpt Lemon curd
1 sockerkaka skuren i ca 2 cm:s kuber eller 1 paket Savoiardikex
färska hallon

LEMON CURD:
3 ägg
1 3/4 dl socker
3/4 dl färskpressad citronsaft
rivet skal av 2 citroner
75 gram smör

LEMON CURD:
Du behöver en kastrull med sjudande vatten och en skål i rostfritt stål att lägga över kastrullen. Vispa i den rostrfria bunken ågg, socker och citronsaft. Rör om hela tiden tills massan börjar tjockna, ca 10 min. Ta ifrån värmen och sila massan för att avlägsna eventuella klumpar.Blanda in smör och citronskal. Voilá, färdigt!
Låt kallna, lägg gärna plastic wrap över för att undvika hinna på curden. Håller minst 2 veckor i kylen.

TRIFLE:
1. Mosa 1 förpackning hallon med sockret, tillsätt sedan den andra förpackningen utan att mosa.
2. Vispa grädden till hårt skum. Förena grädden med lemon curden till jämn blandning.
3. Ta fram din snyggaste glasskål och lägg ett lager sockerkakskuber i botten. Toppa med hallonblandning och citrongrädde. Lägg på resten av sockerkakan och resten av hallonblandningen och grädden.
4. Lägg i kylen minst 12 timmar, dekorara med färska hallon och blad av citronmeliss eller mynta.

TIPS! En Trifle kan man variera hur mycket som helst! Den superenkla idén är att varva kaka med sås och/eller vispad grädde och frukt/bär. Byt ut receptets hallon mot jordgubbar eller blåbär. Gör en Orange eller Lime curd istället. Välj bort curd med grädde och ta istället t.ex vanillavisp - tillsätt ev. lite gelatin för bättre stadga.Eller varva med kaka med frukt i gelé ( t.ex konserverad  frukt)  och vispad grädde. Tillsätt chokladsås till konserverade päron om du så önskar! Välj vilken kaka som helst: Föreställ dig i jultider: Trifle med mjuk pepparkaka,vanillavisp,kolasås och lingon. Blanda lingonsylt med färska/djupfrysta lingon. Färska tranbär eller lingon ur frysen, lite kolasås som dekoration och något grönt. Hur låter: Choklakaka med banan, vispgrädde, chokladsås....toppat med maränger och chokladsås....? Använd ett paket Savoiardikex istället om du har sådana på lut. Låt fantasin ta dej till oanade höjder!
TRIPLE CHOCOLATE TRIFLE
Räcker till 8 - 12 portioner

Under mina 5 år i England blev jag jätteförtjust i den traditionella, brittiska desserten som kallas Trifle. En Trifle kan varieras i det oaändliga, så det blir aldrig långtråkigt med en sådan festlig dessert. I detta recept varvas bitar av brownie el. kladdkaka med syndigt läcker chokladmousse, vispgrädde och körsbär i en stor genomskinlig serveringsskål. När har kombinationen körsbär och choklad varit något annat än helt rätt? De färska körsbären kan dock ersättas med färska el. frysta hallon el. björnbär. Eller med konserverade körsbär, förstås. Denna läckra dessert är en tio-poängare för vilken tillställning som helst. Fast, har du knappt om tid välj då en annan dessert. OK ännu efter några dagar i kylen. PE

Kladdkaka:
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl farinsocker
½ dl mörk kakao, inte O'boy
2 tsk vaniljsocker

Chokladkräm:
200 g mörk choklad i mindre bitar
1½ dl vispgrädde

3 - 5 dl körsbär
½ dl outspädd bärsaft
3 ½ dl vispgrädde


Ugn: 175C

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna
2. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smöret
3. Häll smeten i en ugnsform och grädda kakan 25 min.på nedre falsen. Låt kakan kallna. Bryt upp den i 2-3cm:s bitar.
4. Koka upp grädden, ta kastrullen från spisen, lägg i choklad-bitarna, rör om tills bitarna smultit och krämen är jämn och fin. Ställ åt sidan för några timmar.Ta undan 4-5 msk av krämen.
5. Vispa grädden till lätt skum. Blanda ihop hälften av grädden med chokladkrämen.
6. Varva kladdkaksbitar med körsbär, saft, chokladmousse och vispgrädde. Ringla överst den sparade chokladkrämen.
Räcker till 4
Räcker till
Ett kärt barn har många namn?
Räcker till








 
Räcker till


 


 

Räcker till

 

Räcker till

 


Räcker till

 

 

Räcker till 4

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan