Recept

"Tag salt som en försiktig man, olja som en slösare, ättika som en girigbuk och blanda som en tok"
CAESARDRESSING x 3
Räcker till
Det här behöver du:

Den romerska kejsaren Caesar har ingenting med dressingen att göra. Såsen är inte ens italiensk. Dressingen skapades av en annan Caesar i Tijuana, Mexiko 1924, Caesar Cardini. Såsens popularitet är enorm. Den kan förstås tillredas på många olika sätt efter smak och tycke. Huvudingrediensena är citronjuice, vitlök, sardeller (anjovis), äggula, parmesan och naturligtvis olja. Caesar grejade sin dressing för 85 år sedan utan sardeller, han avskydde dem, istället tog han Worchestershiresås, som han tyckte skulle ge den "fiskiga" smaken, som han ändå ville få med. Han använde också hårdkokt ägg i sitt recept. Här 3 varianter av min favoritdressing. PE

Alternativ 1 , från "scratch":
5 sardellfiléer
2 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl olivolja
6  msk riven Parmigiano Reggiano  
4 msk mjölk
salt & peppar

Snabbalternativ 2 utan vitlök:
saften från 1 citron
4 anjovisfiléer eller 1½ tsk anjovispasta
1 msk färdig majonnäs
1 msk Dijon senap
1 - 2 tsk Worchestershiresås 

Min egen supersnabba fuskvariant:
saften från 1 citron eller från flaska
5-7 st mosade sardellfiléer
3 pressade vitlöksklyftor
senap (man får prova sig fram)
2 dl färdig majonnäs
lite, lite vatten - om det behövs
Så här gör du:

Grejen är att man gör en vanlig majonnäs med smak av vitlök, citronsaft och saltiga fiskfiléer. Mixar alla ingredienser, tillsätter oljan i en tunn stråle. Mixar tills såsen blir helt vit, smakar av med salt och peppar. Tillsätter mera citronjuice el sardeller om man vill... Är såsen för tjock, kan den tunnas ut med mjölk, vatten eller grädde. Och blandar i riven parmesan, om man vill. Jag gör det ibland, ibland inte. Detta görs enkelt med en stavmixer.
CAESARDRESSING & KYCKLINGMARINAD
Räcker till
Det här behöver du:
Till kycklingens marinad:
3 msk mörk Balsamico
3 msk citronjuice
3 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1½ tsk svartpeppar

Till Caesardressingen:
2 sardellfiléer
1 tsk Dijon senap
1 rå äggula
2 vitlöksklyftor
2 tsk Worchestershiresås
2 tsk vit Balsamico
1½ msk citronjuice
1 dl olivolja med neutral smak
1 dl finriven parmesan
1 msk mjölk/grädde/vatten, vid behov
salt & peppar
Så här gör du:


Blanda marinadens ingredienser, marinera benfria bitar några timmar, eller över natten. Grilla kycklingen och servera den till salladen.

Lägg de 7 förstnämnda ingredienserna i en mixer ( stavmixer går också bra) tillsätt oljan i en tunn stråle. Mixa tills såsen blir helt vit. Rör i osten, smaka av med salt och peppar. Tillsätt mera citronjuice el sardeller om du vill... Är såsen för trögflytande, tunna ut den med mjölk, vatten eller grädde.

caesar-salad.jpg

GURKSÅS 1
Räcker till 3 dl
Det här behöver du:

1½  finklippt persilja
1 mindre gurka, skivad utan mittparti
1 tsk havssalt
2 tsk ättika
1-2 tsk socker
½ tsk paprika
2 dl crème fraîche

Så här gör du:

Förväll persiljan 1 min i kokande vatten. Häll bort vattnet, pressa ut den mesta vätskan.

Lägg gurksivorna, salt, socker och ättika i en skål. Låt ligga 1 timme. Behåll en par msk av vätskan, sila bort resten.

Blanda gurkskivorna med persiljan, vätskan, paprikan och crème fraîchen.

TZATZIKI
Räcker till 2½ dl
Det här behöver du:

2 dl grekisk eller turkisk joghurt
½ riven gurka - skär bort mittpartiet
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk mynta, finklippt
3 tsk citronjuice
Så här gör du:

Blanda väl alla ingredienser i en skål.
SENAPSSÅS med PEPPARROT 1
Räcker till 2 dl
Det här behöver du:

En snabblagad och enkel kall sås som passar bra med kötträtter

2 dl gräddfil
½  msk riven pepparrot
1 ½ msk finhackad mynta
1 msk skånsk senap

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i en skål.

SENAPSDRESSING med DILL 2
Räcker till 4 dl
Det här behöver du:
Passar bra som dressing till potatissallad och sallader med frutti di mare / kyckling.... prova!

1 anjovisfilé - finfördelad
1 pressad vitlöksklyfta
1- 2 msk svensk senap
2½ msk vitvinsvinäger
1 äggula
2½ dl olivolja
½ dl grädde
2½ msk citronjuice
½ dl dill - finklippt
Så här gör du:
Mixa ihop de 5 första ingredienserna i en mixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle, processa tills såsen tjocknar.Tillsätt grädde, blanda en aning. Häll såsen i en skål, blanda i dill och citronsaft.  
SENAPSSÅS med HONUNG 3
Räcker till
Det här behöver du:

Det här är den typens Honey-Mustard Dressing som serveras bl.a på T.G.I Friday's.

1 1/4 dl vanlig majonnäs
1½ - 2 msk amerikansk senap, ex French's
1½ - 2 msk flytande honung
1 tsk sesamolja
1 tsk ättika 

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser väl tillsammans.  Passar bra bl.a till lite "matigare sallader" samt kyckling och kalkon.
FINSK SALLADSDRESSING MED SENAP 4
Räcker till
Det här behöver du:

  • 2 råa äggulor
  • 1 tsk ketchup
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk Dijon senap
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl äppelcider
  • salt & peppar
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i blender eller med stavmixer. Kontrollera smaken. Låt dressingen mogna något före servering.
JAMILs SALLADSDRESSING med SENAP 5
Räcker till
Det här behöver du:

Gör gärna en dubbel sats på en gång. Den är enkel att göra och kräver ingenting som man inte brukar ha hemma. Fick receptet av Basses kompis mamma. PE

1 dl raps- eller olivolja med mild smak
1 msk vinäger eller citronsaft
2 msk vatten
2 msk socker
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
3 msk senap

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser ordentligt och låt stå något före servering.
Räcker till
Det här behöver du:

 

Så här gör du:



Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:

Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Räcker till
Det här behöver du:

 

Så här gör du:


Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:



DANSK REMOULADE
Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:

Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:

Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:

 

Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:

Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:

Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:


Räcker till
Det här behöver du:

Så här gör du:
 
Räcker till
Det här behöver du:

 
Så här gör du:
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:


 

Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:

Räcker till
Det här behöver du:



 

Så här gör du:
Räcker till
Det här behöver du:


 

Så här gör du:

 

 

Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan