Recept
NU ÄR DET JUL,HÄR I VÅRT HUS!

KATRINPLOMMONCHEESECAKE utan ugn
Räcker till
Det här behöver du:

Har man inte tillgång till fast plommonmarmelad av finsk typ, kan man göra liknande genom att blötlägga ca 10 katrinplommon i lite klementinjuice någon timme. Låt sedan sjuda på låg värme tills plommonen mosats och juicen avdunstat nästan helt. Rör om ordentligt. PE 

25 - 30 pepparkakor
50 g smält smör
3 - 5 msk katrinplommonmarmelad
Fyllning:
1 brk vaniljvisp
500 g naturell kvark/kesella
1 brk vanilj kesella
2 dl blötlagda katrinplommon
3 tsk vaniljsocker
2 dl socker eller mer efter smak...
1 ½ tsk kanel
7 gelatinblad
½ dl outspädd Saturnus-glögg
1  klementin - rivet skal

5 -7 pepparkakor

Så här gör du:

1. Lägg gelatinet i blöt

2. Krossa pepparkakorna och tillsätt smält smör

3.  Pressa ner ´blandningen i en 28 cm form med löstagbart botten. Spänn gärna ett ark bakplåtspapper i botten

4. Fördela försiktigt ett tunt lager plommonmarmelad på kaksmulorna. 

5. Vispa vaniljvisp hårt, tillsätt kvark (kesella), de blötlagda plommonen eller plommonmarmelad, socker, vaniljsocker, kanel och riven klementinskal. Blanda jämnt. Hetta upp glöggen och lös upp gelatinet. Häll glöggen i tunn stråle under konstant omrörning  i kvarkblandningen.

6. Krossa de återstående pepparkakorna grovt för hand.
Lägg dem i smeten. Häll i formen. Låt stå i kylen över natten.

Håller väl 2-3 dagar...
PEPPARKAKSRULLTÅRTA med LINGON och INGEFÄRA
Räcker till
Det här behöver du:

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
eller
½ tsk kardemumma, kanel, ingefära och 1/4 tsk nejlika och kryddpeppar

Fyllning:
250 g Kesella Gourmet / Vanilj
florsocker efter smak *
2 dl djupfrysta lingon
ev. 1 dl fast lingonsylt/rårörda lingon
1 - 1½ msk riven syltad ingefära

* varför inte prova den nya sorten: Brunt socker

Så här gör du:

Ugn: 250C 
1.  Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.

2.  Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner blandningen  i äggsmeten.

3.  Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter.

4.  Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper. Pensla pappret, som kakan har gräddats på med lite kallt vatten och avlägsna pappret. Låt kakan svalna.

5. Rör kesellan smidig med florsocker, rör ner  lingon och den rivna ingefäran. Bred fyllningen över kakan. Rulla ihop kakan från långsidan. Ställ i kylen tills den ska serveras

TIPS!

A. Vill man "dryga ut"  fyllningen, kan man tillsätta hårt vispad grädde eller Creme Vanilla i kesellan.

B. Täck tårtan med hårt vispad grädde eller Creme Vanilla och strö över några lingon för festligare "look".
LINGON- & KOLABULLAR TOSCA
Räcker till ca 9 st
Det här behöver du:

 

Så här gör du:

1. Värm mjölken - kolla vad det står på torrjästpaketet om temperaturen. Tillsätt salt och socker

2. Blanda torrjäst och mjöl och tillsätt detta i mjölken. Tillsätt det mjuka smöret till sist

3. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk på varmt ställe

4. Dela degen i två delar. Kavla ut delarna till en tunn 30 x 45 cm stor rektangel

5. Bred ut kolasås och lingon på varje rektangel. Rulla upp degen och dela rullarna i ca 9 bitar.

6. Sätt ugnen på 225C. Lyft bullarna i bullformar eller lite större muffinsformar och låt jäsa 20 min under bakduk

7. Smält smöret i kastrullen och rör i socker, mjölk och mjöl. Låt detta få en uppkok och rör om tills blandningen blir krämigt tjock. Häll i den flagade mandeln och blanda väl

8. Ställ bullarna i ugnen. Ta ut bullarna efter 5 minuter,fördela blandningen ovanpå varje bulle och grädda ytterligare 7 minuter, tills de fått fin färg


LINGONPARFAIT med VARM KOLASÅS
Räcker till
Det här behöver du:
Visst kan det smaka gott med en frusen lingonparfait med bitar av pepparkaka  som omväxling.... PE

4 äggulor
1 1/4 dl florsocker - eller mera efter smak
1 dl vatten
½ tsk kardemumma
1/4 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
ca 1 dl rörörda lingon
ca 3/4 dl goda pepparkaksbitar  ( inte smulor!)
eller motsvarande mängd pepparkaksdeg i små bitar

Servering:

½ dl frusna lingon
kolasås
några smörklickar
några msk vispgrädde

Så här gör du:

1. Blanda äggulor, florsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp till en tjock kräm. Vispa hela tiden, så det inte  brinner i botten.

2. Smaksätt med kardemumma, kanel och vaniljsocker. Låt kallna i vattenbad. Kontrollera smaken. Tillsätt mera florsocker vid behov.

3. Vispa grädden hårt och vänd ner krämen och de rårörda lingonen.

4. Ös i en form, varva med pepparkaksbitar eller -degbitar.

Frys minst 4 - 6 timmar. Låt stå ca 30 min i kylen före servering.

5. Värm kolasås i kastrull med några msk grädde och några smörklickar.

Servera  såsen varm till parfaiten - dekorera med några lösfrysta lingon.
FAMO GUNVORS PEPPARKAKSDEG
Räcker till
Det här behöver du:

250 g smör
2 ½ kkp socker
1 kkp vatten
1 kkp sirap
1 msk kanel och nejlika och ingefära
1 msk bikarbonat
1 kg mjöl
Så här gör du:

1. Koka upp vatten+sirap och kryddor

2. Blanda med smör och socker

3. Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt i 1+2

4. Låt degen stå till följande dag.

5. Baka ut pepparkakor på vanligt sätt
JULSENAP 1
Räcker till
Det här behöver du:

Mixa ihop din egen senap till julen! Det gör man i Finland. Här kommer ett gäng senapsrecept, lite annorlunda kanske, men varför följa strömmen? Gör några burkar extra att ge som julklapp? PE

2 dl senapspulver
1  dl socker
1 tsk salt
½ tsk krossade pepparkorn
1 dl kokande vatten
1 msk ättika
1 msk olja
3 vitlöksklyftor
- pressade
Så här gör du:

1. Blanda väl de torra och våta ingredienserna var för sig

2. Blanda ihop allt

3. Tillsätt till sist de pressade vitlöksklyftorna och blanda väl.

Enligt receptet är senapen färdig på 10 minuter.
KRYDDSENAP 2
Räcker till
Det här behöver du:

1 ½ dl senapspulver
½ msk hela senapsfrön
1 ½ msk vetemjöl
3/4 dl kokande vatten
½ tsk örtsalt
1 ½ msk vinäger
1 msk chilisås
3 msk socker
2 tsk dragon
1/4 tsk riven muskot
½ msk finfördelade enbär
2 msk olja
Så här gör du:

1. Blanda de 3 första ingredienserna

2. Tillsätt de 2 följande ingredienser och låt stå ½ timme

3. Tillsätt de övriga ingredienserna

4. Låt stå svalt minst 1 vecka. Känns senapen för tjock, kan den tunnas av med lite grädde
DELIKATESSENAP 3
Räcker till
Det här behöver du:

1½ dl senapspulver
1½ dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl starkt kaffe
4 ägg
1 tsk maizena
1 msk olja
1 tsk ättika
1 tsk rosépepparkorn - krossade
( 3 msk konjak)
Så här gör du:

1. Blanda senapspulver och socker i en tjockbottnad kastrull

2. Tillsätt under omrörning alla våta ingredienser + maizena

3. Låt koka upp under omrörning

4. Tillsätt till sist rosépeppar (och konjak)
HONUNGSSENAP 4
Räcker till
Det här behöver du:

OBS! Måste mogna 2 veckor!

75 g gula och svarta senapsfrön
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
3msk rapsolja
3 msk flytande honung
Så här gör du:

Krossa senapskornen i en mortel eller med kula.

Tillsätt socker och vinäger.

Rör ner vatten, olja och honung lite i taget.

Lägg senapen i en burk och låt stå svalt 2 veckor för att mogna.
PERSIKO- & INGEFÄRSSENAP 5
Räcker till
Det här behöver du:

Dethär låter som ett glassås-recept innan man kommer till den sista ingrediensen. Resultatet är en lite annorlunda och mild senap med färdig butikssenap som bas. Låt stå någon dag innan den används.

1 mogen färsk eller 2 bitar konserverad persika
1 tsk mald ingefära
50 g syltad ingefära
1 msk florsocker
3 dl mild svensk senap
Så här gör du:

Blanda allt utom senapen i en mixer. Tillsätt senapen. Blanda väl. Ställ i kylen några dagar före användning.
GYLLENGUL GLÖGG MED TILLBEHÖR
Räcker till 20 pers
Det här behöver du:

Vem har sagt att glögg måste se ut eller smaka på ett visst sätt, eller att den ska serveras med mörka russin och blancherade mandlar? Här kommer ett dussin annorlunda glöggrecept som man får dricka när som helst. PE


3 flaskor äppelcider
½ liter aprikosnektar
2 - 4 dl socker
½ liter apelsinjuice
3/4 dl citronjuice
5 kanelstänger
2 tsk kryddpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
½ tsk riven muskot

Servering:
hackade torra aprikoser
flagad mandel

20 torkade mjuka aprikoser
100 - 150 gr mandelmassa/marsipan
100 g smält choklad att doppa i

20 torkade mjuka aprikoser
100 gr burk färskost med vitlökssmak
pistage- eller valnötter

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Värm till kokpunkten, låt därefter sjuda ca 20 min. Sila drycken, kontrollera smaken. Servera med hackade aprikoser och flagad mandel.

Tilltugg 1:
Rör mandelmassan smidig och dela i 20 bitar. Öppna aprikoserna och lägg i en  klick mandelmassa.Doppa 
snittsidan i smält choklad.
TIPS! Bra sätt att torka aprikoserna: Sätt varje aprikos på en tandpetare och stick ner dem i ett ½ vitkålshuvud. Receptet har jag fått av Renée. 

Tilltugg 2:
Rör vitlöksosten smidig. Lägg en klick vitlöksost på varje aprikos och dekorera med lite hackade pistage- eller valnötter.
GLÖGG I MÖRKA TIDER
Räcker till
Det här behöver du:

½ liter kokhett vatten
2 tepåsar av valfri sort
1 liter päronjuice
½ liter druvsaft
4 msk citronsaft
2 stjärnanis
2n valnötsstor bit färsk ingefära i tunna skivor
1 3/4 dl honung

Servering:
päron i skivor
eller stjärnanis
Så här gör du:

1. Häll vattnet över tepåsarna i en 5 liters kastrull

2. Tillsätt följande 5 ingredienser och låt sjuda ca 20 min.

3. Sila och tillsätt honung, blanda ordentligt, kontrollera smaken och servera varm med päronklyftor eller stjärnanis i koppen.
GLÖGG MED CIDER 1
Räcker till 6
Det här behöver du:

1 1/4 liter päroncider - gärna light
1 kanelstång
några kryddnejlikor
några hela och lätt krossade kardemummafröhus
1 tjock skiva citron
1 tjock skiva apelsin

Servering:
6 st kanelstänger
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i kastrull, värm till kokpunkten, sänk värmen, låt sjuda 30 min. Kontrollera och justera smaken med socker/sötningsmedel vid behov. Sila och servera varm med en kanelstång som "sked" i varje mugg.
GLÖGG MED CIDER 2
Räcker till
Det här behöver du:

1 liter äppelcider
2½ dl apelsinjuice
10 svartpepparkorn
5 kryddnejlikor
5 hela fröhus kardemumma - lätt stötta
4 stjärnanis
1½ cm tjock skiva ingefära skuren i mindre bitar
3 st 1 cm tjocka skivor apelsin 

socker eller sötning efter behag

Servering:
1 stjärnanis per kopp
Så här gör du:

Blanda de första 8 ingredienser i kastrull, värm till kokpunkten, sänk värmen, låt sjuda 30 min. Kontrollera och justera smaken med socker. Sila och servera varm med en stjärnanis i varje mugg.
GLÖGG MED APELSIN 1
Räcker till
Det här behöver du:

½ liter apelsinjuice av god sort
1 bit apelsinskal
en 2½ cm:s bit färsk ingefära skuren i papperstunna skivor
2 kanelstånger
5 kryddnejlikor
2 hela kardemummafröhus - lätt krossade
1 vaniljstång - halverad
1 flaska alkoholfritt rödvin
eller
1 liter druvsaft + 3 msk citronsaft
1 dl socker

Servering:
blancherade mandlar och gyllene russin
Så här gör du:

1. Lägg de 7 förstnämnda ingredienserna i en 3-liters kastrull. Värm till kokpunkten, sänk värmen, låt sjuda 30 min

2. Tillsätt vin eller druvsaft+citronsaft och socker - värm ytterligare 5-8 min

3. Sila glöggen och servera med mandel och gyllene russin

GLÖGG MED APELSIN 2
Räcker till 6 - 8
Det här behöver du:

2 liter äppelcider
3/4 dl brunt socker
1 apelsin i klyftor
1 bit pomerans
2 kanelstänger
1 tsk hel kryddnejlika
1 tsk kryddpepparkorn
an aning riven muskot

Servering:
Kanelstänger - ser trevligt ut

russin och mandel
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i kastrull, värm till kokpunkten, sänk värmen, låt sjuda 30 min. Kontrollera och justera med mera socker vid behov. Sila och servera varm med en kanelstång som "sked" i varje mugg.
GLÖGG MED TRANBÄR 1 & VANESSAS MAKALÖSA
Räcker till 8
Det här behöver du:

1 liter tranbärsjuice
1 liter äppeljuice
3 msk brunt socker
pomeransskal eller en bit apelsinskal
5 kryddpepparkorn
2 kanelstänger
1 hel muskotnöt

Servering:
torkade tranbär
mandelhack


Vanessas makalösa:
2½dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g smör
½ dl torkade tranbär - kanske skurna i mindre bitar
1 dl hackad vit choklad - gärna Ritter Sports vita
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i kastrull, värm till kokpunkten, sänk värmen, låt sjuda 30 min. Kontrollera och justera med mera socker vid behov. Sila och servera varm med hackad mandel och torkade tranbär.

Vanessas Makalösa, ca 30 st:
Ugnen: 175C.
Blanda hastigt ihop de 4 första ingredienserna. Tillsätt tranbär och vitchokladhack. rulla små bollar, lägg på bakpappersklädd plåt och grädda ca 15 min. Låt kallna på galler.
GLÖGG MED TRANBÄR 2
Räcker till 12-14
Det här behöver du:

2½ dl färska tranbär eller frysta lingon
1½ liter tranbärsjuice
1 dl russin
4 kanelstänger
2 flaskor alkoholfritt rödvin
eller
1½ liter druvsaft + 2-4 msk citronsaft
½ - 3/4 dl socker eller efter smak
1 tsk bittermandelolja
3/4 - 1 dl Funlight Apelsin

Servering:
torkade tranbär och flagad mandel
Så här gör du:

1. Lägg de 4 förstnämnda ingredienserna i en 5-liters kastrull. Värm till kokpunkten, sänk värmen, låt sjuda 30 min

2. Sila glöggen. Häll tillbaka i kastrullen

3. Tillsätt vin eller druvsaft+citronsaft och socker - värm ytterligare 5-8 min

4. Tillsätt bittermandelolja och Funlight Apelsin. Kontrollera smaken och gör de justeringar som behövs
GLÖGG MED TRANBÄR 3
Räcker till 4-8 pers
Det här behöver du:

2½ dl vatten
10 kryddnejlikor
1 tsk lätt stötta kardemummafrön
1-2 kanelstänger
1 liter tranbärsjuice
3 dl äppelcider
brunt socker

Servering:
torkade tranbär & flagad mandel
Så här gör du:

Koka upp vattnet med kryddorna, låt sjuda 20-30 min. Stäng spisen, sätt lock på kastrullen och låt ligga till följande dag.
Sila bort kryddorna, värm upp vätskan, tillsätt transbärs-juice, äppelcider och socker efter behag.
SKAPA DIN GLÖGG MED TE SOM BAS
Räcker till
Det här behöver du:
http://www.celestialseasonings.com/products/category.html/herbal-teas

Jag älskar alla underbara varianter av ett amerikanskt, koffeinfritt te av märket Celestial Seasonings. Det är inte bara smakkombinationerna som är så fantastiska, även namnen och förpackningarnas utseende får sprätt på mig. CS te hittar man i hälsobutiker, annars kan man väl kontakta Kung Markatta i Örebro som importerar produkten. Speciellt mycket gillar jag CS te, då jag skall fixa massor av glögg. CS te är kanske lite dyrare än andra sorter, men innehåller så mycket mera smak, man kommer mycket längre än med något annat.

Brukar göra en stark, stark dekokt av te och kryddor. Jag menar stark! Sedan använder jag teet för att krydda det övriga. Vilka
glöggingredienser det blir beror faktiskt på vilken tesort jag valt. Du kan skapa dina egna kombinationer och välja det du gillar. Jag brukar alltid ta både juice och cider, drycken får mera kick. Det också går bra att blanda päron och äppel. Testa dej fram, det blir hur bra som helst! Lycka till!  PE

6 påsar CS te, exempelvis:
1) Cinnamon Apple
2) Cranberry Apple Zinger
3) Black Cherry Berry
4) Honey Vanilla
5) Mandarin Orange

typiska "glöggkryddor" som:
kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika
skal och torkade bär

½ - 3/4 dl vatten

äppeljuice och/eller äppelcider - gärna light
päronjuice och/eller päroncider - gärna light

Funlight Appear (Apelsin för Mandarin Orange och Sv.vinbär för CherryBerry) istället för socker 

Tillbehör:
Flagad mandel, olika russinsorter och torkade bär

Så här gör du:

Lägg tepåsar och kryddor/skal i vattnet, koka upp och låt sjuda minst 30 minuter. Stäng av spisen, lägg locket på och lämna på plattan till följande dag. Nästa dag låter du allt sjuda igen 10 min utan lock. Sila bort tepåsar och kryddor.
Häll i en liten flaska. Använd detta för att kryddsätta din glögg.

Värm upp cider och juice. Häll i så mycket tekrydda att det smakar bra, söta med socker oller Funlight Appear. Serveras varm.

VIT GLÖGG LIGHT MED INGEFÄRA
Räcker till
Det här behöver du:

2½ dl vatten
en bit färsk ingefära - riven eller i tunna skivor
3-5 kryddnejlikor
1-3 bitar kanel
2tsk lätt stötta kardemummafrän
1 ½ liter päroncider light

Funlight Appear med päronsmak

Servering:
ljusa sultanarussin
flagad mandel
Så här gör du:

1. Börja med att göra en dekokt på vattnet, kryddorna och ingefäran. Låt blandningen sjuda  20-30 min i en kastrull, stäng av plattan, lägg locket på och låt stå - helst över natten.

2. Värm upp kastrullens innehåll igen, sila efter några minuter. Lägg vätskan tillbaka i kastrullen med päroncider light och värm upp. Tillsätt så mycket Funlight Appear att det blir så sött och gott som du vill ha det.
VIT GLÖGG MED SAFFRAN
Räcker till
Det här behöver du:

1 -1½ liter äppelcider eller -juice
1 vaniljstång halverad på längden
1 tsk kardemummafrön
1 pkt saffran
10 kryddpepparkorn 
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
(stjärnanis)
råsocker efter smak

Servering:
russin och flagad mandel
Så här gör du:

Koka upp allting, låt sjuda ca 20 min. Stäng plattan och låt dra några timmar eller helst över natten. Värm och sila glöggen före servering. Tillsätt mera äppeljuice/cider om glöggen känns för "kryddig".
LJUS JULLIMPA
Räcker till
Det här behöver du:

1 liter filmjölk
75 g jäst
2 tsk pomerans
2 tsk anis
2 tsk fänkål
1½ msk salt
1½ dl sirap
6 dl rågmjöl
17 dl vetemjöl eller blandning av rågsikt och vetemjöl
3 msk olja

Pensling:
1 del sirap
2 delar vatten

Ovanpå:
Frön av valfri sort
Så här gör du:


Ugnen 175C

1. Värm upp filmjölken 37C. Smula i jästen, tillsätt sirap, kryddor och allt rågmjöl. Låt degen vila 10 minuter under duk.

2. Tillsätt 13-14 dl mjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Knåda igen och tillsätt resten av mjölet samt oljan.

3. Dela degen i 3-4 delar och forma varje del till en rund limpa. Lägg limporna på bakplåtar och låt jäsa under bakduk.

4.Pensla bröden med sirapsvatten, strö på frön och stick "hål" här och där i degen. Grädda i ugnen 50-60 min.

FINSK SKÄRGÅRDSLIMPA
Räcker till
Det här behöver du:

Min grannfru Veronica, i Grankulla, Finland, brukade baka Skärgårdslimpor till julen. På Siljabåtarna brukar de ibland ha detta bröd i bufférestaurangen. Det är underbart med bara smör och passar fint med lax och sånt, och kan förstås bakas och ätas året om. PE
  

1 liter filmjölk
75 g jäst / 25 g torrjäst
3 dl sirap
3 dl öl malt (Tuoppi Kaljamallas)
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
2 dl solrosfrön
10 dl vetemjöl
1 msk salt
Sirapsvatten till pensling (50/50)
Så här gör du:

Värm filmjölken till 37C. Smula i den färska jästen. Blanda i resten av ingredienserna till en jämn deg.

Om du använder torrjäst, blandar du jästen med mjölet, och efter det blandas alla ingredienser med filmjölken.

Låt jäsa på ett varmt ställe i ett par timmar. Fördela degen i 2-3 smorda formar och grädda i 175 grader i två timmar. Jag penslade bröden varje halv timme med sirapsvattnet. Efter att bröden har svalnat, lindas de in i plastfolie och förvaras i kylskåpet.
LÄTTLAGAD ÄPPELLIMPA
Räcker till 2 st limpor
Det här behöver du:

1 liter filmjölk
2 ½ dl mörk brödsirap

½ kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
250 g vetekross
250 g rågkross
100 g solrosfrö
150 g linfrö
40 g vetekli
1 dl torkade tranbär
1 dl riven äpple
1 dl aprikosbitar

Så här gör du:

Ugn: 150C

Smörj och mjöla 2 brödformar á 1 liter. Blanda alla ingredienser, fördela degen i formarna. Grädda ca 90 min.
AKINNA NITRAMs GUBBRÖRA
Räcker till
Det här behöver du:

Detta recept har jag fått av min arbetskompis. Receptet är gammalt och något av en familjeklenod och fattas aldrig från familjens julbord. Passar också som smörgåspålägg. Salta med förnuft, säger hon, annars kan  man bli jättetörstig. PE


250 ml Kelda mellangrädde,  fetthalt 27%.
En halv tub Ejdens Drott - kaviar
orökt.
En hackad rödlök
Malen svartpeppar, (ta lite i taget, smaka av försiktigt ca 1 tsk)
Lite salt (kan uteslutas)

Så här gör du:

1. Vispa grädden hårt.

2. Hacka rödlöken fint.

3. Häll i halva tuben kaviar i den vispade grädden och blanda väl.

4. Lägg i den hackade rödlöken och rör om ordentligt.

5. Lägg i lite svartpeppar och ev lite salt i taget, och smaka av .


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan