 |
 |
|
 |
 |
Denhär ägglösa kakan är ganska fin på det sättet, att den lyckas varje gång samtidigt som den är väldigt mångsidig. Man kan variera den på många sätt. Med kryddor, russin, korinter, tranbär, kokos, mandel, kardemumma, rivet citron/apelsinskal.... får den ett nytt "utseende" varje gång. PE
150 g smält smör 3 dl socker 4 dl mjöl 1 dl torrmjölk 2 tsk bikarbonat 3 dl vatten
Ugnen 175C
1. Vispa smält smör och socker 2. Blanda de torra ingredienserna 3. Blanda ner det i smörblandningen turvis med vattnet 4. Blanda smeten jämn 5. Häll i smord och bröad form ( gärna med kokosflingor) Grädda tills kakan är klar. Man känner på doften när det är dax. Prova med sticka om du är osäker.
Gamla Famo brukade baka Ambrosiakaka, som egentligen består av väldigt enkla ingredienser, men som är så himla god.....PE
3 ägg 200 g socker 200 g smält smör 2 dl grovt vetemjöl eller 1½kkp, 100 g mjöl ½ citron eller apelsin, rivet skal (½tsk bakpulver) Glasyr 2 dl florsocker 1 msk apelsin- eller citronsaft syltade apelsinskal
Ugn: 175C
1. Vispa ägg och socker till skum, tillsätt smöret när det svalnat. 2. Sikta ner mjölet. Grädda i en större slät, smörd och bröad form ca 30 min. 3. Blanda florsockret med apelsinsaft och bred glasyren över kakan. Garnera med syltade apelsinskal när glasyren stelnat.
Delaney's Beni från Azorerna gav dethär receptet, som var "jättegammalt" när jag fick det i slutet av 90-talet. Minst 30 år på nacken och "still going strong". Ett underbart recept, som funkar som muffins lika bra som kaka Förbered gärna en stor form med ordentliga kanter, 30 x 25 cm, eller 2 mindre. Ingredienslistan verkar lång, men kakan är lättlagad. Det krångligaste blir att få ihop 10 dl riven morot. Värt mödan!Strö florsocker över kakan, eller servera den med en traditionell Creme cheese Frosting. Hur den än serveras är den supergod! PE
5 dl socker 4 ägg 3 dl olja
3 tsk äkta vaniljessens eller 4 tsk äkta vaniljsocker 7 ½ dl mjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk bikarbonat ½ tsk salt 2 msk rivet citronskal 2 tsk kanel 10 dl riven morot 2 dl hackade nötter 2 dl hackade dadlar eller russin - gärna ljusa 1 liten burk ananaskross - utan spad

Ugnen:175C
1. Vispa socker och ägg till det är riktigt tjockt och fluffigt 2. Tillsätt olja och vaniljessens eller vaniljsocker 3. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ihop med 1+2 4. Tillsätt resten 5. Häll smeten i den smorda och bröade formen ( prova kokosflingor) Grädda ca 50 min. Gräddningstiden beror på formens storlek och form.
3/4 dl florsocker + 1 tsk kanel knappt 2 dl mjöl ½ tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat ½ tsk kanel ½ tsk kardemumma 1/4 tsk salt 3 stora ägg - el 4 st mindre 2½ dl socker 2 dl riven morot 2½ dl hackade valnötter
Fyllning: 250 g färskost av Philadelphia-typ 2½ dl florsocker 6 msk mjukt smör 2 tsk vaniljsocker
florsocker

Ugnen: 175C
1. Blanda ihop kanel och florsocker. Strö kanelsockret över ett ark bakplåtspapper. Beklä en ugnspanna med ett annat bakplåtspapper, som kan smöras och bröas om man vill
2. Blanda ihop de torra ingredienserna
3. Vispa ägg och socker vitt och tjockt
4. Rör i den rivna moroten
5. Kombinera nr 2 med 3+4
6. Bred ut smeten jämnt i ugnspannan. Strö de hackade valnötterna ovanpå. Grädda ca 12 min eller tills kakan är gräddad.
7. Stjälp upp kakan genast på det kanelsockrade pappret. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Rulla ihop tårtan med det nya pappret. Låt svalna 1 timme.
8. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Rulla upp tårtan försiktigt. Bred ut fyllningen över hela kakan och rulla upp den igen. Plasta in med clingfilm och ställ i kylen en par timmar. Strö florsocker över kakan genom en sil innan den serveras.
Variation: Byt ut moroten mot 1 3/4 dl konserverad eller kokt pumpa. Kokar du själv, kolla att pumpamoset inte är för "vattnigt".
Vår spanska granne Maribel Robinson, in the UK, bakade denna härliga citronkaka, som lyckas varje gång! Det skojiga med receptet är, att man skall använda joghurtburken som *måttkopp så , häll yoghurten i en skål eller annat kärl, tvätta bägaren och sätt igång! PE
1 bägare citronsmakande joghurt 4 ägg * 2 bägare socker * 1 bägare olja 1 citron , rivet skal * 3 bägare mjöl 2 tsk bakpulver
florsocker + citronsaft
Ugnen: 175C
1. Häll yoghurten i ett glas eller en skål 2. Vispa samman ägg och socker till en ljus och fluffig smet, tillsätt joghurten 3. Blanda olja och citronskal och rör ner i äggblandningen 4. Blanda ihop mjöl och bakpulver och tillsätt i 2+3 5. Häll i smörad och bröad form och grädda 30-45 min, beroende på kakans storlek
Blanda florsocker + citronsaft till tunn glasyr
När vi bodde i Hong Kong fick jag denna otroligt härliga citronkaka en gång som julhälsning av min väninna Christine från Arizona. De svarta prickarna i kakan är en oväntad syn! Receptet har har varit en favorit sen dess. PE
1 1/4 dl smör 2 ½ dl socker 2 lättvispade ägg 1 1/4 dl mjölk 3 dl mjöl 1 tsk bakpulver 1/4 tsk salt 1 - 1 ½ dl hackade nötter eller 2 msk svarta vallmofrön 1 citron, rivet skal pressa saften att fukta kakan med 2- 3 msk socker

Ugn: 160C 1. Rör ihop smör och socker tills ljust och poröst och tillsätt ett ägg i taget
2. Sikta de torra ingredienserna ner i smörblandningen turvis med mjölken
3. Tillsätt hackade nötter eller vallmofrön och citronskal
4. Häll smeten i en smörad och bröad kakform och grädda ca 60 min
5. Blanda citronsaft och socker, tills sockret lösts upp
6. Ta ut kakan ur ugnen, stick hål med gaffel och häll över lite citronsaft. Låt svalna an aning innan den stjälps upp. Stick hål runt om och pensla citronsaft över hela kakan medan den ännu är varm.
7. Låt kakan svaln helt före servering
Jag älskar ingefära...... PE
4 - 5 bitar syltad ingefära 1 citron, rivet skal 4 msk citronsaft 1 dl crème fraîche 4 ½ dl vetemjöl 1 dl Maizena 3 tsk bakpulver 200 g smör 2 dl socker en nypa salt 5 ägg 6 msk citronsaft
Glasyr
1dl florsocker 3½ - 4 msk citronsaft lite riven ingefära
Ugnen: 175C
1. Blanda mjöl, bakpulver och det rivna citronskalet.
2. Riv ingefäran grovt. Rör ner ingefäran, lite ingefärsspad samt 4 msk citronsaft i crème fraîchen.
3.
Vispa smör och socker pösigt i cirka 10 min. Tillsätt äggen ett i sänder, omväxlande med mjölet. Vänd slutligen ner crème fraîchen och ingefärsblandningen i smeten.
4. Smörj och bröa en avlång eller rund kakform och häll smeten i formen. Grädda ca 60 min. Pröva med en sticka om kakan är färdig.
5. Medan kakan ännu är i formen: Pensla den med citronsaft. Låt kakan svalna något innan den s
tjälps upp försiktigt. Pensla resten av kakan med citronsaft.
6. Blanda till sist ingredienserna till glasyren och bred "slarvigt" över kakan.
Vår granne in the UK, Carol Jenkins, en verklig mästerkock, överraskade oss engång med denhär kakan, som är på något sätt väldigt elegant i smaken. PE
150 g eller 5 rågade msk självjäsande vetemjöl en gnutta salt 120 g mald mandel 175 g smör 175 g socker 4 normalstora ägg, 3 st om de är stora 6 droppar bittermandelolja
vaniljsocker + florsocker
Ugnen: 160C
1. Rör ihop smör och socker vitt och fluffigt.
2. Tillsätt ett ägg i taget och bittermandeloljan
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
4. Gräddas i smörad och bröad kakform 60 - 75 min.
5. Blanda någon msk florsocker med 2-3 tsk vaniljsocker och sikta detta över kakan i tjockt sikt
En härligt mjuk och jättegod, enkel och snabbfixad kaka som smakar gott som den är, men passar även bra med varm äppelkompott och en kula vaniljglass.
För variation: 1) Byt ut krydda mot 2-3 tsk riven citron- eller apelsinskal. 2) Tillsätt 3/4 dl hackade valnötter och eller 6 finfördelade dadlar och en gnutta saffran eller turmeric i mjölken. PE
3 ägg 2 dl socker 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk kardemumma eller kanel 150 g smör 1 dl mjölk
Ugnen: 175C
1. Vispa ägg och socker ljust och pösigt
2. Värm upp mjölken och låt smöret smälta däri. Tillsätt citrussskal om du använder det
3. Blanda mjöl med bakpulver och krydda och tillsätt i äggsmeten turvis med mjölkblandningen
4. Häll smeten i smord och bröad vanlig rund kakform och grädda ca 25 min. Kolla med sticka att den är klar
5. Pudra över lite florsocker när kakan svalnat något
Dethär är ett kakrecept som kommit till mig från min brors gudmor, Liisi Rannikko. Det blir en stor jättegod kaka, så baka inte i någon liten form! Ta hellre 2 formar i såfall. Variera kakan efter smak och tycke. Tillsätt kardemumma, saffran eller kanel. Några russin eller hackade nötter? Eller lite hackad choklad. Receptet låter fantasin flyyyyga... PE
200 g smör 4 ägg 4 dl socker 2 dl het mjölk 4 dl mjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker
Ugnen: 200C
1. Vispa samman ägg och socker till en riktigt ljus och fluffig smet
2. Blanda de torra ingredienserna och häll ner detta i äggblandningen
3. Rör till sist ner den heta mjölken
4. Grädda ca 40 min
Sandkaka är nånting som Ingrid bakade nu och då. Hennes mor Ruth, Gammelfafa Jörgens mamma, bakade också denhär kakan. Hon bakade den t.o.m när Pixen hade födelsedag. Pixen, en schäfer.... ? Min mamma brukade också baka också sandkakor. Visst är de goda? PE
200 g smör 200 socker 1 + 1 + 1 ägg ½ tsk bakpulver 200 g potatismjöl rivet citronskal
För variation: bittermandelolja, någon droppe
Ugn: 175C
1. Vispa ihop socker och smör länge, länge...
2. Tillsätt ett ägg i taget
3. Tillsätt sist mjölblandningen med citronskal
4. Gräddas i en smörad & bröad 1½ liters form ca 1 timme
5. Stjälp upp kakan varsamt
När jag tittar på mina favoritrecept, ser det ut som om jag är svag för ljusa, kakor med en elegant smaksättning. citron-, mandel-, sandkaka, Madeira cake, Ambrosia, Tosca ... Månskenskakan bakades av min mammas moster Aino, som gav mig receptet. Kakan påminner i smaken - ja, utseendemässigt också, både om sandkaka och engelsk Madeira cake. Enkelheten själv men otroligt delikat! PE
3 ägg 3 dl socker 4 dl potatismjöl 1 msk vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 200 g smör 1 extra msk vetemjöl
TIPS! 2 tsk rivet citronskal istället för vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker tills ljust och luftigt
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggskummet
3. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret + den extra msk vetemjöl
4. Häll i smord, bröad form ( använd kokosflingor?) och grädda ca 1 timme, eller tills kakan är klar.
|
|
 |
|
|
|