Smakrika och kolhydratfattiga rätter
 LCHF Pizza Napoletana och alternativ
Räcker till 4

125 g färskost
4 ägg
1 3/4 dl grädde
½ dl parmesan
2 msk Fiber husk
5 dl riven ost

Tomatsås:
1/2 burk krossade tomater ( inte så mycket spad!!) 
2 msk tomatpuré
pizzakrydda

Topping:
1 -2 tomater i tunna skivor
sardeller
svarta oliver
rödlök i tunna strimlor
kapris
2 ½ dl riven ost

eller välj  salami,  chorizo,  tonfisk,  räkor, skinka istället för sardellerna....

Ugnen 175C

Blanda ihop ingredienserna till botten. Låt vila 5 min. innan du breder ut degen tunt på smort bakplåtspapper. Grädda i 175C ca 20 min eller tills gyllene. Ta ut plåten och lägg på din egen topping. 

Blanda tomatsåsens ingredienser, bred ut på pizzans botten, täck med ostskivor eller riven ost, färska tomatskivor, sardeller, svarta oliver, några kapris, ev. lite rödlök och lägg tillbaka i ugnen tills osten smälter. Ät och njut.
Strö bitar av färsk basilika eller ruccola överst.... Njut!
 LCHF Pizza botten #1
Räcker till

4 eggs
3/4 dl vispgrädde
2 msk Psyllium Fiber Husk pulver
salt
100 g grated cheese


Ugnen: 175C

Vispa ihop de 4 första ingredienserna. Tillsätt osten. 
Låt vila 5 min.

Bred ut smeten/degen tunt på oljat bakplåtspapper och grädda ca 20 min.

Lägg på dina toppings och grädda ytterligare 15 min eller tills osten just börjar bubbla..... Låt inte bubbla för länge - osten blir osten seg.
 LCHF Morotssoppa med dill
Räcker till 4
Den här receptet är för morots-soppa, men kunde lika väl heta broccoli-, blomkåls-, pumpa-, morot&pumpa-soppa eller något annat. Byt ut morötterna mot något annat om du så föredrar.

6 st medelstora grovt rivna morötter
1 liten hackad lök
2-3 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
250 g räkost ( eller annan efter smak)
2 msk färsk dill
2 dl Creme Fraiche
1-2 dl  vispgrädde
( lite riven ingefära)

cayennepeppar
salt & peppar

Exempel på alternativ:
Baconost + persilja 
Morot + pumpa + 1-3 tsk rivet apelsinskal + smältost utan smaksättning


Stek de rivna morötterna och löken några minuter i smör.

Lös upp buljongtärningen i vattnet. Blanda ihop allting i en kastrull. Kör med stavmixern en stund innan du tillsätter morötterna. Låt puttra på några minuter tills morötterna är helt mjuka. Kör soppan slät med stavmixern. Tillsätt mera vatten ( grädde) om soppan känns för tjock.
Strö några pumpakärnor överst.... 
 LCHF Kålgryta
Räcker till åtminstone 4 portioner
500 g fläskfärs
1 stor lök finhackad
1 pkt tärnad bacon eller motsvarande mängd baconskivor att finfördela
500 g strimlad kål
2-3 inlagda rostade paprikor i strimlor
3 dl grädde
1 dl Creme Fraiche
1 msk sojasås
1 msk senap
1 tsk salt
2 tsk peppar
1 msk fond eller lite vatten och 1 buljongtärning



Fräs ihop kött och lök i stekpanna.

Fräs baconhacket i en gryta, tillsätt kålstrimlorna.

Tillsätt resten, låt puttra på svag värme minst 30 minuter. Går bra att tillagas i ugn 175C. Ju längre, desto bättre.

Serveras med rårörda lingon.
 LCHF Kållåda/Kålpudding # 2
Räcker till många portioner

1½ kg vitkål
50 g smör
1 kg fläskfärs eller blandfärs
3 dl grädde
2 st ägg
250 g Keso
1 msk lökpulver
1 msk paprika
1-2 tsk kummin
3 buljongtärningar 
3 dl vatten
sötning som motsvarar 1-2 msk socker eller sirap
salt och peppar


Finfördela kålen med osthyvel, vass kniv eller matberedare.

Stek köttet i smöret med kryddorna i panna, gärna en wok. Lyft upp köttet ur pannan och lägg det i en bunke. Låt fettet ligga kvar.

Lägg den strimlade kålen i pannan ( wok) och rör om tills kålen mjuknar. Blanda kål och kött.

Lös upp buljongtärningarna i vattnet. Blanda ihop de fuktiga ingredienserna och rör ner i kål&kött-blandningen.

Kolla smaken.

Lägg i smord ugnsfast form och grädda i 175C  minst 1 timme. Allra godast blir lådan om den får gräddas långsamt i ugnsform med lock 3 - 4 timmar. Då får man kolla att lådan inte blir för torr. Tillsätt någon dl. vatten i så fall. 

Njut med rårörda lingon.

 LCHF Moussaka
Räcker till 4

2 - 3 auberginer
500 - 800 g lammfärs eller en blandning av lamm- och blandfärs av nöt & svin

2 lökar finhackade
2 - 3 vitlöksklyftor - pressade

400 g burk passerade tomater

1 tsk kanel
½tsk kryddpeppar
1 tsk oregano 
2 msk torkad eller en knippe färsk, finklippt persilja

salt & peppar

4 - 5 färska tomater skurna i små bitar
ca 1½ dl finfördelad feta ost 
ca 1½ dl riven ost
1 liten burk keso



Ugnen 175C 

1. Börja med att skära auberginen i ½ cm tjocka skivor på längden. Salta skivorna lätt och lägg dem på galler eller i omlott på hushållspapper för ca 30 min. Torka av skivorna.

2. Pensla aubergineskivorna med lite olja. Stek eller grilla skivorna några minuter på vardera sida tills de fått en vacker gyllenbrun färg. Lägg dem på hushållspapper.

3. Stek färsen med löken. Tillsätt de passerade tomaterna och kryddorna. Låt puttra 5-10 min på låg värme och kontrollera och justera smaken med mera salt, peppar, tomatpuré, örtkryddor....

4. Smörj en mindre ugnssäker form ( ca 25 x 35 cm) med höga kanter. Lägg lite sås i botten av formen. Bred därefter hälften av aubergineskivorna ovanpå, därefter ett lager köttsås och ostblandning. Till sist resten av aubergineskivorna, de hackade tomaterna samt resten av ostblandningen. 

5. Lägg formen i ugnen för ca 60 min. Kolla efter 45 min hur det verkar....
 LCHF Lasagne al Forno med Keso
Räcker till 4

500 g blandfärs
1 st finhackad lök

400g förpackning passerade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
2-3 tsk oregano/meiram/basilika
salt & peppar

( soya, tomatpuré )

2-4 st zucchini
1 stor brk keso

1½ dl riven ost

Ugnen 175C

1. Skiva zucchini med osthyvel eller mandolin på längden. Salta skivorna lätt och lägg dem i omlott på ett galler eller några bitar hushållspapper.

2. Fräs köttet i smör/olivolja med den hackade löken

3. Tillsätt passerade tomater, vitlök, örtkryddor samt lite salt och peppar. Låt puttra på ca 10 min på låg värme och smaka av. Tillsätt en gnutta soya och eller tomatpuré för mera smak, om det känns så. 

4. Smörj en ugnssäker form och lägg 1/3 av färs-såsen i botten samt  1/3 av keson jämnt fördelat

5. Torka av zucchinin med hushållspapper. Lägg ett lager på keson, toppa med hälften av köttsåsen och keson.

6. Lägg resten av zucchinin i formen och  köttsåsen och keson. Strö den rivna osten överst och lägg formen i ugnen för ca 30 min. eller tills osten bubblar och rätten säkert blivit genomvarm.




Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.01 | 11:59

Jag tycker att en fast röd sylt blir bäst och vackrast...

...
11.12 | 02:33

På teskedskakorna hur blir de olika alternativen? Dvs vilken blir godast? Jag brukar ha kaffesmörkräm. Ska prova med saffran nu inför jul.

...
04.05 | 13:21

Hej,
Ang. "... detta om JÄST och TORRJÄST ?
1 påse torrjäst = 3½ tsk och motsvarar 25 g färsk jäst ...
Detta är fel, 1 påse torrjäst motsvarar 50g färsk jäst

...
12.03 | 00:59

Hej Jamileh!

Tack! Jag undrar om det kan vara att vi har mörkare mjöl i Finland??
Jag skall undersöka lite och ber att få återkomma.

...
Du gillar den här sidan