TIPS & TRIX
Visste du.....
...hur man beräknar ÅTGÅNG på KRÄFTSKIVA?
Per person, om kräftorna serveras som huvudrätt:

500 gram kräftor

50 gram ost
75 gram bröd - varav 50 gram mjukt och 25 gram hårt bröd
50 gram sallad
2 msk dressing

... detta om CHOKLADSMÄLTNING ?
Passa på när du smälter choklad, att massan inte i något skede blir för het. Choklad är mycket känslig och blir hård och grynig om temperaturen överstiger 44-46 grader. Samma sak kan hända om vatten eller ånga kommer i kontakt med chokladen medan den smälter.Försiktigast får man vara med vit choklad eftersom den är känsligast för överhettning.
Säkrast är det att smälta i vattenbad utan att blanda om chokladen innan den smultit helt och hållet. Ställ kärlet med chokladbitarna över en kastrull med sjudande vatten. När chokladen smultit, kan den blandas om lite, men varsamt.
Man kan också smälta choklad i ugn. I såfall värmer man ugnen till 110C, stänger av värmen och lägger chokladbitarna i ugnen tills de smultit.
Kolla gärna videon:

http://www.epicurious.com/video/technique-videos/technique-videos-chocolate/1915458773     

melting_chocolate

  
...detta om MÅTT och FÖRKORTNINGAR ?

1 dl = 7 msk = 100 ml
1 msk = 3 tsk = 15 ml = 15 kryddmått
1 tsk = 5 ml = 5 kryddmått
1 kryddmått = 1/5 tsk

1 kkp = 1½ dl
1 dricksglas = 2 dl
1 tekopp = 2½ dl

dl = deciliter
g = gram
l = liter
ml = milliliter
brk = burk
ps = påse
msk = matsked
tsk = tesked
st = stycken

... detta om VOLYM och VIKT?

1dl väger ungefär:

farinsocker   70 g
grahammjöl   60 g
kakaopulver   45 g
grovt vetemjöl   70 g
vetemjöl   65 g
havreflingor   30 g
strösocker   85 g
ströbröd   50 g
mjölkpulver   50 g
mandlar&nötter   60 g
kornmjöl   55 g
potatismjöl  
70 g
risgryn   85 g
rågmjöl   55 g
russin   60 g
sirap   140 g
florsocker   65 g
smält smör   90 g
olja   90 g

....detta om UTLÄNDSKA MÅTT ?

1lb eller pound = 1 pund = 16 uns = ungefär 500 g  ( 454g )
1 oz eller ounce = ungefär 30 g   ( 28g )

1 C = cup = ungefär 2½ dl
½ C = 1 1/4 dl
1/3 C = knappt 1,75 dl

1 gallon = 4 quarts = 16 cups = ungefär 4 liter
1 quart = 4 cups = ungefär 1 liter
1 amerikansk pint = 2 cups = ungefär ½ liter ( 0,47 liter)
1 engelsk pint = 0,57 liter

1 stick butter = 125 g smör
1 T = msk = 15 ml
1 t = tsk = 5 ml



...detta om UGNSTEMPERATURER och FALSER?


sockerkaka etc     175 C     nedre falsen
karelska piroger   275 - 300C     nedre falsen
rulltårta               225C     övre delen
maräng                 100C     mitten
småkakor              175 - 200C     övre delen
bullar och frallor 225 - 250C     övre delen
pepparkakor         200C     övre delen
vetelängd & paj    200C     nedre falsen
pizza                   250C     mitten
matbröd              200 - 225C     mitten
smördeg              225C     mitten eller övre delen         


... HUR LÄNGE steken skall sitta i ugnen?

TABELL med den vanligaste ugnstemperaturen, den färdiga stekens innertemperatur samt stektid per ½ kg kött.
teppo johansson

Kinkku paistuu mehukkaaksi ilman paistopussia.

Kalvkött       175C            77C         30-40 min
Nötkött       175C            77C         30-45 min
Rostbiff       175-200C      60-68C     25-35 min
Lammkött*    175C            82C         30-90 min
Fläsk          175C            85C         40-50 min
Saltad skinka 125C            77C         35-45 min

För perfekt lammstek:
Ugn 175C
20 min per ½ kg kött med ben + 20 min extra

ex. en 3 kilos lammstek skall stekas:
6 x 20 min + 20 min = 140 min = 2 tim 20 min.

Receptet är från min grannfru Carol i England och
och ger ett perfekt resultat varje gång.


... detta om FAHRENHEIT och CELSIUS ?


425 - 450F = het ugn = ca 225C
400F = 200C
375F = ca 190C
350F = medelvarm ugn = 175C
250 - 300F = 120 - 150C


... detta om JÄST och TORRJÄST ?

1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst

1 tsk torrjäst = 3,5 gram
2 tsk torrjäst motsvarar 15 g färsk jäst
6-7 tsk torrjäst = 50 g färsk jäst

För frallor på ½ l. degvätska behövs 1 påse jäst + 1 msk socker  
För matbröd på ½ l. degvätska behövs ½ påse jäst + 0-2 msk socker
För vetedeg på ½ l. degvätska behövs 1½ påse jäst + 2 dl socker


Beräkna 1 msk torrjäst per 2½ dl vätska
         2 msk torrjäst för ½ liter vätska


****************************************************************************************

Behöver du ett halvt paket jäst?

Skär jästbiten diagonalt från hörn till hörn, så får du en perfekt ½ jästbit.

... detta om JÄSNINGSMEDEL?

HJORTHORNSSALT är bäst om du ska ha härligt knapriga småbröd.
HJORTHORNSSALT består av ammoniumbikarbonat och används som jäsmedel i bl.a Drömmar för att ge en spröd och mör konsistens. 
Det går att byta ut hjorthornssalt mot bakpulver, då behövs dubbel mängd, men man får inte samma spröda kaka. 

JÄSTdegen har "stigit färdigt" när gropen du tryckt med fingret "stiger" hastigt igen.
Blå JÄST är för alla sorters jäsbröd
Röd JÄST är avsedd för vetebröd med minst 3 msk socker eller 2 msk sirap per ½ l. vätska. Till sötare matbröd kan den röda jästen väljas vilket ger bättre jäsning.

BAKPULVER består av natriumbikarbonat, sura fosfater och stärkelse. Lite av kolsyran som gör att bakverket jäser upp, utvecklas när bakpulver kommer i kontakt med vätska i rumstemperatur, men största delen utvecklas först i värme. Om man gör bakpulverbakverk med  kall vätska, behöver de inte gräddas genast. Men, har man använt t.ex hett matfett till en mjuk kakdeg, måste kakan gräddas  på en gång.

Kaksmet får inte vispas längre än 3-4 min - annars blir degen tung och kakan sjunker vid gräddningen.

BIKARBONAT/ SODA/ BAKING SODA
är vanligt jäsmedel i bl.a pepparkakor. För att det skall fungera bra, behövs en syrlig ingrediens. Annars utvecklas mindre kolsyra vilket ger sämre jäskraft.Det går att ersätta soda med bakpulver. Ta då en dubbel dos, men man får inte den samma karaktäristiska bruna färgen eller smaken som med bikarbonat.
1 tsk bikarbonat/soda = 2 tsk bakpulver
 


 


... hur man BERÄKNAR ÅTGÅNG på kalas?

Mängderna förutsätter att man samtidigt bjuder på flere olika sorter

- En 6-äggs fylld kaka/tårta = 20 portioner
- En ½ liters vetedeg ger en stor krans = 
  50 skivor = 40-50 småbullar
- En kaka i 1½ liters form ger 25 skivor
- En pirog i långpanna till 30 bitar
- En paj eller bärkaka 8-10 portioner

Beräkna såhär:

SMÖRGÅSTÅRTA: 1-2 skivor ( á 1-2cm) per person. Bjuder man på flere slags smörgåstårtor räkna med 1 cm av vart slag per person.
Ex. 2 olika sorters tårtor för 40 gäster.
40 x 1 cm x 2 = minst 80 cm tårta behövs för 40 gäster.

PIROGER/PASTEJER: 1 st/pers. + några extra för de hungrigaste. Det går åt mera "salt mat" om bjudningen sammanfaller med mattider.

SMÖRREBRÖD: 1 - 3 st/pers

SMÅBRÖD/KAKOR: 1 av varje sort/pers

VÄLKOMSTDRINK: minst 1½ dl/pers

FÖR KAFFEVÄNNER: 250g bitsocker + 2 dl grädde + 2-3 dl mjölk/10 personer

FÖR TEVÄNNER: 20 koppar te på 4 liter/10 personer

RESERVERA OCKSÅ NÅGOT FÖR DEM SOM INTE TÅL SOCKRADE, MJÖLK- OCH/ ELLER SPANNMÅLSPRODUKTER. PLACERA GÄRNA UT ETT LITET KORT SOM UPPLYSER OM DEHÄR SORTERNA

... vad KARAMELLTERMOMETAREN skall visa vid godistillverkning?


½ tsk godismassa droppat i kallt vatten:

FUDGE 234 - 238C, ger en mjuk boll
Godismassan låter sig formas till en mjuk boll,som dock snabbt förlorar sin form efter att den tagits ur vattnet,

GODISMASSA 245 - 248C ger en fast boll
Godismassan låter sig formas till en fast men inte hård
boll, som dock faller ihop efter några minuter efter att 
bollen lyfts från vattnet

TOFFEE/KNÄCK 265 - 270C ger en hård boll
Godismassan låter sig formas till en hård boll, som för-
lorat nästan helt sin elasticitet och som glatt rullar runt
på en tallrik efter att ha lyfts ur vattnet

SMÖRKOLA/KNÄCK 275 - 280C ger en "light crack" boll
Godismassan låter sig formas till en boll i vattnet, drar du
försiktigt bollen i två delar bildas sköra "trådar" mellan
halvorna, men som snabbt blir mjuka när de lyfts ur vattnet

DAJM/KNÄCK 280 - 290C ger en "hard crack" boll
Godismassan låter sig formas till en hård boll i vattnet och
bildar sköra trådar som förblir sköra även efter att de lyfts
ur vattnet

...detta om ÄKTA eller FEJK VISPAD GRÄDDE ?

BRA VISPAT!

Skall du vispa 2-3 dl vispgrädde, får du bästa resultat om grädden vispas kylskåpskall med en ballongvisp eller spiralvisp.

"Vispgrädde" utan grädde:

*Vispa ihop 7 msk söt äppelmos med citronsaft och 1 äggvita till hårt skum

*Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt en skivad mjuk banan per  äggvita och fortsätt att vispa tills bananskivorna "smultit" i äggvitan.

*Förena hårt vispad äggvita med marshmallow fluff 

*Smält marshmallows och vispa ihop med äggvita till hårt skum

* drygt 3/4 dl isvatten
  1½ tsk citronsaft
  ½ tsk vaniljsocker
  drygt 3/4 dl mjölkpulver
  2 msk socker
Vispa de 4 första ingredienserna 5-10 min till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa ytterligare 2 min. Om skummet
verka separera före servering, vispa igen till hårt skum.

* 1 tsk gelatinpulver
  2 tsk kallt vatten
  3 msk kokande vatten
  1 1/4 dl isvatten
  ½ dl mjölkpulver
  3 msk socker
  3 msk olja
Mjuka upp gelatinpulvret i 2 tsk vatten.Lös upp det i  
kokande vatten. Häll isvatten och mjölkpulver i en kyld
skål och vispa till hårt skum. Tillsätt sockret medan du
fortsätter att vispa, tillsätt oljan, till sist gelatinet som 
lösts upp. Ställ skålen för 15 min i frysen och därefter
i kylen.

 
*********************************************************************************

Vispa knappt 3 dl iskall 1,5% mjölk tillsmmans med
1 tsk johannesbrödfrömjöl  i 4 minuter. Skummet kan användas som vispgrädde.

Det vetenskapliga namnet Ceratonia siliqua kommer från det grekiska ordet för horn, keras. Den senare delen av namnet kommer av latinets ord för frukt, siliqua. Auktor är Carl von Linné. Namnet johannesbröd sägs komma från att Johannes döparen livnärde sig på trädets frukter då han levde i öknen. På engelska heter frukten St. John’s bread men kallas på även för Carob tree, på tyska Johannisbrot, på finska Johanneksen leipäpuu






... om detta MEDIKAMENT ?

3 msk lös honung
½ tsk gurkmeja
½ tsk ingefära
lite svartpeppar

Blanda alla ingredienser.

... att vissa KRYDDOR kan värma...?

... när inte vantar och sockor lyckas hålla händer och fötter varma? Det sägs att fixar detta med lite extra krydda i maten.Krydda din mat med chili, ingefära, vitlök, pepparrot, chili och paprika för bästa effekt.
... detta om PEPPARMYNTA?


Massera pepparmyntsolja på tinningarna i förkylningstider. Förvånansvärt enkelt och ofarligt.

**************************************************

Några droppar i badvattnet piggar upp och lindrar klåda....
 

... detta om LAVENDEL?

Det sägs att lavendel och klassisk musik är en kombination som har en lindrande inverkan! Kombinationen används flitigt av japanska läkare som smärtstillande medel. Prova själv!
Häll några droppar i aromaljuslykta och känn hur värken lindras....

... detta om ett husapotek i GULT SKAL?


Citron är kärlstärkande, bakteriedödande samt vätske- och svettdrivande.
Genom att dricka citronvatten som måltidsdricka stimuleras aptiten och förebygges njur- och gallsten.

...detta om INGEFÄRA?

Besväras du av dålig blodcirkulation? Prova då att göra en dekokt på några skivor färsk ingefära och 2-3 kryddnejlikor. Drick en kopp av den varma drycken 2-3 ggr varje dag. Ingefära sätter sprätt på blodomloppet.
...detta om KANEL?
Man kan använda kanel mot skärsår. Om du skurit dej på papper, eller fått ett litet skärsår, pudra över lite kanel. Kanel har antibakteriell effekt, lindrar sveda och får såret att dra ihop sig.


Kanel, Cinnamomum zeylanicum, en barkkrydda som idag oftast används i bakverk.


Namnet kanel kommer från latinets cana, som betyder rör eller kanal. De första skriftliga uppteckningarna om kanel gjordes i Kina för över 4000 år sedan, där den använts lika länge bl.a som medicin.
Den finns nämnd på flera ställen i Bibeln och första gången i 2:a Moseboken 30:23.



... detta om JULENS KRYDDOR ?

Kanel är starkt bakteriedödande och har kärlsamman-dragande verkan. Motverkar dessutom illamående.

Kardemumma är kramplösande och därför bra mot kolik. Stimulerar också aptiten.

Ingefära är också bra mot illamående och kan dessutom ge lindring vid inflammationer i muskler och leder. Bra medel mot åk- och  sjösjuka.

Saffran är lugnande och kramplösande. Men var försiktig, överdosera inte!! 10 gram och följderna är ödesdigra.

Kryddnejlika är starkt antiseptisk och har smärtstillande inverkan. Motverkar också illamående och kan t.o.m hindra magsår. Oljan används mot tandvärk.



... att brödet kan vara sockerfritt med SIRAP?

...fast du använt t.ex sirap i degen?
Man tillsätter gärna sirap i bröddeg för att få bättre smak och konsistens på brödet.Tillsätter man 2 msk sirap till ½ liter degvätska, "äts" sirapen upp av jästen under jäsningsprocessen och det resulterar i ett sockerfritt bröd när det gräddats.
 

... om ta LIMEJUICE och VITLÖK istället för salt ?

Limejuice och vitlök gör jobbet när du vill minska på saltet i maten. Smaksätt mera med limejuice, det minskar på "behovet" av salt. Även vitlök i maten lär ska göra att man inte "behöver" salta lika mycket.
... om dessa TRIX?

*Om maten blev för besk, tillsätt sälta, syra eller sötma

*Om den blev för salt, späd ut och tillsätt syrlighet och sötma

*Om den smakar för mycket av fett, tillsätt syrlighet

*Om den blev för syrlig, låt sjuda och tillsätt sötma och mera fett

... detta om att stärka MATENs smak?

Vill man förbättra smaken på gräddsåsen?
Använd de tillbehör som serveras till, för att förstärka såsens smak. Skall du serverar köttbullar med potatismos och lingon, tillsätt lite lingonsylt i såsen. Serverar du någon rätt med salt-, inlagd- eller pressgurka, tillsätt lite spad i såsen.

Man kan också tillsätta lite vinäger eller citron för att "lyfta" såser.

TIPS!
Låt såsen eller soppan stå ca 10 minuter innan du testar igen, så munnen har hunnit neutraliseras och att smakerna hunnit mogna lite grann.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Joakim | Svar 04.05.2013 13.21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

CG Ryberg | Svar 30.01.2013 20.40

Jättebra sida som jag hittade av en slump. Hoppas du fortsätter att dela med dig av dina god råd. Hjärtligt tack!

Anna Andersson | Svar 10.08.2010 22.29

Fantastiskt! Precis vad jag letade efter, och lite till! Tusen tack!!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan