Recept

Intressanta nyheter som bara måste provas! Julia Child: "The only time to eat diet food is while you are waiting for the steak to cook."
POLENTA & RICOTTAKAKA
Räcker till
Det här behöver du:

Intressant kaka med polenta, majsmjöl. Majsmjölet skall vara lite grovkornigt, lite som fint strösocker. Den torra frukten kan varieras: finfördelade fikon eller dadlar, torkade körsbär eller tranbär.... PE

150 g torkade tranbär
2 ½ dl halvgrovt majsmjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ½ dl ricotta ost - köpt eller hemgjord
3/4 dl ljummet vatten
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl honung
1 citron, rivet skal
2 stora ägg
100 g smält smör
50 g smör i små kuber

Servering:
vispgrädde
( syltad ingefära - riven )
kanel

Så här gör du:

Ugnen: 160 C
1. Blötlägg tranbären en stund i hett vatten. Sila bort vattnet, använd i punkt 3
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke
3. Vispa ricotta och vatten till en jämn massa
4. Vispa ihop socker, honung och citronskal  och förena med nr 3. Vispa tills det är ljust och fluffigt
5. Vispa in smöret och ett ägg i taget i 3+4. Blanda in mjölblandningen för hand. Rör om bara tills allt blandats väl.
6. Tillsätt tranbären. Häll smeten i en låg smord och majsmjölad form. Lägg små smörkuber ovanpå här och där
7. Grädda i mitten av ugnen tills kakan fått vacker färg. Kolla efter ½ timme
8. Servera med vispad grädde, som smaksatts med lite riven syltad ingefära och kanel
TABBOULEH PÅ QUINOA
Räcker till
Det här behöver du:

"Tabbouleh is a Lebanese salad dish. Its primary ingredients are finely chopped parsley, cracked wheat (Burghul), diced tomato, chopped onions, lemon juice, olive oil, salt and various other seasonings. The main tools needed to prepare the dish are a sharp knife to chop, dice and slice and a large bowl to mix the whole.

Tabbouleh’s taste varies by region, from country to country, town to town, and sometimes from one house to the next within the same town. Each region has its recipe for the mix, including its measures, special seasonings and preferred flavor. However, the one thing all regions agree on is that you cannot prepare Tabbouleh without its main ingredient (e.g. parsley) and a sharp knife."

Tabbouleh - kallas också Persiljesalladen och görs traditionellt med bulgur. Det går alltså lika bra att göra det här receptet med bulgur om du inte får tag på quinoa. Salladen smakar bäst ljummen. PE

2 dl quinoa
1 buljongtärning
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
3 msk färskpressad citronjuice
3 tsk riven citronskal
½ gurka - i små tärningar ( utan fröhus )
2 tomater - i små tärningar ( utan fröhus)
1 rödlök - finhackad
1 tsk salt
½ tsk cayenne peppar
en stor bunt färsk persilja - finhackad
till servering: blad av isbergssallad ( se bild )

Så här gör du:

1. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen med buljongtärningen i kokvattnet.

2. När quinoan är färdigkokt och ännu varm, rör i olivolja, vitlök, citronskal + juice.

3. Rör i gurka, tomat och rödlök. Blanda allt, kolla smaken. Tillsätt olivolja och eller citronjuice om det behövs och smaksätt med salt och cayennepeppar. Rör i den hackade persiljan.

COUSCOUS på SPENATBÄDD
Räcker till 4
Det här behöver du:

3 dl couscous
3 msk pesto
1 msk citron- eller limejuice
1 rödlök - finhackad
150 g färsk spenat
100 g fetaost - smula den en aning
Så här gör du:

1. Koka couscousen enligt förpackningens anvisningar.

2. Rör i pesto och juice. Blanda ner lökhacket och den smulade fetaosten.

3. Smaka av med salt och peppar.

4, Servera couscousen varm eller kall på en spenatbädd.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan