CAESARDRESSING x 3
Räcker till
Det här behöver du:
Den romerska kejsaren Caesar har ingenting med dressingen att göra. Såsen är inte ens italiensk. Dressingen skapades av en annan Caesar i Tijuana, Mexiko 1924, Caesar Cardini. Såsens popularitet är enorm. Den kan förstås tillredas på många olika sätt efter smak och tycke. Huvudingrediensena är citronjuice, vitlök, sardeller (anjovis), äggula, parmesan och naturligtvis olja. Caesar grejade sin dressing för 85 år sedan utan sardeller, han avskydde dem, istället tog han Worchestershiresås, som han tyckte skulle ge den "fiskiga" smaken, som han ändå ville få med. Han använde också hårdkokt ägg i sitt recept. Här 3 varianter av min favoritdressing. PE
Alternativ 1 , från "scratch":
5 sardellfiléer
2 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl olivolja
6 msk riven Parmigiano Reggiano
4 msk mjölk
salt & peppar
Snabbalternativ 2 utan vitlök:
saften från 1 citron
4 anjovisfiléer eller 1½ tsk anjovispasta
1 msk färdig majonnäs
1 msk Dijon senap
1 - 2 tsk Worchestershiresås
Min egen supersnabba fuskvariant:
saften från 1 citron eller från flaska
5-7 st mosade sardellfiléer
3 pressade vitlöksklyftor
senap (man får prova sig fram)
2 dl färdig majonnäs
lite, lite vatten - om det behövs
Så här gör du:
Grejen är att man gör en vanlig majonnäs med smak av vitlök, citronsaft och saltiga fiskfiléer. Mixar alla ingredienser, tillsätter oljan i en tunn stråle. Mixar tills såsen blir helt vit, smakar av med salt och peppar. Tillsätter mera citronjuice el sardeller om man vill... Är såsen för tjock, kan den tunnas ut med mjölk, vatten eller grädde. Och blandar i riven parmesan, om man vill. Jag gör det ibland, ibland inte. Detta görs enkelt med en stavmixer.