Recept

Varsågod....
VANEBILDANDE CHOCOLATE CHIP COOKIES
Räcker till ca 30 st
Det här behöver du:

250 g smör - mjukt
2½ dl brunt socker
2½ dl vitt socker
2 ägg
1 tsk bikarbonat + 2 tsk hett vatten
1 msk äkta vaniljsocker
½ tsk salt
5 dl vetemjöl
2½ dl havremjöl - Mixa havreflingor eller mysli i en blender/matbredare tills det ser ut som grovt mjöl -
eller använd
7½ dl vetemjöl
ca 2½ dl choc chips / grovt hackad choklad - gärna mörk
ca 1½ dl Smarties
2½ dl hackade valnötter


Så här gör du:

Ugnen: 175C

1. Vispa mjukt smör och socker tills det blir fluffigt

2. Tillsätt ett ägg i taget

3. Blanda ut bikarbonat med hett vatten och lägg i smeten

4. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt

5. Blanda ner choklad och nötter

6. Klicka ut smet med msk och rulla ut till bollar i storlek: valnöt/golfboll. Lägg glest på bakplåtspapper + bakplåt, 9 - 12 st/plåt.

7. Grädda 8 min för härligt mjuksega kakor, 10 min för ½ mjuksega kakor, 12 min för krispigare sådana

Tips! Låt kakorna svalna något på plåten innan de flyttas över på galler eller kakfat... De stelnar när de kallnar...
A & A HUNTERs TUNA SANDWICH
Räcker till
Det här behöver du:
Lägg ett ordentligt+ tjockt lager av röran ( 1½ cm, minst!) mellan 2 lite tjockare skivor grov toast. Servera t.ex smörgåsgurka, några Kalamata-oliver och potatischips på sidan om. PE

2 burkar tonfisk - gärna i olja, den smakar mera och brukar vara fastare
1 - 1½ dl majonnäs - allra helst Hellman's
några msk Bostongurka
en gnutta cayennepeppar

lite finhackad lök - om man vill
några tsk kapris - om man vill
1 msk ketchup - om man vill
finklippt gräslök/vårlök/dill - om man vill

stora skivor av mycket färsk toast - Willy's har ett bra sådant
Så här gör du:


Blanda allt ihop till en tjock härlig röra. Bred ett tjockt lager på en skiva toast, tjockare i mitten än kanterna, lägg en annan brödskiva ovanpå. Dela brödet med en mycket vass kniv och ett snabbt snitt i 2 delar. Ljuvligt gott!

Tips! Rosta brödet lätt för extra smak...

RAKELS FRITTATA 1
Räcker till 3-4
Det här behöver du:


Frittata är en sorts italiensk omelett, som kan tillagas endera i stekpanna (under lock) på spisen, eller i ugn. Det är en underbart mångsidig rätt, som går att variera i det oändliga. Servera den nästan när som helst. Den är jättegod och lätt att laga, man kan göra den med " man tager vad man haver"-principen. Huvudingredienserna är: massor av ägg, riven ost och vispgrädde. Välj de grönsaker du gillar: champinjoner, kokt potatis, broccoli, paprika, tomater + oliver, spenat osv. Köttet kan bytas ut mot korv av olika sorter eller om man vill lyxa till det: lax. Passar jättebra till lite "bättre" eller matigare frukost och brunch, till lunch osv. Den kan förberedas i förväg för att köras in i ugnen...Här några alternativ. PE

5 stora ägg - ta några extra om äggen är små..
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl riven ost
2 msk smör
250 g skinka, kassler eller bacon i små tärningar
1 röd paprika, strimlad
1 påse frysta majskorn, gröna ärter, eller motsvarande
1 lök, finhackad
½ tsk cayennepeppar
1 tsk paprika
salt & peppar

Så här gör du:

Ugnen 175C

1. Smörj en ugnsfast form. Bryn lök och kött i smöret tills det är gyllenbrunt, häll sedan i formen

2. Vispa ägg och grädde med hälften av osten, paprika & cayennepeppar och häll ovanpå köttet

3. Häll majskornen i formen

4. Strö resten av osten ovanpå

5. In i ugnen tills ytan blivit brun och osten bubblar och äggstanningen stelnat
LAXFRITTATA 2
Räcker till 3-4
Det här behöver du:

5 stora eller 7-8 mindre ägg
2 ½ dl vispgrädde + lite vatten om det behövs
2 ½ dl riven ost - någon mildare variant
2 msk smör
200 -300 gram kokt, stekt, kall- eller varmrökt lax
1 förpackning spenat - tinad om den är fryst
eller
motsvarande mängd kokt broccoli eller sparris
1 lök, finhackad
eller
en ½ knippe vårlök, finfördelad
salt & peppar

Så här gör du:

Ugnen 175C

1. Smörj en ugnsfast form. Bryn löken i smöret tills det är gyllenbrunt, tillsätt spenaten och låt den avdunsta om den varit fryst. Salta och peppra och lägg sedan i formen tillsammans med fisken.

2. Vispa ägg och grädde med hälften av osten, häll i formen

3. Om du använder kokt broccoli eller sparris, lägg dem i formen

4. Strö resten av osten ovanpå

5. In i ugnen tills ytan blivit brun och osten bubblar och äggstanningen stelnat
RAKELS ÄGG I MUFFINSFORM
Räcker till 6 st
Det här behöver du:
En fantastisk rätt att servera till lite "finare" frukost, brunch,påsk eller anna helg, lättare lunch med en sallad på sidan om, osv. Den kan förberedas på förhand och gräddas innan strax före servering. Passa på bara att inte grädda för länge att inte ägget blir segt. Vänta inte att ägget skall få en härlig gyllene färg, då är det kört. PE


2 msk smör

2 purjolökar i tunna skivor

Alternativt:
1 purjolök och 1 ask champinjoner i tunna skivor

2 vitlöksklyftor, pressade eller rivna

2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad

salt och peppar

6 tunna skivor lufttorkad skinka - inte bacon

ca 2 ½ dl riven ost, gärna med starkare smak

6 ägg

Så här gör du:


Ugn: 175C

Smält smöret. Tillsätt purjolök, vitlök och timjan, sautera ca 5 min, tills löken är riktigt mjuk. Salta och peppra efter smak.

2.  Smörj muffinsformen , i metall eller silikon, med smör och lägg en skiva skinka i botten - dubbelvikt om skivorna är väldigt långa. Skinkskivan får gärna komma upp längsmed kanterna.
 

3.   Fördela purjon i de 6 formarna och strö över ca 2 msk ost ovanpå. Pressa ner löken och osten så ägget får plats. Knäck ett helt ägg i varje form, men se till att äggulan förblir hel (snyggare resultat). Salta.
 

4.   Ställ muffinsformen på en ugnsplåt och grädda ca 10 min. eller tills ägget har stelnat.

 

OBS! Grädda inte för länge,annars blir ägget segt!

 

LÄTTLAGAD TACO-GRYTA
Räcker till 6 - 10 portioner
Det här behöver du:

Rätten kan serveras som tjock gryta eller som soppa beroende på om man tillsätter vatten eller inte. PE

ca ½ kg köttfärs
1 gul lök i tärningar
1 msk mexikansk kryddblandning eller 1 påse Tacomix
eller
salt, peppar, mald kummin, chili el cayennepeppar,
1 brk majskorn
1 - 2 brk bönor - röda, bruna, vita, svarta i vilken kombination som helst
3 brk tomatkross
1 brk eller ½ tub tomatpuré
vatten - om man vill servera rätten som soppa

Till servering:
½ påse tacochips
riven ost
gräddfil eller Crème Fraiche

Gott och vackert till grytan, men inte nödvändigt:


skivad jalapeno-chilipeppar
guacamole
tomatsalsa
svarta oliver
några hela tacochips per portion
Så här gör du:


1. Fräs köttfärs med lök och kryddblandning

2.Tillsätt  burkarnas innehåll och lite vatten. Låt sjuda på låg värme ca 30 min. under lock. Tillsätt mera vatten vid behov. Kontrollera smaken

3. Lägg en handfull ½krossade tacochips + några msk riven ost i varje skål eller tallrik. Toppa med tacogryta/soppa
 
4. Garnera med en klick gräddfil/Crème Fraiche och resten allt efter smak och tycke

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

kjell | Svar 14.12.2011 13.10

ska testa laxfrittata ser mumsig ut ska även göra hunters tuna sandvich. Tack för en bra hemsida

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan