...vem skall kakan smaka?
GRUNDRECEPT FÖR USA-INSPIRERADE COOKIES
Räcker till

Ett användbart grundrecept för kakor av amerikansk cookie-karraktär. **)Tillsätt efter smak och tycke hackade val-, hassel-, jord-  eller pecannötter, flagad kokos, russin, torkade tranbär, chokladknappar eller grovhackad vit, mjölk- eller mörk choklad. Tillsätt ca 1½ dl Smarties, Fazer's Kina-puffar, chokladrussin eller -nötter. Variera med vanligt och brunt socker, byt ut en del av mjölet mot havreflingor eller havremjöl, tillsätt ca 1 dl jordnötssmör ( chunky) och rulla kakorna i brunt socker innan de gräddas..... Ringla smält choklad över kakorna före servering för extra lyxiga kakor. The floor is yours! PE

225 g smör
3½ dl socker
1 ägg
6½ dl mjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
3 tsk äkta vaniljsocker

Ugnen: 200C

1. Rör mjukt smör och socker fluffigt

2. Tillsätt ägget

3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten

4. Tillsätt de extras som du önskar **), t.ex ca 2½ dl chokladknappar och 2½ dl hackade valnötter

5. Forma degen till valnöts- eller golfbollsstora kakor som läggs glest på bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt.

6. Grädda 8 min för mjuka sega kakor, 12 min för  krispiga. Låt svalna på plåten innan de flyttas över på galler eller kakfat.
VANEBILDANDE CHOC CHIP COOKIES
Räcker till ca 30 st

250 g smör - mjukt
2½ dl brunt socker
2½ dl vitt socker
2 ägg
1 tsk bikarbonat + 2 tsk hett vatten
1 msk äkta vaniljsocker
½ tsk salt
5 dl vetemjöl
2½ dl havremjöl - Mixa havreflingor eller mysli i en blender/matbredare tills det ser ut som grovt mjöl
-
eller använd
7½ dl vetemjöl
ca 2½ dl choc chips / grovt hackad choklad - gärna mörk
ca 1½ dl Smarties
2½ dl hackade valnötter

Ugnen: 175C

1. Vispa mjukt smör och socker tills det blir fluffigt

2. Tillsätt ett ägg i taget

3. Blanda ut bikarbonat med hett vatten och lägg i smeten

4. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt

5. Blanda ner choklad och nötter

6. Klicka ut smet med msk och rulla ut till bollar i storlek: valnöt/golfboll. Lägg glest på bakplåtspapper + bakplåt, 9 - 12 st/plåt.

7. Grädda 8 min för härligt mjuksega kakor, 10 min för ½ mjuksega kakor, 12 min för krispigare sådana

Tips! Låt kakorna svalna något på plåten innan de flyttas över på galler eller kakfat... De stelnar när de kallnar...
TESKEDSKAKOR # 1
Räcker till

Dessa kakor har fått sitt namn för att man använder en tesked för att forma jämnstora kakor. Kakorna läggs ihop två och två oftast med någon röd sylt/marmelad i mellan. Dehär kakorna bakades av min mammas mostrar och bjöds på alla finare kalas när jag växte upp. Har provat med att fylla med Lemon Curd, och nästa gång blir det Catharinas choklad-kräm ( recept i "Från höger till vänster" Nr: ). Kakorna verkar kanske krångliga att baka, men är det absolut inte. Här kommer 3 olika recept att prova. Variant nummer 1 resulterade i väldigt sköra och "sandiga" kakor, som smälte i munnen.


125 g smör
1 ½ dl socker
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

hallon- eller jordgubbssylt
florsocker att rulla i

Ugn: 200 C

1. Smält smöret i en kastrull och låt det bli brunt på låg värme. Häll i sockret och rör om några minuter.

2. Ta kastrullen från plattan och ställ den i kallt bad och vispa blandningen tills ljus och porös.

3. Blanda resten av ingredienserna och tillsätt i smörblandningen.

4. Forma jämnstora kakor med hjälp av en tesked. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Gräddas i ugn 5-8 min beroende på teskedens = kakornas storlek.

5. Fyll med valfri fyllning och lägg dem ihop två och två. Rulla i florsocker medan de ännu är ljumma, annars fastnar sockret dåligt.
TESKEDSKAKOR # 2
Räcker till

200 g smör
1½ dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

fast hallon- eller äppelmarmelad/sylt
fint socker att rulla i

UGN 175 C

1. Smält smöret och låt det småkoka, ca 5 min, tills det blivit ljust nötbrunt. Ta kastrullen från spisen och häll sockret i det heta smöret. Låt svalna UTAN ATT RÖRA OM. 

2. Blanda ihop resten av ingredienserna och tillsätt i smörblandning-en. Blanda hastigt ihop till en deg med en träsked eller -gaffel.

3. Ta ut kakor med hjälp av en tesked. Lägg kakorna försiktigt på ugnsplåtar med bakpapper med den runda sidan uppåt.

4. Grädda i 10-12 min tills de är svagt ljusbruna. Låt svalna på plåten.

5. Fyll med sylt eller marmelad och rulla försiktigt i fint socker. Kakorna är både möra och sköra.
TESKEDSKAKOR # 3
Räcker till


212 g smör
212 g socker
3 tsk vaniljsocker
1½ tsk bikarbonat
312 g mjöl

fast sylt eller gelé

UGN: 200C

1. Bryn smöret. Rör om tills smöret svalnat.

2. Tillsätt resten av ingredienserna.

3. Ta ut kakor och gör på samma sätt som i recepten ovan.
TANT HANNAs KAKOR
Räcker till

Dehär kakornas recept är också gammalt och traditionellt, och bakades av min mammas mostrar. En av mostrarna hette faktiskt Hanna, så jag trodde alltid som barn att det var hennes egna kakor. Kakorna ser lite ut som teskedsbröden, men är inte lika sandiga i konsistensen. PE

Alternativ 1:
1/4 dl socker
2 ½ dl mjöl
1 ½ dl potatismjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl smält smör


Alternativ 2:
200 g mjukt smör
2 dl socker
1½ dl vispgrädde
5 dl mjöl
3 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemumma

Ugn: 175 C

Alternativ 1:

Blanda alla ingredienser tillsammans, gärna med en träslev.
Häll degen på bakbordet. Forma den till stänger som delas i bitar och som rullas till bollar.

Alternativ 2:

1. Rör ihop det mjuka smöret med socker och vispgrädde.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner i nr. 1.
3. Lägg i kylen för ½ timme.
4. Rulla degen i stänger, som delas i bitar och formas till bollar.

Grädda i 10-15 min. Kakorna skall vara helt ljusa, som kakan längst till vänster, inte bruna såsom de övriga på bilden.
KANEL S S
Räcker till runt 60 st

Kakorna kallas Kaneliässät i Finland. Namnet syftar på bokstaven S, som är formen på kakan. Även dessa kakor är gamla och traditionella, och min mamma brukade baka dem. De är möra och får en härlig smak av kanelsockret som kakorna doppats i före gräddningen. Dehär kakorna är en familjefavorit.... PE

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

ATT RULLA I:
2 msk socker
2 tsk kanel
UGN: 200C 10 min eller 175C 15 min

1. Vispa smör och socker vitt och pösigt

2. Tillsätt ett ägg i gången

3. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten,blanda snabbt ihop till en deg

4. Ställ degen i kylen för 30-60 min 

5. Baka ut fingertjocka längder som kapas i 8-10cm:s stumpar,som rullas i kanel&sockerblandning och formas som bokstaven S. Grädda!

TIPS: Baka en provkaka, justera mjölmängden ifall kakorna breder ut sig för mycket = degen är för lös

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Andrea | Svar 11.12.2013 02.33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

Paula 18.01.2014 11.59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan