JORDGUBBs,HALLON,BLÅBÄRs,RABARBER,PERSIKO- NEKTARIN-,PLOMMON-,ÄPPEL-, m.m. PAJ
 ÄPPELKAKA MED STING
Räcker till


4 - 6 matäpplen eller Granny Smith

Marinad:
4 msk brun rom eller mandellikör
1 dl sultanarussin
1 msk kanel

Degen:
200 g smör
2 dl socker
3 msk ägg
½ - 1 tsk kardemumma
2 tsk äkta vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl

Till formen & garnering:
flagad mandel

ugnen: 175C

1. Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda ingredienserna till marinaden i ett stort kärl med lock, eller tät plastpåse som går att sluta. Lägg ner äppelbitarna i marinaden. Skaka om och låt stå en par timmar eller över natten.

2. Smörj och bröa en 26 cm stor form med löstagbar kant med flagad mandel som krossats en aning med händerna.

3. Rör ihop socker och smör. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.

4. Bred ut  ca 2/3 av smeten i formen, lägg på äppelbitarna och marinaden och täck med resten av smeten. Strö över flagad mandel.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min. eller tills kakan känns färdig.

Servera med lättvispad grädde , mjuk vaniljglass eller vaniljsås.

TIPS: Byt ut mandel mot kokosflingor

 FANTASTISK ÄPPELKAKA med MAJONNÄS
Räcker till

Jag skulle baka äppelkaka till söndagen och märkte till min fasa att jag inte hade något smör hemma..... :(  Nåja, jag bytte ut det ursprungliga receptets smörmängd mot majonnäs istället... och med helt fantastiskt resultat! Byt ut äpplen mot päron/plommon eller bär.... PE

2 ägg
3 dl socker
ca 3 dl gräddmjölk ( en blandning av mjölk och grädde)
6 dl mjöl
1 - 1½ tsk kardemumma
3 tsk bakpulver
5 rågade msk majonnäs

5-7 äpplen beroende på storlek av frukt och form
kanel + sockerblandning

Ugnen: 200 C

1.  Skala äpplena ock skär dem i 3-4 mm tjocka klyftor. Blanda 3 msk socker, gärna brunt socker med 2-3 tsk  kanel i en större plastpåse. Lägg ner äppelkyftorna i påsen och skaka så klyftorna täcks av kanel+sockerblandningen

2. Vispa ägg och socker pösigt

3. Blanda de torra ingredienserna  och tillsätt i äggsmeten turvis med gräddmjölken

4. Blanda ner majonnäsen

5. Bred ut smeten ovanpå bakplåtspapper i långpanna

Breds smeten ut i liten ugnsform ( ca 32 x 25 cm) fås tjockare kakbitar, ca 3-4 cm. I långpanna blir bitarna tunnare.

6. Lägg äppelskivorna någorlunda jämnt ovanpå, gärna huller-om-buller

7. Strö extra brunt socker ovanpå

5. Gräddningstiden justeras efter behov.... längre tid i liten panna än i långpanna. 

 ZUCCHINI & CITRUSMARMELAD
Räcker till 4
examples of decorated jam and chutney jars adding that finishing touch
 BALSAMICOJORDGUBBAR
Räcker till 4

Superenkelt, jätte annorlunda och en förvånansvärt ljuvligtsmakande kombination.

½ - 1 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde
ca 1 dl socker - efter smak och tycke, eller annat sötningsmedel
3 msk balsamico av god kvalitet

Skiva jordgubbarna, häll över balsamico.
Vispa grädden till mjukt skum och servera
en stor klick till varje jordgubbsportion.
 JORDGUBBSPAJ
Räcker till
150 g smör
½ dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten

Fyllning:
1 liter jorgubbar
1 ägg
2 dl Creme fraiche
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker

Ugn: 200C
1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det mjuka smöret och smula ihop allt för hand. Tillsätt vatten, bara så mycket att degen håller ihop. Rör inte för mycket.

2. Kavla eller tryck ut degen i en form, ställ formen i kylen för att stelna.

3. Rensa och halvera jordgubbarna. Blanda fyllningens övriga ingredienser med varann. Förgrädda pajskalet 10 min.

4. Häll i fyllningen, därefter jordgubbarna gärna med snittytan endera uppåt eller neråt.
Grädda ytterligare 20 min eller tills fyllningen stelnat.

 ÄPPELPIROG på MÖRDEGSBOTTEN 1
Räcker till 4

I Finland kallar vi gärna våra söta bakverk med någon frukt- eller bärfyllning för 'Pirog', men också våra "salta" bakverk, som fyllts med t.ex. vitkål, lax, kött eller ägg och ris . Gemensamt för alla piroger är, att de alltid är fyllda med någonting.
Degen kan variera: mördeg, kakdeg, vetedeg eller smördeg, ofta beroende på vilken sorts pirog det är frågan om. PE

Mördegsbotten

100 g smör
½ dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
( jag sätter alltid 1 tsk kardemumma för extra smak )
2 ½ dl mjöl

några äpplen i tunna klyftor
Variation: Prova även med lingon,röda vinbär, hallon eller blåbär, nektariner, persikor, körsbär, plommon eller päron i klyftor

kanel och brunt socker

Ovanpå:
2 dl gräddfil eller vanilj-joghurt
½ dl socker
2 ägg
1 tsk äkta vaniljsocker
( ½tsk kardemumma) 

1. Blanda smör och socker vitt och poröst

2. Vispa in ägget ordentligt

3.Tillsätt mjöl+bakpulverblandningen, blanda hastigt ihop till en deg som trycks ner i en ugnsform, lämpligast med fuktade händer

4. Fördela äppelklyftorna ovanpå degen. Strö över kanel och brunt socker

5. Blanda ihop fyllningen och häll den över äpplena 

6. Grädda i ugnens nedre del tills gräddfilsblandningen fått lite färg och stelnat, ca 30 min.
 LITE FINARE ÄPPELPIROG 2
Räcker till
Pajdeg:
150 g smör
1 msk florsocker
210 g mjöl
1½ msk vatten

Fyllning:
100 g mandelmassa - riven
1 tsk kardemumma
50 g smör
2 ägg
3/4 dl socker
4-5 äpplen i tunna skivor

Topping:
2 msk brunt socker
1 dl flagad mandel


Ugnen: 200C
1. Blanda ingredienserna för pajbotten till en smulig deg.Tryck ut degen i en 27cm form. Lägg formen i kylen medan fyllningarna fixas. 

2.  Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt ägg och socker under ständig omrörning tills blandningen tjocknar. Rör i den rivna mandelmassan och kardemumman.

3.   Ta formen ur kylen, nagga, häll mandelkrämen i pajskalet. Rada de tunnt skivade äpplena ovanpå. Strö brunt socker, flagad mandel och några extra smörklickar överst. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Vill man förgrädda pajskalet ca 10 min, går det också bra.

4. Vänd äppelklyftorna i farinsocker+kanelblandningen, och fördela dem ovanpå

5. Gräddas 25-30 min

 RABARBER/ÄPPELPIROG med KESELLA
Räcker till

Ett härligt "saftigt" recept av finskt ursprung....

1 ägg
1½ dl socker
75 g smält smör
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk ingefära eller kardemumma eller kanel
2 tsk bakpulver

600-700 g rabarber eller 4-6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel
250 g Kesella Vanilj
1 dl grädde
1 ägg
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Ugn: 175C
1. Skiva rabarbern eller äpplena i tunna skivor. Lägg i en mikrougnssäker skål ( eller i  kastrull på spisen) och kör på full effekt 5-6 min, tills frukten mjuknat något. Häll bort ev, vätska som bildats.

2. Blanda ägg, socker och smält smör.

3. Tillsätt mjölk, mjöl+kardemumma+bakpulver och arbeta hastigt till en deg. Tryck ut degen i en smord och bröad 29cm pajform. 

4.  Blanda socker och kanel med frukten.

5.  Blanda ihop Kesella, grädde, ägg, socker och vaniljsocker.

6.  Häll frukten i pajskalet, bred Kesellan över och grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.

 RABARBERPIROG 2
Räcker till en ugnspanna

Dethär är ett enkelt,lättlagat och användbart recept av finskt ursprung, som också går bra att göra med äpplen, hallon, blåbär eller vad man nu råkar ha i frysen.PE

2 ägg
3 dl socker
3 ½ dl gräddmjölk
*
6 dl vetemjöl
1-1½ tsk kardemumma
3 tsk bakpulver
100 g smält smör

3- 5 rabarberstjälkar
socker eller farinsocker att strö över
med en aning kanel

*
En blandning av mjölk och grädde. Det kan vara allt ifrån en skätt grädde och resten mjölk eller 50% av vardera. Välj själv.

Ugnen 200C
1. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt gräddmjölken

2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i det föregående. Tillsätt det smälta smöret sist.

3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnspanna. Bred ut degen i pannan så, att den täcker hela botten

4. Fördela rabarberbitarna i pannan och strö över socker eller farinsocker efter smak 

5. Grädda ca ½ timme. Servera gärna med vaniljvisp eller mjuk vaniljglass
 FASTER INGRIDS BLÅBÄRSPIROG på "BULLADEG"
Räcker till en ugnspanna

Faster Ingrid brukade baka en liknande underbart god familjefavorit i sin vedspis av de blåbär hon själv plockat. Ibland fick blåbären sällskap, om hon hade hittat skogshallon och smultron. Pirogen skall serveras som den är, lite ljummen eller kall och absolut inte med varken glass eller vaniljsås. PE

100 g smör - aldrig margarin
2 dl mjölk
½ pkt jäst
3/4 dl socker
½ tsk salt
1½ tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
4 - 6 dl blåbär eller en blandning av helst vilda skogsbär
1½ dl socker blandat med
1 msk potatismjöl eller Maizena
Pensling:
1 ägg


1. Värm mjölken och låt smöret smälta däri, värm till 37 grader.

2. Smula jästen,  häll i mjölken och rör tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i sänder och arbeta degen smidig, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt. Kavla ut degen mycket tunt, den skall täcka en stor långpanna + 3 cm upp längs kanterna. Se till att degen är hel, utan hål annars rinner blåbärsaften i långpannan under pirogbotten. Bekläd pannan med bakplåtspapper.

4. Häll blåbären ovanpå ända ut till kanterna och strö sockerblandningen ovanpå. Vik ner kanterna runtom. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

5. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö på lite socker. Grädda  ca 15minuter tills degen fått fin färg. Kolla att den är genomgräddad.  Låt svalna i formen.
 BLÅBÄRSPIRÅG
Räcker till 1 mindre ugnspanna
200 g smör
1 dl socker
2 ägg
2 dl rågsikt
1 dl vetekli
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk kardemumma

Fyllningen:
6 - 8 dl blåbär, helst färska *
3-4 tsk potatismjöl
1 stor burk gräddfil
2 ägg
1 dl socker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 lime - saft och rivet skal

* använder du frysta bär, tina upp dem först och släng saften som bildats.
Ugnen 200C

1. Vispa smör och socker fluffigt

2. Rör ner ett ägg i taget

3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i 1 + 2 smeten.

4. Lägg ett bakplåtspapper i ugnspannan. Bred ut degen i formen, gärna med små kanter. 

Har du liten form och mycket deg, kan du rulla stänger till galler som på bilden. Eller kavla ut degen och sporra ut remsor som läggs som ett nät ovanpå fyllningen.

5. Blanda gräddfil, ägg, socker, vaniljsocker, limeskal och -juice i en skål. Häll blandningen i ugnspannan.

6. Sila potatismjölet över blåbären och rör om försiktigt. Strö blåbären jämnt över hela pirågen.

7. Gräddas i ugnens nedre del ca 40 min. Kolla att den är klar.
 JORDGUBBSPAJ a la FINLANDIA
Räcker till

Receptet funkar bra även med plommon, körsbär, vinbär, blåbär, persika osv...PE

150 g smör
½ dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 msk vatten

FYLLNING:
1 liter jordbubbar eller andra bär
1 ägg
2 dl creme fraiche eller gräddfil
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
½tsk kardemumma

GLAZE:
1 dl gelé, marmelad eller aprikos
sylt

UGN: 200C
1. Blanda
ihop pajens torra ingredienser
2. Gnid in smöret
3. Vattnet tillsätts till sist teskedsvis, blanda snabbt ihop till en degklump
4. Kavla eller tryck ut degen i en ugnsform. Lägg formen i kylen
för att stelna
5. Förgrädda pajskal ca 10 min
6. Blanda ihop fyllningens ingredienser, utom jordgubbarna
7. Halvera jordgubbarna. Häll fyllningen i pajskalet, toppa med de halverade jordgubbarna, gärna med snittytan uppåt
8. Grädda ytterligare  20 min
9. Låt pajen svalna 
10.Värm upp gelé/sylt/marmelad så den går att pensla över jordgubbarna. Ytan blir härligt glansig av denna "proffsiga" procedur


 
              
 KÖRSBÄRSMAZARIN
Räcker till

Istället för körsbär, kan man ta hallon och hallonsylt, björnbär och björnbärssylt. PE

150 g smör
½ dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
(några droppar bittermandelolja eller 1 riven bittermandel)
2 msk vatten

FYLLNING:
(1 dl röd sylt, helst körsbärssylt) inte nödvändigt
75 g rumstemprerat smör
250-300 g mandelmassa
2 ägg
½ dl mjöl
½ dl mjölk
3 dl körsbär

UGN: 200C och 175C
1. Blanda
ihop kakans torra ingredienser

2. Gnid in smöret

3. Vattnet tillsätts till sist teskedsvis, blanda snabbt ihop till en degklump

4. Kavla eller tryck ut degen i en ugnsform. Lägg formen i kylen för att stelna

5. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Låt svalna.Sänk temperaturen till 175C.

6. Bred ut den röda sylten försiktigt i botten av det förgräddade pajskalet.

7. Kärna körsbären

8. Förena smör och mandelmassa, tillsätt äggen ett i sänder, till sist mjöl och mjölk.Bred ut smeten i pajskalet och tryck ner körsbären

9. Gräddas mitt i ugnen tills fyllningen stelnat och kakan fått en fin färg 

Servera med vispad Creme Vanilla eller halvtinad choklad- eller vaniljglass
 ANNIKAs STORA MUFFINS
Räcker till 5-6 st aluminiumformar, storlek: 16-18 cm
Mmmmmm.... Min arbetskollega Annika odlar rabarber och ville baka något utan den  traditionella pajdegen. Med  detta muffinsrecept bakar hon  flera rabarbermuffinskakor på samma gång. Kakorna går bra att frysa, hon brukar tina dem ca 10 min i 200C.

250 g smör
5 dl socker
6 ägg
5 dl vetemjöl ( Annika använder alltid Vetemjöl Special till alla bakverk )
2 tsk bakpulver
3 tsk äkta vaniljsocker
rivet skal från en stor citron

Fyllning:

Rabarber, blåbär, nektarin/plommonklyftor, urkärnade körsbär, röda vinbär, hallon  + socker efter smak och tycke




 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan