Recept

INFO &TILLÄGGSINGREDIENSER & TIPS & RECEPT PÅ FROSTING
INFO OM MUFFINS & CUPCAKES
Räcker till
Det här behöver du:

http://justgrits.wordpress.com/2009/06/17/cupcakes-for-thursday/ http://www.sodahead.com/question/570009/cupcakes-or-ice-cream-x3/ http://lina.bingmert.se/category/sugarcraft/ http://www.squidoo.com/eastercupcakes http://www.flickr.com/photos/hello_naomi/1273806474/  

Muffins eller Cupcakes? Är det någon skillnad på dessa bakverk som båda gräddas i veckade pappersformar eller särskilda håliga plåtar i olika storlekar?

I Sverige och i Finland - anses allt vara muffins som gräddats i veckade pappersformar eller särskilda håliga plåtar. Själv gillar jag det tuffa namnet "Muffins" och tillhör den gruppen, som syndat och kallar gärna allt muffins. 

Ber man att få "muffins" i England, får man ett ca 2½ cm storporigt, lite segt, men jättegott bröd som skall rostas... Prova EggMcMuffin hos McD - det som i USA kallas EnglishMuffin 
 
                      

Cupcakes har fått sitt namn från tider före muffinsplåtars och pappersformars existens då de bakades i koppar.

Skillnaden, helt kort: Bakverk med Frosting och BlingBling kallas Cupcake och de enklare och odekorerade heter Muffins. 
                   
Cupcakes är lite lättare i konsistensen och något sötare och mycket elegantare än sina kusiner från landet: Muffins

Muffins är således kompaktare i sin konsistens och är varken glaserade eller frostade.

( Det är skillnad på Glasyr och Frosting också: En Frosting innehåller smör och/eller färskost av Philadelphia-typ. En Glasyr består av äggvita/vatten/juice och florsocker. ) 

Färska bär ( hallon, blåbär, jordgubbar....) eller färsk frukt ( banan, äpple) eller torkad frukt ( russin, dadel, tranbär...) är populära och goda tillsatser i muffins. Använder man djupfrysta bär, ska de vara otinade.  

Choklad av god kvalitet ( vit, mjölk eller mörk) i större/mindre bitar eller som små knappar ( chocolate chips), Smarties, M&M's ger också härlig smak till koppkakorna.

Det går också bra att variera sina muffins med olika slags nötter och frön. Hela, hackade, flagade, malda nötter/mandlar och frön som: sesam-, solros-, vallmo-, och pumpafrön. 

TIPS!
Variera med kryddor eller rivet citrusskal, t.ex torkade tranbär eller jordgubbar + rivet apelsinskal + lite kardemumma  = mycket bra kombination   

Muffins behöver inte alltid vara söta, man kan fylla dem med skinka/bacon/svamp/ost/örter/nötter/frön/havets delikatesser/rivna grönsaker/paprika...
 



                




MUFFIN MAN 
Frank Zappa

The muffin man is seated at the table in the laboratory of the utility muffin Research kitchen...
reaching for an oversized chrome spoon he gathers an intimate quantity of dried muffin remnants and brushing his scapular aside proceds to dump these inside of his shirt...
He turns to us and speaks:

& quot;some people like cupcakes better. I for one care less for them! & quot;

Arrogantly twisting the sterile canvas snoot of a fully charged icing
anointment utensil he poots forths a quarter-ounce green rosette (oh ah yuk Yuk... let's try that again...!)
he poots forth a quarter-ounce green rosette near the summit of a dense but radiant muffin of his own design.
Later he says:

& quot;some people... some people like cupcakes exclusively, while myself, I say
There is naught nor ought there be nothing so exalted on the face of god's grey earth as that prince of foods... the muffin! & quot;

Girl you thought he was a man
But he was a muffin
He hung around till you found
That he didn't know nuthin'

Girl you thought he was a man
But he only was a-puffin'
No cries is heard in the night
As a result of him stuffin'


Så här gör du:

** Det går bra att välja och använda en miltsmakande olja ( rapsolja) istället för smör i kaksmeten. Smör ger bättre smak, olja saftigare muffins.
1 msk olja = 15 gram smör = 1 msk olja = 15 gram smör.
Man kan minska/öka lite på fettmängden om man så önskar, men i regel ger en fetare smet muffins som håller sig fräscha ett tag.  "Fettfria" muffins bör ätas "omgående".

** Tillsätt inte mera jäsmedel än som står på receptet. Både smak och utseende kommer att lida av detta. Muffinsen kanske jäser på tok för mycket för att sedan falla ihop och bli tunga.  

** Med mjölk i smeten använder man bakpulver som jäsmedel, och med en syrlig mjölkprodukt bikarbonat.

** Degens vätska kan vara beroende på receptet: enbart mjölk, mjölk + lite yoghurt, gräddfil, filmjölk, grädde, Creme Fraiche, äppelmos, fruktjuice, kokosmjölk....

** Blanda  inte för mycket, kakorna blir bara tunga och sega i konsistensen. Ingredienserna skall bara blandas ihop så allt blir "fuktigt", klumpar här och där i smeten gör ingenting.

** Jäsningsprocessen startar genast när blandningen är klar, grädda kakorna genast. Grädda inte för länge = torra kakor.

** Om de inte äts samma dag, förvaras de bäst i en lufttät burk. Det går också bra att frysa ner dem odekorerade. Tina i rumstemperatur 1-3 tim, eller värm upp i 150C  ca 15 min.
 

För snygga och annorlunda pappersformar:

... Designtorget har massor av läckra, veckade pappersformar för allt från grottor till stora bullar.

Kolla och beställ via:
http://www.lyckasmedmat.se/index.php?cPath=63


www.kingarthurflour.com
i USA har också en massa intressanta tillbehör.
              

SWISS MERINGUE FROSTING
Räcker till
Det här behöver du:
Muffins, skall de aldrig varken frostas eller glaseras enligt Vett & Etiquette. De är bra som de är. Det är bara de "finare" kusinerna Cupcakes, som man dekorerar med olika frostingar och BlingBling. Lyckligtvis finns det andra alternativ än vatten/citronsaft&florsocker =  en enkel glasyr.

Denna frosting kan även användas för att dekorera tårtor...

SWISS MERINGUE - grundrecept - SWISS MARÄNG

                          Lemon Pound Cake Cupcakes with Lemon Swiss Meringue Buttercream Frosting and a Lemonhead! 2 by aubsglamola.

5 mellanstora äggvitor
3 dl socker
några saltkorn
 
Alternativ A - Swiss Maräng med Smörkräm 
1 recept Swiss Meringue
400 g rumstempererat smör
3 tsk vaniljsocker

Alternativ B - Swiss Maräng med Färskost
½ recept Swiss Meringue
125 g färskost av Philadelphia-typ - rumstempererat

Alternativ C - Swiss Maräng med Vanilj
½ recept Swiss Meringue
200 g rumstempererat smör
1 mjuk och fin vaniljstång

Alternativ D
Några droppar hushållsfärg med vilket alternativ som helst

Så här gör du:
Grundreceptet:

Häll äggvitorna - måste vara totalt utan en endaste droppe äggula, annars vispas det inte - i en ren, stor skål som tål värme. Ex. en bytta i rostfritt stål. Ställ byttan över en kastrull med sjudande vatten. Börja vispa vitorna och tillsätt socker litet i taget. Vispa tills massan känns varm - passa på att det inte blir äggröra! - och sockret smultit. Lyft byttan åt sidan och fortsätt att vispa tills marängen svalnat, byttans botten skall kännas kall, ca 8 min.

Alternativ A: Swiss Meringue med smörkräm
Vispa in smöret i den avsvalnade marängen i små klumpar och litet i sänder.
 
Alternativ B:
Vispa in färskosten i små klumpar i en ½ sats avsvalnad marängsmet.

Alternativ C:
Vispa in smöret i små klumpar i en ½ sats avsvalnad marängsmet. Skrapa fröna ur vaniljstången och tillsätt dessa i marängsmeten.

Alternativ D:
Tillsätt färgämne droppvis i valfri Swiss marängsmet.

Håll Swiss Meringue krämen i rumstemperatur om du skall använda den samma dag. Går att förvaras i kylskåp upp till 3 dagar. Låt krämen få rumstemperatur, vispa några minuter innan den används.

Fyll en spritspåse och spritsa vackra "rosor" på kakorna.
LÄTTLAGAD CHOKLADFUDGE FROSTING x 2
Räcker till 12 normalstora cupcakes
Det här behöver du:

Alternativ 1:

200 g mörk choklad av god kvalitet i små bitar
2 msk sirap
50 g smör


Alternativ 2:

1 1/4 dl  Creme Fraiche
200 g mörk choklad av god kvalitet

Så här gör du:

Alternativ 1: Smält chokladen försiktigt. Rör ner smör och sirap. Rör om ordentligt. Låt svalna i rumstemperatur. När massan börjar stelna är den klar för användning.

Alternativ 2:Smält chokladen, tillsätt Creme Fraiche, blanda tills jämnt och fint. Låt svalna och kallna i rumstemperatur. När massan börjar stelna, är den klar för spritspåsen!
CHOKLADIG FROSTING 3
Räcker till 12 normalstora cupcakes
Det här behöver du:

1 dl smör
fröna ur en mjuk och fin vaniljstång
3½ msk mörkt kakaopulver av god kvalitet
5 dl florsocker
ca ½ dl mjöl eller tunn grädde

Så här gör du:


Vispa smöret fluffigt. Tillsätt vanilj, kakao och florsocker i omgångar under vispning. Blanda in mjölken lite i taget till sist. Spritsa eller bred ut frostingen på dina cupcakes.

Räcker till
Det här behöver du:

Om en muffins skulle gifta sig med en doughnut skulle detta kunna vara resultatet? Dessa doughnuts, som är av kakdeg är inte friterade och de bakas i ugn i muffinsformar.  Men annars en aning som de kanel&sockrade som finns på McD. 

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
7 ½ dl mjöl
4 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
½ tsk riven muskot
2 ½ dl mjölk

Att doppa i:
75 - 100 g smält smör
½ - 1 tsk kanel
3/4 dl socker

Så här gör du:
7. Smält smöret. Blanda resten av sockret med kanel.

8. Doppa de varma muffinsen först i de smälta smöret, rulla därefter i kanel&socker. Voilá! Färdigt! 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Monica | Svar 24.11.2011 13.35

Paula, det här har du nog gjort bättre än bra! Grattis <3

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan